用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 尋找ASHK用家分享
go

[小學] 尋找ASHK用家分享

我囡in咗幾間IS,依家有ASHK同另一間收佢,偏向ASHK因為近啲,想請問有冇ASHK嘅用家可以分享吓你哋小朋友讀得開唔開心,老師係咪關心小朋友,學習上進度跟得足?
上網搵到嘅comment唔多,不過搵到嘅都係正面嘅comments。
謝謝

回覆樓主:

上次去參觀校園感覺唔錯 阿仔好鐘意 準備8 月入學

eminemdvs 發表於 22-5-18 11:06

我小朋友都鍾意,因為門口有滑梯(emoji)

Chelchelw 發表於 22-5-18 09:12
我囡in咗幾間IS,依家有ASHK同另一間收佢,偏向ASHK因為近啲,想請問有冇ASHK嘅用家可以分享吓你哋小朋友讀 ...

你小朋友升讀幾年級?

mariyar 發表於 22-5-18 20:21
你小朋友升讀幾年級?

Grade 2(emoji)
請問你小朋友係咪讀緊ASHK?可否分享吓(emoji)

Chelchelw 發表於 22-5-19 09:06
Grade 2(emoji)
請問你小朋友係咪讀緊ASHK?可否分享吓(emoji)

我小朋友8月先入學
到時都係Grade 2

不過我上網都見到有人分享
普遍正面
除左學費貴,校舍唔大呢2個缺點外

mariyar 發表於 22-5-19 16:40
我小朋友8月先入學
到時都係Grade 2

(emoji)(emoji)
呢兩點我都認同,不過佢好似每級兩班。
希望小朋友讀得開心

我囡in咗幾間IS,依家有ASHK同另一間收佢,偏向ASHK因為近啲,想請問有冇ASHK嘅用家可以分享吓你哋小朋友讀 ...

我仔讀完小五入ASHK中學部,當時因為仔的契媽推介(她是歐洲人)有2個客的子女讀這間,話好關愛,課程又正,所以我仔就入讀(我只報一間IS, 收了即讀)。起初以為美國課程會輕鬆些,點知一啲都唔hea, 非常充實,連網課老師都好認真,功課一定有,都唔少㗎,但合理份量,而且不淺。記得grade 6, 有次8號風球也上堂。小朋友12歲半,讀Grade 7了(即中二,8月中升Grade8), 我見課程設計佳,重STEAM, 各學科互相緊扣,例如Studies Studies有教argumentative essay(議論文)做功課,之後英文科也教,英文的議論文寫完會叫學生設計網頁,把文章放上去,學生學了寫文,又學網頁設計的IT skills, 又例如,grade6時學生學MLA format的citation, 係Social Studies, 英文科同Science科一起叫學生運用citation去quote文章或用網上圖片,教學生不可抄襲,用了別人的文章要比返credit別人,這些我大學才學,仔仔中學一開始就學,而且非常強調。科學科非常正,grade 6叫學生設計一個machine用Newton three laws, Grade 7就選一題或想一題research question, 叫學生做實驗,做詳細的lab report, 之後設計一張digital poster, 放在自己的攤位,在Science Fair度展示,demonstrate比其他人看,學生都忙,但好開心呀,老師可以引導學生做Project, 至於project的深淺,就按學生能力自己做,一啲壓力都冇,但個個都做得好開心,好詳細。
小朋友讀得好開心,一班人數,以今年grade 7為例,只15人一班,同學好熟,互相幫助,唔好以為老師在IS不管學生,學生有自由得嚟老師有管教,校風我好滿意(因我重視學校的學術,但更重視校風),老師關愛小朋友,小朋友都讀得開心。如果新入學的家長,可加入ASHK HK Mums group, 啲家長會互相幫助,家長個個都好nice, so far我對學校很滿意,因為這是一間有人情味的學校!學生不單學到學術,仲學到好多soft skills, 對將來升學同工作都有好大幫助,感覺升中選了這間學校比仔仔,是我仔人生的一個正確選擇。(其實現在好多人比子女海外留學,我覺得如果能在一間好的IS讀,都不一定要咁細個就出國讀,到讀大學時才放洋也未遲)。

conniewktang 發表於 22-6-5 09:31

我仔讀完小五入ASHK中學部,當時因為仔的契媽推介(她 ...

另外一個我選ASHK的原因是ASHK中文分四組,第一組用本地課本,而第一及第二組用繁體中文,我仔幼稚園及小學都讀券幼及津小,習慣了繁體字,見銜接會好啲,加上小學時我仔是普教中,到ASHK也是普教中,所以好習慣。至於英文,我仔之前讀九龍區的地區龍頭小學,學校也很好,其實仔成績也好,只是升中想找國際化的學校,使他能自己多點探索及學會self-directed learning, 又多一些inquiry learning及學一些soft skills, 我見亞仔識用software作曲,用電腦設計及繪圖,整animation, 又有學coding, 而且識自己做research, 又所以完全放心佢係讀讀。佢地學科間非常緊扣,Grade 6的Social Studies 學ancient Egypt, 到grade 7Art的美術史又教Ancient Egypt的art history, 讀grade 7 Social Studies又學會分辨博物館的畫是屬於Classical period, Middle Ages 定Renaissance時期的,佢Grade 7 Social Studies的老師又教得超好,仔話讀歷史一點也不悶。

conniewktang 發表於 22-6-5 10:48

另外一個我選ASHK的原因是ASHK中文分四組,第一組用本 ...

我見新生都有一位student support的老師跟,使學生適應學校生活,學生有需要自己又可找counsellor。如果由主流轉IS, 學校有EAL補底,完全免費,到學年尾測試過,如達標就不用再上,我覺得好好。學校的homeroom teachers即班主任都好關心學生,家長問嘢,好快解答,凡事都會幫手,即使舊年的homeroom teacher,現在仲好關心亞仔,真係好caring!

conniewktang 發表於 22-6-5 10:48

另外一個我選ASHK的原因是ASHK中文分四組,第一組用本 ...

最近學校叫訂mac book,  知唔知學習上macbook air足夠定pro好d?

價錢差一倍 如果air夠就遲d先换pro

eminemdvs 發表於 22-6-6 19:59
最近學校叫訂mac book,  知唔知學習上macbook air足夠定pro好d?

我仔用Mac book pro, 我覺得用得幾專業下,如果2樣都有,我估2樣都足夠用。

conniewktang 發表於 22-6-5 09:31

我仔讀完小五入ASHK中學部,當時因為仔的契媽推介(她 ...

Pm you

eminemdvs 發表於 22-5-18 11:06

你小朋友入讀乜嘢Grade?

你可留意30/6 media對ASHK的介紹@星島日報《親子王》雜誌。

eminemdvs 發表於 22-6-6 19:59

我女用macbook air,佢話已經足夠用,唔需要pro

mariyar 發表於 22-6-16 15:00
你小朋友入讀乜嘢Grade?

G4

nervousmichelle 發表於 22-6-16 23:25
我女用macbook air,佢話已經足夠用,唔需要pro

thank you  

mariyar 發表於 22-5-19 16:40
我小朋友8月先入學
到時都係Grade 2

想請問今年debenture 是否平左?因為價錢確實是考慮之一大問題。

hlmami 發表於 22-6-18 09:09
想請問今年debenture 是否平左?因為價錢確實是考慮之一大問題。

PM