用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問今年郭德勝係咪落左車?
go

請問今年郭德勝係咪落左車?

我見沙田區有三間落左車,鄭榮芝,聖心 同郭德勝,吾知係咪真?

有冇用家解答

不是, 今年只有鄭榮之落車, 變成3班英文班及1班中文班
其餘兩間仍是英中

回覆 芙蓉BB 的帖子

7間中學「落車」

聖公會呂明才中學
梁式芝書院
油麻地循道中學
基督教中華宣道會鄭榮之中學
新生命教育協會呂郭碧鳳中學
妙法寺劉金龍中學
元朗公立中學

芙蓉BB 發表於 22-5-17 14:35
我見沙田區有三間落左車,鄭榮芝,聖心 同郭德勝,吾知係咪真?

有冇用家解答

鄭榮之2022/23學年中一四班
三班全英文班(1A-1C)
一班數理英文班(1D)

特別通知:22/23年度中一級敎學安排
Special announcement -22/23 Secondary One Teaching Arrangements

http://www.cwgc.edu.hk/site_category/News_Circular/news/21-22/2112/spa.pdf

Chingwoo 發表於 22-5-17 14:42
不是, 今年只有鄭榮之落車, 變成3班英文班及1班中文班
其餘兩間仍是英中

我就係見到之前報道,所以想求証下   

回覆 芙蓉BB 的帖子

這個應該是十幾年前的新聞

芙蓉BB 發表於 22-5-17 14:44
我就係見到之前報道,所以想求証下

這是2009年英中落車名單
當年名單上11間現況如下

2022/23學年
英中
HK1 聖類斯
KL1 嘉道理
KL3 陳瑞祺
NT7 郭得勝 IHMC

非英中
KL2 德雅 瑪神
KL4 聖母書院
NT3 劉金龍
NT4 元朗公立
NT7 鄭榮之

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091215/00176_004.html

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091215/photo/1215-00176-004b3.jpg

Poyau 發表於 22-5-17 15:00
這是2009年英中落車名單
當年名單上11間現況如下

原來係2009年名單,嚇得我,好在求証下,thx JM(emoji)

芙蓉BB 發表於 22-5-17 15:02
原來係2009年名單,嚇得我,好在求証下,thx JM(emoji)

謝謝。
即是陳喇落過車又上返?

jesswu 發表於 22-5-17 15:50
謝謝。
即是陳喇落過車又上返?

陳瑞祺 當年英中落車後 自願縮班
中一收生由五班減至四班
縮咗中文班 留下英文班 變回英中

https://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/admin/about-sch/voluntary-opimisation-of-class-structure-scheme/index.html

Poyau 發表於 22-5-17 16:07
陳瑞祺 當年英中落車後 自願縮班
中一收生由五班減至四班
縮咗中文班 留下英文班 變回英中

咁樣算唔算出茅招?呢間學校收嘅band1學生比例會因而上升嗎?依家嘅DSE成績係咪Band1C?

喇叭茶 發表於 22-5-17 18:02
咁樣算唔算出茅招?呢間學校收嘅band1學生比例會因而上升嗎?依家嘅DSE成績係咪Band1C?
...

當年有200間中學縮班包括英中
升中人數較現時多 又未脫龍
變回英中應有助提升收B1生比例

喇叭茶 發表於 22-5-17 18:02
...

陳瑞祺2021年3322率48% B2水平
計3322 少於半數考生屬日校前列42%
對比英中要中一收85%全港前列40%
兩者差距固中原因 ... ?

Poyau 發表於 22-5-17 18:33
陳瑞祺2021年3322率48% B2水平
計3322 少於半數考生屬日校前列42%
對比英中要中一收85%全港前列40%

點解佢可以收唔夠前列生,DSE成績又唔係好,但又繼續維持做一間B2嘅全英中,反而循道有好嘅DSE成績,但要落車?

喇叭茶 發表於 22-5-17 18:37
點解佢可以收唔夠前列生,DSE成績又唔係好,但又繼續維持做一間B2嘅全英中,反而循道有好嘅DSE成績,但要 ...

所以陳喇在KL3 B2男仔爭崩頭

點解佢可以收唔夠前列生,DSE成績又唔係好,但又繼續維持做一間B2嘅全英中,反而循道有好嘅DSE成績,但要 ...

大抽獎基本上區內比併
男生B2最佳之選為陳(3322率近半)
隨後何官3322率約4成 之後距離更大
陳只要保持成績較對手佳 不愁生源

九龍城區(KL3)
......
培道(女)
陳瑞祺(男)
何官
胡兆熾
文理(九龍)
基道
五旬節 鄧鏡波(男)
KTSSS 德蘭(女)
......

循中落車主因係對手加上直聯制度
KL1英中位足 大部分成績較循中佳
循小B1生不怕外闖 乙1唔選循中

直聯制度下 乙2或之後用公海位
循小B1生抽入循中不必定用直聯位
其他小學B1生亦用唔到直聯餘位
外闖以致多直聯位留給循小B2生

循中如早一年脫龍可能不用落車

油尖旺區(KL1)
九華(男)
伊中
SMCC(女)
油真(女)
循道
SFXC(男)
銘基
......

Poyau 發表於 22-5-17 19:42
循中落車主因係對手加上直聯制度
KL1英中位足 大部分成績較循中佳
循小B1生不怕外闖 乙1唔選循中

多謝!我明白點解循道要落車,但唔明白另一間點解唔洗落車

喇叭茶 發表於 22-5-17 20:53
多謝!我明白點解循道要落車,但唔明白另一間點解唔洗落車

假如自行/叩門皆為全港前列40%
大抽獎如平均分布只有1/3 B2A
收足人即大抽獎非B2生平均分布
原因可能係 ...
有本區B2B生屬全港前列40%
有B1生選校保守太早保底中
有B1生心儀男校/母校

我囝前年時小六,有兩個同學明明最多只屬B2B學生,卻入了循道,當時我還以為是因為識人而入到,原來已經…,,,,,