用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學(KTS)課外活動班
樓主: Halooniki
go

九龍塘小學(KTS)課外活動班 [複製鏈接]

Halooniki 發表於 22-5-22 19:46
一個鐘都唔過分啊。你兩個都九小?
咁第二個當時面試入九小有哥哥姐姐讀有無增加入讀機會?!
...

有兄姊點都有少少分加,但不一定。識唔少冇收返細佬妹。
主要看小朋友表現同特質來選生。

jesswu 發表於 22-5-22 19:53
冇錯梁副校成日捉我小朋友對長襪sir低左。
但佢同楊校長都非常好。梁副校係九小畢業校友師姐, ...

哇!九小畢業宜家做返九小校長!!!真係好有歸屬感,使命感應該都唔少!

Halooniki 發表於 22-5-22 20:01
哇!九小畢業宜家做返九小校長!!!真係好有歸屬感,使命感應該都唔少!
...

呢間學校充滿愛。訓練到小朋友自信而謙卑,品格規距嚴謹,對待學生公正不阿。家校關係亦非常良好,學校透明度十分高。
楊校長都在學校服務了卅年,畢生栽培學生成長,今年終於功成身退退休了,接任的梁副校亦在九小多年,做了楊校長多年左右手,有才有能有愛。相信在她帶領下九小將一直綻放光芒。
如果一定講有什麼的話,學費有點稍貴吧!但公平講句,貴衹是銀碼,但呢個$絕對值,性價比絶對是高

jesswu 發表於 22-5-22 20:09
呢間學校充滿愛。訓練到小朋友自信而謙卑,品格規距嚴謹,對待學生公正不阿。家校關係亦非常良好,學校透 ...

見你地個個咁高評價,我地都覺得係值得入讀的一間小學。可以教到小朋友品格,有禮,自信,謙卑。
學校點樣做到透明度十分高?

Halooniki 發表於 22-5-22 20:15
見你地個個咁高評價,我地都覺得係值得入讀的一間小學。可以教到小朋友品格,有禮,自信,謙卑。
學校點樣 ...

我聽過有人會評價自己小朋友學校"好神秘"。
相反九小家校訊息互通,有關於學校或學生的問題,祇要你肯問,你一定會得到答案。

疫情之前,家長是可以每天進入校園直接入課室同其他家長同學仔互動。同在操場跳繩踢踺,同在校園吃早餐。你有野想當面問班主任,衹要你去接放學,每天都可以是家長日。
另外,家教會十分完善,支援學生家長,有什麼問題也可找家教會查問。

回覆 jesswu 的帖子

都係要找適合的學校。如果為因為有兄姐而必收,但弟妹唔識合的話,其實會讀得吃力的。呢方面,我相信老師多年面試選生的經驗和眼光。

jason1978 發表於 22-5-22 20:50
回覆 jesswu 的帖子

都係要找適合的學校。如果為因為有兄姐而必收,但弟妹唔識合的話,其實會讀得吃力的。 ...

冇錯。
其實學校真心爲小朋友設想。如果明知唔適合,勉強收取了,對學校,家長和小朋友都不利,到時不上不下還難搞。

回覆樓主:

請問kts 會唔會勸退成績未如理想嘅小朋友呀?

jesswu 發表於 22-5-22 20:26
我聽過有人會評價自己小朋友學校"好神秘"。
相反九小家校訊息互通,有關於學校或學生的問題,祇要你肯問, ...

聽聞九小好多蚊,請問你地小朋友點樣防蚊?有無咩有效方法推薦?

Halooniki 發表於 22-5-23 00:55
聽聞九小好多蚊,請問你地小朋友點樣防蚊?有無咩有效方法推薦?

由於九小冇樓層,所有課室均設於平地層。而九小爲綠色校園,草木均多,故難免有蚊。學校有防蚊措施,我唔太覺蚊患嚴重,學生可噴定防蚊水(花露水),貼驅蚊貼亦可,問題不大

Pollyinaus 發表於 22-5-22 22:09

老實講六年以來未聽過。
學校有留班制,成績不達標的同學准予留班。但爲數很少。
通常讀兩年(例如留完一年後發覺小朋友仍未跟上)發覺課程真的不適合,家長多數會另覓方向自行退學。
其實成績較弱的同學,學校有安排補課班,課後由學科老師爲同學們補課,支援充足。

https://www.ktsps.edu.hk/5/pdf/11_5/5_9.pdf

以上連結有提及學校的防蚊措施,其實係做得好好!但蚊會飛,學校附近一樣係廣種草木,好難完全杜絕,所以可以貼蚊貼在校服內側,就安全又美觀。

學校透明之處係所有事情如何做會話曬你知,亦做到同做得好。

未聽到勸退!如果同學成績未如理想,學校會同家長倾返問題係邊,睇吓如何解決,幫助同學。
家長不用未讀就太擔心成績位置,不過真係要知道學校功課雖然少,內容少抄寫但係要思考的,課程節奏亦快,學習了新的東西須消化,切忌堆埋不懂的,咁一般都唔會太差。

jesswu 發表於 22-5-23 07:33

由於九小冇樓層,所有課室均設於平地層。而九小爲綠色校園, ...

原來並非傳聞那麼嚴重,那我也放心點。常備蚊貼就不怕。

gigayan 發表於 22-5-22 17:46
小小分享,昨日阿女參加咗個比賽,主辦機構完咗比賽後和佢做了一個訪談,問到佢最想感謝係邊個,佢話係小 ...

非常好!小學時可能唔覺小朋友有什麼特別的地方,但上到中學,好多時會發現小學種下的幼苗,中學見其茁莊成長,實是感恩

gigayan    發表於 22-5-23 11:08

jesswu 發表於 22-5-23 07:39
老實講六年以來未聽過。
學校有留班制,成績不達標的同學准予留班。但爲數很少。
通常讀兩年(例如留完一年 ...

有學科老師補堂都幾好喔!!
如果重讀一年都跟唔上就真係唔好勉強。

我小朋友一、二年級時就會特別做措施防蚊, 例如蚊貼、自己袋定一D防蚊噴霧, 之後一路升上去, 就好似同蚊共存咁, 佢突然有一日話自己好耐無俾蚊咬

從未聽聞勸退人, 更唔會好似坊間個D 70-80分就要見家長, 讀6年更加沒有老師提議小朋友補習。
其實入得KTS, 家庭上對子女學業都會有一定要求, 始終講緊一年要交幾萬學費, 所以放心, 學業壓力從來唔係由學校或者老師俾家長/學生, 多數都係出自家長自己本身。

jesswu 發表於 22-5-22 11:15
因為我小朋友本身外國國藉,高中都會出國,所以想開心幾年小學生涯。
我小朋友零補習,連活動比賽都冇,不 ...

九小英文用longman express,
咁數學同中文呢?

回覆 gigayan 的帖子

‹ 上一主題|下一主題