用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 滙款方法
go

[加拿大] 滙款方法 [複製鏈接]

請問你哋用什麼方法滙款給小朋友,滙率及手續費比較化算
   1    0    0    0

回覆樓主:

在香港換錢, 再用匯豐個俾自己加拿大匯豐的戶口, 再過畀佢

即是要仔仔係加拿大開匯豐銀行戶口,用自己香港滙豐戶口過錢

zoeboleung 發表於 22-5-18 13:17
請問你哋用什麼方法滙款給小朋友,滙率及手續費比較化算
阿女係香港滙豐開一個hsbc one 戶口,有外幣account, 加上申請一張 debit card, 我就係香港入加幣到阿女的hsbc 外幣account, 阿女就係Toronto 的 hsbc atm 用debit card 攞錢。

回覆樓主:

HSBC Debit card都方便,剛申请咗

grace.ywp 發表於 22-5-24 20:59
阿女係香港滙豐開一個hsbc one 戶口,有外幣account, 加上申請一張 debit card, 我就係香港入加幣到阿女的h ...

是否即是只要有香港hsbc one account同埋申請 HSBC  debit card就可以喺加拿大任何hsbc atm機攞錢?

如果只是大人有香港hsbc one account, 用大人戶口幫小朋友申請附屬debit card, 咁小朋友係唔係都可以喺加拿大攞錢?

唔該曬!

meloeskie2 發表於 22-5-28 17:26
是否即是只要有香港hsbc one account同埋申請 HSBC  debit card就可以喺加拿大任何hsbc atm機攞錢?

如果 ...
用HSBC debit card 可以在加拿大任何HSBC atm 攞錢。
但申請附屬debit card 比小朋友,就要check 吓可唔可以?

grace.ywp 發表於 22-5-28 20:34
用HSBC debit card 可以在加拿大任何HSBC atm 攞錢。
但申請附屬debit card 比小朋友,就要check 吓可唔可 ...
HK HSBC world debit 可以申請附屬扣賬卡,持卡人須年滿12歲或以上

fefemom 發表於 22-5-28 21:36
HK HSBC world debit 可以申請附屬扣賬卡,持卡人須年滿12歲或以上
扣賬卡可在商店/超市買野比卡扣錢嗎?
:mrgreen:

grace.ywp 發表於 22-5-28 20:34
但申請附屬debit card 比小朋友,就要check 吓可唔可 ...

唔該晒

fefemom    發表於 22-5-29 06:57

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題