用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del..

del..

回覆樓主:

del.

A._. 發表於 22-5-19 15:12
大家好
想請問一下在2A中學 全班第八
轉band2C的中學機會大嗎?

B2A中中 轉 B2C (是打錯,想轉B1C英中嗎?)

tpmon 發表於 22-5-19 15:18
B2A中中 轉 B2C (是打錯,想轉B1C英中嗎?)

不是打錯,是想轉2C的

A._. 發表於 22-5-19 15:21
不是打錯,是想轉2C的

孩子考第八成績不差,為什麼要轉?

搬屋?

實有機會,唔試點知?只不過小朋友全班都第八,又唔似讀唔上,壓力太大??好奇問問

tpmon 發表於 22-5-19 15:26
孩子考第八成績不差,為什麼要轉?

搬屋?

老師有問題、校風差

CM.MUN 發表於 22-5-19 15:27
實有機會,唔試點知?只不過小朋友全班都第八,又唔似讀唔上,壓力太大??好奇問問
...

老師有問題、校風差

chitchit0520 發表於 22-5-19 15:27
點解?

老師有問題、校風差

A._. 發表於 22-5-19 15:32
老師有問題、校風差

哦,如果係馬上睇吓同打電話想插班嘅學校,插班申請已經開始咗一段時間,直接打電話去問插班

大家好
英文差兩分合格

請問是那區中學

CM.MUN 發表於 22-5-19 15:35
哦,如果係馬上睇吓同打電話想插班嘅學校,插班申請已經開始咗一段時間,直接打電話去問插班
...

ok thank
不過英文不合格,不知道機會大不大

A._. 發表於 22-5-19 15:37
ok thank
不過英文不合格,不知道機會大不大

轉番中文中學,對英文的程度要求相對不高。

小心D同新校講轉校原因。正如轉工,你不可在面試時同新公司講太多舊公司負面的事情,這樣講多數不獲取錄。

你可請教其他EK會員,教你怎講轉校原因,令你成功幫孩子轉校。

tpmon 發表於 22-5-19 15:51
轉番中文中學,對英文的程度要求相對不高。

小心D同新校講轉校原因。正如轉工,你不可在面試時同新公司講 ...

好的謝謝

A._. 發表於 22-5-19 15:31
老師有問題、校風差

如果近期熱話學校,支持轉校

回覆樓主:

其實不用轉2C,有無其他差不多學校可以轉?要明白2C學校學習氣氛可能較差,老師上堂追功課已經用左很多時間?所以進度未必追趕到。至於英文只差少少合格問題不大,初中好多學校是考grammar ,升上高中已經不考。有些學校有保證,即使考試不合格,但差不太遠,在DSE 成績已經是3,所以點解更多人追捧2A,因為上到高中,領悟力高左,學校又幫一把,分分鐘可以攞4。但2C學校只希望學生合格便已達標。幾年前有B3學生在這裡問如何提升英文水準,有其他人問為不請教學校老師,結果老師回答:我地要求只要合格便可。問題是學校老師只想保住全港合格率,不是追求4。所以如果學校有問題,寧願轉差不多,也不要轉低Banding 學校,除非跟不上。

大家好
英文差兩分合格

你係咪攪錯D嘢定係想係呢到開吓玩笑玩吓大家呀!。你成篇嘢不合邏輯Wo.  你開頭又話小朋友全班第八不是第尾,又話英只差兩分就合格,全世界都以為你想小朋友轉B1C 但唔知得唔得。顶盡轉另一間B2A 中學。有乜可能轉間較差中學,唔好係到玩啦!晒人地時間呀!

我們學校是主科不合格會留班的,好難想象全班第八,但英文不合格,除非其他科目都名列前茅,大幅超越?
孩子如果讀的書,就應該盡量找Band2 頭,band1尾的學校,爲甚惡魔要找再差一級的學校呢!

200904 發表於 22-5-20 10:35
我們學校是主科不合格會留班的,好難想象全班第八,但英文不合格,除非其他科目都名列前茅,大幅超越?
孩 ...

B2A中學 中一四班 三英一中?
英文是否全級考同一份試卷?
假如係 同班同學英文成績恐伯都...
中文班第八可能級名次過百 轉校唔易