用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學(KTS)課外活動班
樓主: Halooniki
go

九龍塘小學(KTS)課外活動班 [複製鏈接]

gigayan 發表於 22-5-22 10:10
KTS top 50%, 地區學校b1A應該無問題。獎呢啲你入到去聽老師吩咐,再自己跟進多啲,唔難拎啦。

體藝小朋 ...

係,我就係擔心小朋友體藝唔得。自己作為家長未試先擔心。。。
聽你咁講,學校會幫手建議,俾我感覺各方面都唔淨止係自己既事,真係家校合作!學校同我地共同進退的話,唔會咁孤軍作戰。希望小朋友可以快點搵到自己的閃光點!

好多謝你寶貴的意見啊!!

Halooniki 發表於 22-5-22 01:35
朝早仲要同宜家的副校,很快的正校同坐校車。
不好意思,這句話不太理解?
即依家的副校朝早會同坐校車返學,我屋企小朋友好怕她。印象中沙田同馬鞍山唔同一條線。正校臨近退休。如冇意外應為副校接。

Halooniki 發表於 22-5-22 09:22
功課少,測考少,默書少,咁其實小朋友成績點樣可以咁優秀?真係老師教的方法特別厲害?!課堂只有幾個鐘 ...

因為我小朋友本身外國國藉,高中都會出國,所以想開心幾年小學生涯。
我小朋友零補習,連活動比賽都冇,不過有參加樂團,學一個樂器。
功課測考真心少。但重質不重量。小一一開波用Longman Express 2A書,Longman express系列係高階高層次d嘅(比起Elect),九小一開波由K3畢業即學2A高階野。
數教快半年
中文普教中

主要考得入的小朋友底子都不弱,加上課程設計好,所以一般學生質素都唔錯。
學費基本上年年加,每年加$300/月左右。

hundred100 發表於 22-5-22 10:58
即依家的副校朝早會同坐校車返學,我屋企小朋友好怕她。印象中沙田同馬鞍山唔同一條線。正校臨近退休。如冇 ...

已宣佈梁副校做校長。
通告有講

楊校同梁副校拍檔咁多年,梁副校做校長都好,KTS嚟緊變動都唔大。

gigayan 發表於 22-5-22 13:15
楊校同梁副校拍檔咁多年,梁副校做校長都好,KTS嚟緊變動都唔大。

都係,副校上好過外面空降一個。
多多唔小朋友讀唔掂轉出去?
仲有,會唔會成績跟唔到被勸退?

即依家的副校朝早會同坐校車返學,我屋企小朋友好怕她。印象中沙田同馬鞍山唔同一條線。正校臨近退休。如冇 ...

係啊,唔同線,我地條線係濱景開出。自己試過港鐵去旺角東再行過去學校。想自己送返學因為想自己陪佢一齊努力。不過條路真係唔容易,就算我得我都怕阿仔出曬汗返到學校唔舒服。

Halooniki 發表於 22-5-22 13:23
係啊,唔同線,我地條線係濱景開出。自己試過港鐵去旺角東再行過去學校。想自己送返學因為想自己陪佢一齊 ...

唔評論其他同學或已轉校家長的觀感!但我可以分享少少,我兩位小朋友都讀KTS, 我和孩子們都學得梁副校(下學年是梁校長了)好好,是一位愛錫學生、有教學熱誠的師長。可能樣子比較嚴肅,對學生禮貌儀容態度都有要求,如果她見到同學上述情況有可改善的地方定必加以提醒,可能咁會對未熟悉她會有點怕她!我兩個孩子非常喜歡她呢!
KTS升中好只係其中一個好,學校培養孩子的學術、學習能力、態度、品德、自信等等都係選KTS的重要原因。至於要點先升讀B1a校,我相信除了成績,體藝發展係幫助孩子身心成長,首先以孩子興趣為先,有興趣才能有動力/能力參與比賽,或有獎項,但是否幫助升中,應該要睇你心儀的學校是否睇重你持有獎項而定,重點都係先睇學術成績。

現在才升小一,個人覺得先享受初小的校園生活,不用太快諗到升中

bettyay 發表於 22-5-22 14:32
唔評論其他同學或已轉校家長的觀感!但我可以分享少少,我兩位小朋友都讀KTS, 我和孩子們都學得梁副校(下 ...

講得好!真係有興趣嘅課外,小朋友先會做到成績,我女個樣課外,上到中學都仲玩緊,都做到有少少成績。

bettyay    發表於 22-5-22 16:03

Halooniki 發表於 22-5-22 13:19
都係,副校上好過外面空降一個。
多多唔小朋友讀唔掂轉出去?
仲有,會唔會成績跟唔到被勸退?

年年都有,有向更高發展,又有轉國際跑道,或者轉去同自己比較合適嘅學校。但肯定唔會係勸退,係KTS嘅小朋友,一般唔會笑人成績唔好,因為佢哋細細個已經會好明白,個個同學都會有叻嘅方面,譬如我女係口材好出色嘅,咁就算成績唔叻,學校都有俾佢發揮嘅機會。

gigayan 發表於 22-5-22 15:36
年年都有,有向更高發展,又有轉國際跑道,或者轉去同自己比較合適嘅學校。但肯定唔會係勸退,係KTS嘅小朋 ...
學校讓孩子有發揮的機會,孩子才會喜歡返學,喜歡返學就會學得更多更好

bettyay 發表於 22-5-22 16:06
學校讓孩子有發揮的機會,孩子才會喜歡返學,喜歡返學就會學得更多更好 ...

小小分享,昨日阿女參加咗個比賽,主辦機構完咗比賽後和佢做了一個訪談,問到佢最想感謝係邊個,佢話係小學嘅教練,因為係佢哋啟蒙咗佢,令佢發現呢項活動咁有趣(雖然我有少少失望唔係多謝我),所以我到宜家都真係好感恩KTS嘅栽培。

請問有無課外活動班的種類資料可參考?
有資料的話可以提早同小朋友商量下做好準備。

唔評論其他同學或已轉校家長的觀感!但我可以分享少少,我兩位小朋友都讀KTS, 我和孩子們都學得梁副校(下 ...

我們也很喜歡德育品格教育好的學校。原來九小有咁多好!真係要從真正用家先可以深入了解得到。感謝你們的分享!除了想孩子入好的中學,當然也想他能夠好好從小學到正確的人生觀價值觀。
我係一個怕自己沒有準備好而累了小朋友將來的媽媽,雖然有六年,但係都怕自己沒有安排好令他錯過了一些機會。
好多九小用家都話功課少,測考少,你們通常是在學校做完功課然後放學就學興趣班體藝?還是只是在家溫書?

gigayan 發表於 22-5-22 15:30
講得好!真係有興趣嘅課外,小朋友先會做到成績,我女個樣課外,上到中學都仲玩緊,都做到有少少成績。
...

真係可以搵到真正喜歡的興趣是最好的。現在都讓小朋友試下,希望找到他的興趣。小朋友學緊流行鼓,學校有沒有這類活動班的?

gigayan 發表於 22-5-22 17:46
小小分享,昨日阿女參加咗個比賽,主辦機構完咗比賽後和佢做了一個訪談,問到佢最想感謝係邊個,佢話係小 ...

阿女自己都好叻豬!好感恩的一個小朋友!做人就應該飲水思源!哩點我好喜歡!
學校可以幫到小朋友搵到發光點,真的要好感謝學校!唔知我阿仔幾時先出現發光點呢。。。

Halooniki 發表於 22-5-22 19:19
真係可以搵到真正喜歡的興趣是最好的。現在都讓小朋友試下,希望找到他的興趣。小朋友學緊流行鼓,學校有 ...

以我所知,學校有敲擊樂團的,課外活動其實可以上校網睇吓,主要學校拎咩獎嘅。

回覆 Halooniki 的帖子

以前全日制,課堂時間較長,真係可以喺學校完成功課。現在半日課,有高年級同學仔利用小休做功課。我仔算手腳快,功課都會揀喺學校做曬。另一個滋陰啲,倚賴啲就等我放工返嚟指導,但都係一個鐘入完成。

jason1978 發表於 22-5-22 19:30
回覆 Halooniki 的帖子

以前全日制,課堂時間較長,真係可以喺學校完成功課。現在半日課,有高年級同學仔 ...

一個鐘都唔過分啊。你兩個都九小?
咁第二個當時面試入九小有哥哥姐姐讀有無增加入讀機會?!

冇錯梁副校成日捉我小朋友對長襪sir低左。
但佢同楊校長都非常好。梁副校係九小畢業校友師姐,而家做埋校長,相信佢歸屬感滿溢
‹ 上一主題|下一主題