用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟ST.CAT有無窮人讀?入去讀會唔會被歧視? ...
樓主: r777777
go

究竟ST.CAT有無窮人讀?入去讀會唔會被歧視?  

r777777 發表於 22-5-18 15:54
當然係負擔到學費先去讀啦,指係比得起但又唔係大富大貴果種,家庭月入40k-60k果種入去讀會唔會被歧視?會唔 ...

其實仲有唔少學校貴過 sc
入去面試, 老師同工作人員感覺好親切,
其他家長都冇乜特別
你諗多咗喇

r777777 發表於 22-5-20 16:57
照咁計家庭月入3-4萬都讀得了?唔知入面讀D人仲外唔外補

有, 我認識嘅小朋友讀 sc 仲要外補, 係家長擔心或者真係有需要就唔清楚喇

(我地考過 sc ,有 offer, decline 咗)

老老實實,其實唔會太多集體活動。

名私幼,家長唔會太窮

大家gathering 都是食魚魚餅...有愛心的學校

mrs.3845 發表於 22-5-23 17:34
有, 我認識嘅小朋友讀 sc 仲要外補, 係家長擔心或者真係有需要就唔清楚喇

(我地考過 sc ,有 offer, decli ...

通常全補?咩事DECLINE左?

學術上基本上不用外補,平時多看書比外補更理想。有時間多數也會報幾個興趣班。例如: 樂器,游水,畫畫等。有些會學下拼音。

老實講,唔係太清楚其他家長底細,只覺得大家都唔係窮,因為有部分搭校車番放學,有啲又工人或家中長輩接,番放學見一面,唔會有太多溝通,加上疫情間冇乜活動。

當然係負擔到學費先去讀啦,指係比得起但又唔係大富大貴果種,家庭月入40k-60k果種入去讀會唔會被歧視?會唔 ...

無咩人理你既...

不少人放學趕下場.

你想埋堆, 當然易有比較, 譬如, 人地去什麼班, 幾多個... 這方面很看自己的定力.

多年以後昇中, 反而玩開果堆家境最普通入直資名校, 呢個世界無話一定既!

r777777 發表於 22-5-20 10:04
乜會成日GATHERINR架?人地有工人揸靚車,窮果D無工人搭地鐵,下次唔會再叫你啦?
...

搭地鐵無問題, 順路車埋你去地鐵站甚至返屋企.

唔好諗到咁弱勢, 大家都係交一樣的學費, 出來一起玩, 都係SHARE 一樣的費用.

kelvin912 發表於 22-5-24 10:52
大家gathering 都是食魚魚餅...有愛心的學校

我又唔會太強調她是"愛心" 學校, 始終不是教會學校.

不過大家很清楚入SC 為了求什麼, 她們對昇小幫助很大... 就算昇不到好的小學, 同學間的語言環境, 陪養出的語文基礎, 也會受用很多年!

r777777 發表於 22-5-24 12:07
通常全補?咩事DECLINE左?

係, 全補

我因為唔想大仔做大b 讀 sc 所以decline 咗 offer

回覆 r777777 的帖子

其實諗嘢咁負面, 你點教好自己仔女? 點解gathering就一定人哋有靚車同有工人? 咩歪理。

luvluvpeonybaby 發表於 22-5-26 17:16
回覆 r777777 的帖子

其實諗嘢咁負面, 你點教好自己仔女? 點解gathering就一定人哋有靚車同有工人? 咩歪理 ...

又唔駛咁激動。咁諗都正常,亦反映樓主有少少自卑。咁人暗啞地互相比較都好正常。

咁講啦,樓主家庭月入得40K,讀名幼真係爭d,唔係話其他家長會睇你唔起,而係d細路既經驗呀去旅行呀都好唔同,再加上你讀SC唔外補唔上面試班的話我估都好少機會有直私好offer, 呢度都用好多錢。何必搞到自己咁掹掹緊。學卷都好多好幼稚園,例如靈糧堂啟思咁

你諗多咗(emoji)(emoji),大把普通家庭,其實St C 比起其他私校幼稚園黎講學費唔算太貴. 雜費也唔貴
像我仔仔讀緊Boxhill 在屋企樓下學費也貴過St C的

也是呀, 我仔仔囡囡果間都貴過 sc 喇. 咪都係九龍塘嘅幼稚園

其實一般小朋友好少放學約去玩,可能疫情關係

chole99 發表於 22-5-27 00:01
你諗多咗(emoji)(emoji),大把普通家庭,其實St C 比起其他私校幼稚園黎講學費唔算太貴. 雜費也唔貴
像我 ...

學費不算最貴,但內裡學生的mix不同。SC真中產甚至真有錢人的比例都好唔同吧!

mrs.3845 發表於 22-5-27 05:46
也是呀, 我仔仔囡囡果間都貴過 sc 喇. 咪都係九龍塘嘅幼稚園

Yes,九龍塘很多私幼都貴過St C 又小班教學 家長低調所以很少會討論

chole99 發表於 22-5-27 14:03
Yes,九龍塘很多私幼都貴過St C 又小班教學 家長低調所以很少會討論

deleted