用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟ST.CAT有無窮人讀?入去讀會唔會被歧視? ...
go

究竟ST.CAT有無窮人讀?入去讀會唔會被歧視?  

當然係負擔到學費先去讀啦,指係比得起但又唔係大富大貴果種,家庭月入40k-60k果種入去讀會唔會被歧視?會唔會小圈子埋堆唔侵你玩?人地出去玩就揸車約埋,你就搭車,又無工人

r777777 發表於 22-5-18 15:54
當然係負擔到學費先去讀啦,指係比得起但又唔係大富大貴果種,家庭月入40k-60k果種入去讀會唔會被歧視?會唔 ...

當然唔會

唔會,大把普通家庭,其實真係冇乜特別,廿萬一年個d 學校可能會

唔會

唔會, 無人得閒同你玩BACKGROUND CHECK

讀咗三年,三年不同的家長都非常nice ,冇架子
出到嚟gathering都係一齊玩

諗多咗喇
St cat 唔係富豪學校,普通人都讀得起

Dordorbat 發表於 22-5-19 16:52
讀咗三年,三年不同的家長都非常nice ,冇架子
出到嚟gathering都係一齊玩
乜會成日GATHERINR架?人地有工人揸靚車,窮果D無工人搭地鐵,下次唔會再叫你啦?

回覆 r777777 的帖子

點解諗到咁負面?俾學費的私幼一般家庭收入狀況可能好過普通津幼,但係歧視與否因人而異,有冇錢都可以歧視人,我相信大部分St. Cat家長都係普通人、平常心,不用自己諗太多。小朋友之間更加不會比較,幼稚園仲好純真。

r777777 發表於 22-5-20 10:04
乜會成日GATHERINR架?人地有工人揸靚車,窮果D無工人搭地鐵,下次唔會再叫你啦?
...

你可以唔參加D GATHERING, 仲有我仔個班D GATHERING 通常係放學後去大家約埋去玩, 我地係一齊坐TAXI去, 所以無人理你係咪揸靚車

其實ST CAT 真係普通人讀, 平時上ZOOM, 見到大家D 屋企都唔係D 咩大富大貴, 當然有個別同學屋企真係好大既 但我又唔覺得D 咩野, 小朋友更加唔識比較

未被人歧視. 先看底自己. 咁真係唔好勉強

靛青女    發表於 22-5-20 23:23

codyalbert 發表於 22-5-20 15:12
未被人歧視. 先看底自己. 咁真係唔好勉強

無錯,到時只會仍住仍住俾人歧視。而且計埋車費雜費接近成皮一個月喎。如果我家庭月入得5、60K我讀學券算

DengCK 發表於 22-5-20 16:24
無錯,到時只會仍住仍住俾人歧視。而且計埋車費雜費接近成皮一個月喎。如果我家庭月入得5、60K我讀學券算
...
照咁計家庭月入3-4萬都讀得了?唔知入面讀D人仲外唔外補

r777777 發表於 22-5-20 16:57

3-4萬就真係無謂讀啦,唔係人哋歧唔歧視,係你都會覺得自己同其他家長唔係好融入到啦,我寧願做學券入面的有錢人

luvluvpeonybaby    發表於 22-5-26 17:19

r777777 發表於 22-5-20 16:57

你冇錯,SC入面比例上多有錢人,多中產,好多有靚車,工人,住靚樓,仲要學好多興趣班加外補係基本,久唔久又gathering ,但返學既係小朋友,中2比較既係大人,如果你咁怕比人睇唔起,真係唔好讀,只好令到自己唔開心,家長心理質素唔好都好影響小朋友

咁你係咪準備退學?如果唔係,就唔好同人比較,唔好怕比人比較自己,大把有錢人,做好自己,教好小朋友,其他比較只會是無謂的憂慮

回覆 r777777 的帖子

讀得私幼一般都比較注重小朋友教育,願意投放較多資源係小朋友身上,所以估計多數讀St. Cat的小朋友除咗平時返學,肯定仲有幾樣課外活動或者興趣班,打好底準備考私小直小。

DengCK 發表於 22-5-20 16:59
3-4萬就真係無謂讀啦,唔係人哋歧唔歧視,係你都會覺得自己同其他家長唔係好融入到啦,我寧願做學券入面的 ...

如果唔使供樓、租樓、養工人、比家用4大長老,3-4萬總家庭收入真係應該都可以輕鬆讀到私幼啊~ (emoji)

libra2018 發表於 22-5-22 22:08
如果唔使供樓、租樓、養工人、比家用4大長老,3-4萬總家庭收入真係應該都可以輕鬆讀到私幼啊~ (emoji)

...

有幾多可能性會同時達到你所講的條件?而且做個好榜樣俾小朋友,係咪應該俾左家用長老有餘錢先好讀私幼?有時d野真係無謂勉強

自己計好條數,預左補習 課外活動都一大舊錢