用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CIS 中學是一家怎會樣的學校?
go

[中學] CIS 中學是一家怎會樣的學校?

疫情下沒有 school tour 和簡介會.老師們對學生有沒有愛心和要求。

回覆樓主:

大部份IS的老師都有愛心,好少聽過好mean的。Cis有個比較值得講的地方係佢有一大team counselor。佢地會主動搵學生傾計,唔係出問題先見佢地。

至於要求,你指學術定品德?學校對全人發展的重視係遠超學術。好像去年出了9個IB狀元,學校就係簡單一個電郵講述,連學生姓名都無。但學生做大型的community work,或者奧運參賽者等就會有多少少celebrate,但都係極低調。年年考第一上台領獎的事,係唔存在的。

回覆 Jane1983 的帖子

謝謝分享
在疫情下‘ ,它是如何安排課外活動及社區服務活動?

午餐安排是否必須在校內這進行?一年裏學費和capital levy以外的費用大約多少?

整體學生所獲得的支援與學費是否成正比?

唔好意思好像太多問題,相信這是一所好學校,只是疫情下未能現場去了解

1)現時課外活動大致回復正常。

2)午飯在學校進行,種類多,味道唔錯,售價唔貴,亦可以帶飯。

3)學費在網站有列出,唔講錢了。

4)值唔值,呢樣涉及個人價值觀,人人想法唔同。學校有完善配套(老師、counsellor 、報大學團隊、alumnus…),亦有一群幸運兒,得力於有資源有愛心的父母的栽培。或者咁講,無論你小朋友在學術或各樣體藝,自覺自己好出色,你都可以係學校搵到志同道合的同學,可能比你更努力更強橫。

Jane1983 發表於 22-5-18 12:03
大部份IS的老師都有愛心,好少聽過好mean的。Cis有個比較值得講的地方係佢有一大team counselor。佢地會主 ...
往往優秀的人和優秀的學校的共通點,就是低調,再低調。

回覆 annie40 的帖子

可能係凡事低調,亦令學生之間的關係更單純,少爭鬥。

謝謝

Jane1983 發表於 22-5-18 14:34

可能係凡事低調,亦令學生之間的關係更單純,少爭鬥。
外傳你們是白富美和高大尚,我認識的CIS就是很淳樸的,簡單地希望孩子在中英文化兼備的環境下成長。

物質,容易滿足。你話買名牌就開心,幾咁容易。
過去的生日和聖誕節,我女都無要買禮物。我問佢想要乜嘢,佢想某d地方出類拔萃,攞大比賽獎盃。呢d做亞媽的,真係無辦法,唯有鼓勵佢,陪佢練習,幫佢進步。失敗的時候,我真係眼淚在心裏流。

Jane1983 發表於 22-5-18 17:08

物質,容易滿足。你話買名牌就開心,幾咁容易。

孩子愈長,我們的保護是愈顯得無能為力, 趁住年輕多些挫折是好事(包括失戀),難得是有媽媽默默陪伴,孩子逐漸對挫折有累積經驗和感覺,就算媽媽不在身邊,依然能發揮「越挫越勇精神」......只要沒有被打死,下次被打死的一定是別人。

Ps. 當女兒夠勇敢(勇猛?),輸左只有失望,沒有不甘氣餒,媽媽的心痛便可以逐蛻變成「平常心」了。

確係只有在旁打氣,以及練就平常心。
有時覺得女兒好努力了,為何未成功呢?後來才發現原來其他人更努力,投入的時間更多……繼續奮發向上係王道。

Jane1983 發表於 22-5-18 21:23

確係只有在旁打氣,以及練就平常心。

別人怎樣刻苦,怎樣成功,是別人家的事。令愛今天的努力是「厚積薄發」,所有付出,數年後必然得到合理回餽,甚至加倍的回報。網上流行語形容諸事不順的日子為「水逆」期,待水逆散退,便是水星順行,萬事大吉,事事如意。做人梗係有時好運,有時唔好運,只要 保持實力,積穀防飢,等到好運來臨,便甚麼不利情況都阻擋不住吧。
媽媽和女兒繼續一起加油!!!!

謝謝妳

醒目開學勳章

請問家長 profile 如何?Affluent families 既比例高嗎?同學間會比較背景嗎?

LPN 發表於 22-6-9 07:47
請問家長 profile 如何?Affluent families 既比例高嗎?同學間會比較背景嗎?

點樣為之Affluent?交得咁既學費,都係上中產的家庭。
學校咁多學生,我唔知全情,但就我了解,同學之間係好少比較,感情算係純真。可能係有幾個巨富、大家族後人係度,人地非常有家教,低調樸素,咁其他人都唔會太出位。又可能學生普遍都擁有不少,炫耀心和比較心都唔係咁強,唔覺得值得攞出來比較。

Jane1983 發表於 22-6-9 08:56
點樣為之Affluent?交得咁既學費,都係上中產的家庭。
學校咁多學生,我唔知全情,但就我了解,同學之間係 ...

請問中文band 1級別會唔會太難?事關仲未開學女女就被編入中文band 1,我驚佢第時太曬時間太吃力。

多謝解答!

回覆 sxd 的帖子

難唔難係因應個人情況,好難評論。但學校經過入學試編班,應該係覺得學生可以才編入band 1的。每個semester都有學生升band或跌band,唔係一成不變的。

sxd 發表於 22-6-10 12:43
請問中文band 1級別會唔會太難?事關仲未開學女女就被編入中文band 1,我驚佢第時太曬時間太吃力。

多謝 ...

已修改

bbroy 發表於 22-6-23 00:51
請問是不是Grade7就開始分banding?每科都分?

中文分band,但並非鐵板一塊,可升可降。課程編制算有心思。有一年,課文教國內作家的“秋天的懷念”,我女話大部份同學喊曬。

其他科唔分band。上到Year 9有分Project-based learning 和 standard。到Year 10數學有extended,呢d都係後話。

Jane1983 發表於 22-6-23 15:10
中文分band,但並非鐵板一塊,可升可降。課程編制算有心思。有一年,課文教國內作家的“秋天的懷念”,我 ...

多謝你的資訊(emoji)

Jane1983    發表於 22-6-23 17:29