用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 vs 培僑
樓主: dmms
go

宣道 vs 培僑  

kennethlau96 發表於 22-12-13 10:43
有質疑無問題喎,咁我對你質疑156# 你回應咗未?另外我對你無興趣,亦無關注你嘅動向,你對咩學校有質疑我 ...
奇人奇事真係多

「難道國家有新指引?
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/faq-sch.html

如果EDB講明都話唔係,咁乜都唔需要相信」

能夠用完全相反既論據去嘲諷人地,然後振振有詞,如此「質疑」,依樣嘢當然唔是今日先知。

每事要為依啲偽命題去論證實在太煩了,佢應該都是指佢平行空間個間學校。

hkpapa852 發表於 22-12-13 10:48
你亦沒有回答, 可有"白紙黑字"証明你"認為"的, 就是對的呢?
如果無, 我亦可說"你在沒有實質証據下, 涉嫌誤 ...

你一樣無白紙黑字資料証明直資一條龍學校中一要有15%收街外人,淨係拿住你所講嘅「當年乜乜乜」就話一定要收,點解你講就係事實?當年嘅白紙黑字資料在那?

Pkc學校有晒報告白紙黑字列明晒學生人數(唔係班數目喎,係每級學生人數喎,唔好又轉個圈去計人數),又話係統計,唔可信。

你所講嘅有心人,我就係其中一個,pkc校長講明係一條龍直升,每年只得好少位可以收校外人,因無幾多人唔原校升中。而且問在讀高年班家長, 亦無聽過學校迫人走。

有質素嘅質疑係好事,但攞住一份自己都睇錯嘅資料去質疑別人,仲要死都唔認自己睇錯,呢啲咪誤導囉

beefu    發表於 22-12-14 11:36

小小金 發表於 22-12-13 11:20
你一樣無白紙黑字資料証明直資一條龍學校中一要有15%收街外人,淨係拿住你所講嘅「當年乜乜乜」就話一定要 ...
只係想講多句:
校務報告既各級學生人數, 只係EDB/學校係某一日數人頭既數字, 同該級真正可收既學生人數上限, 係兩回事

現如近年, QC, LSC, DBS, DGS, 中一都係唔能夠達到收生人數上限既學生人數開學, 並唔代表佢地只可/會收校務報句中既人數

一直我只係想提出, 直資龍校係中一時係必需收取一定比例既外校生, 呢個亦係當年申請成為直資學校時, 需履既承諾同責任. 至於有冇條款呢? 各位準家長想知又何不問清楚學校?

大家如果唔想知亦唔認同我概提問, 咁無所謂啦, 反正學校係你地子女去讀, 我只係路人甲一名

相信培僑會好高興, 因為又多了一班極之愛護學校既家長

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

有朋友提過,培僑zoom開學時1/3係國語人(從zoom 姓名都可見到姓氏係非香港串法),估計係預左一定學位俾國內小朋友(深圳?)所以先感覺咁少waiting.

都係朋友估計,唔知實際情況

hkpapa852 發表於 22-12-13 12:25
只係想講多句:
校務報告既各級學生人數, 只係EDB/學校係某一日數人頭既數字, 同該級真正可收既學生人數上限 ...

指出你嘅資料有誤,並唔代表愛護該校。何必用別人「愛護」嚟掩飾自己睇錯資料。

回覆樓主:

幾好吖,大家討論多d,聽眾又可收多d風,唔好下下話人‘’攻擊‘’,只准講好說話而唔比提疑問,咁個blog咪变成marketing 工具而不是討論区了。

小小金 發表於 22-12-13 11:20
你一樣無白紙黑字資料証明直資一條龍學校中一要有15%收街外人,淨係拿住你所講嘅「當年乜乜乜」就話一定要 ...

所以我也覺得好迷因為不止pkc,不少個别直/私也是升中冇咩位比外人入。這己不是近年的事。

hkpapa852 發表於 22-12-13 12:25
只係想講多句:
校務報告既各級學生人數, 只係EDB/學校係某一日數人頭既數字, 同該級真正可收既學生人數上限 ...

只係想講多句:
校務報告既各級學生人數, 只係EDB/學校係某一日數人頭既數字, 同該級真正可收既學生人數上限, 係兩回事
同意!但這個數字才是真正反應個結果,而唔係一啲推斷理論。
現如近年, QC, LSC, DBS, DGS, 中一都係唔能夠達到收生人數上限既學生人數開學, 並唔代表佢地只可/會收校務報句中既人數
同意!強如DBS、SPCC都係中一會收好多強勁外來生

一直我只係想提出, 直資龍校係中一時係必需收取一定比例既外校生, 呢個亦係當年申請成為直資學校時, 需履既承諾同責任. 至於有冇條款呢? 各位準家長想知又何不問清楚學校?

大家如果唔想知亦唔認同我概提問, 咁無所謂啦, 反正學校係你地子女去讀, 我只係路人甲一名

相信培僑會好高興, 因為又多了一班極之愛護學校既家長

其實成件事個重點你提出嘅疑慮都係每間直資都同樣面對緊嘅問題,所以先不知為何近排係不同Post裡都特別需要對培僑提出質疑,我也不是針對你&twhkleung,你有很多其他論點我也認同及受教,另外見你之後言論有修正返,我亦無意爭論落去。只係希望係討論其間不要因為與其他人言論之爭而令到係EK討論嘅其他家長接收了一些過於偏激嘅批判。

kennethlau96 發表於 22-12-13 13:06
只係想講多句:
校務報告既各級學生人數, 只係EDB/學校係某一日數人頭既數字, 同該級真正可收既學生人數上 ...
我係呢個帖一直只想強調:
直資龍校既中學部中一學額, 係必需足夠收晒所有小學部學生再加外生, 不存在曾有會員講, 連小學部學生都可能收唔晒既情況

至於其它帖, 我一直只係"質疑"PKC既NCUK IFY課程定位 (部份會員既論點同大眾對近IFY既認知有相當大既落差)

事實如何, 用家自己去研究和分析, 無謂再拗落去
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kennethlau96 發表於 22-12-13 13:06
只係想講多句:
校務報告既各級學生人數, 只係EDB/學校係某一日數人頭既數字, 同該級真正可收既學生人數上 ...

其实我唔介意別人的反駁,因為真理越變越明,好似小朋友咁,不段問why,why,why,最后咪學到嘢羅,唔比講唔比問,重要說‘’攻擊‘’,咁就真係唔係咁好,只會令potential家長驚左,果時我小朋友間學校,比人話点唔好唔好,我睇晒后,寫成個list,再去一個一個找答案,直到自己感到安心為止

kimlam953 發表於 22-12-13 12:48
有朋友提過,培僑zoom開學時1/3係國語人(從zoom 姓名都可見到姓氏係非香港串法),估計係預左一定學位俾國 ...

疫情以來,仲有跨境學童咩?有都讀深圳個間。
好多細佬妹,直屬幼稚園學生都未入到,waiting少唔出奇。
講普通話既家長我估大概1/10吧。
龍校一般插班位少,特别是高年級,唔會出去插冇龍既學校。未有移民潮前,聽培僑簡介會校長話每級插班位都是得一兩個。據聞WKF現時同樣如此。

「至於有冇條款呢? 各位準家長想知又何不問清楚學校?
大家如果唔想知亦唔認同我概提問, 咁無所謂啦, 反正學校係你地子女去讀, 我只係路人甲一名」
「亂up一餐走人」萬能key。冇兩下散手點做專家。

Sing13 發表於 22-12-12 00:24
冇咩特别,WKF同樣是五班升五班,(但一般升中位較PK多),港同是四班升五班。
...
港同DSE成績較好,主要是靠這一外來班來拉高成績 (學校高管私下説的)

morningsun 發表於 22-12-13 14:22
港同DSE成績較好,主要是靠這一外來班來拉高成績 (學校高管私下説的)

港同今時今日應該收到唔少band1 A學生。
我觀察好多有直屬小學既中學,覺得叻既同差既都是小學部升上來既學生。前者得益於中小學既銜接性。

hkpapa852 發表於 22-12-10 17:20
難道國家有新指引?
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-sec ...

當年「一條龍」公布無分官津直資

http://web.archive.org/web/20021022054311/https://www.info.gov.hk/gia/general/200112/18/1218207.htm

http://web.archive.org/web/20021124072911/https://www.info.gov.hk/gia/general/200112/18/1218209.htm

Poyau 發表於 23-1-22 13:02
當年「一條龍」公布無分官津直資

http://web.archive.org/web/20021022054311/https://www.info.gov.hk/g ...

1. 直資收生
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/info-sch.html

由於直資學校可自行取錄學生,故此這類學校可享有較大彈性,按照其學校的傳統和教育目標,就招收和取錄學生事宜,制定合理而又合乎專業規範的標準。不過,直資學校須確保家長充份了解這些入學標準。

2.一條龍
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/index.html

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html

教育局公布既一條龍名單并不包括直資。有注明以下一句:

以上名單的結龍學校均屬資助中學和小學。有關直資和私立學校「一條龍」辦學的具體安排,家長須直接向個別有關的直資或私立學校查詢。

( 更新日期:2022 年 9 月)

宣道品行執得嚴,喜歡傾計自律性低嘅小朋友會常受罰受罵

dmms 發表於 22-5-19 15:12
我都係擔心呢一點,我仔唔係神人,學咩都唔肯俾心機,整日掛住玩,又坐唔定,真係無咩信心讀APS ...

坐唔定讀APS難攪,除非你唔介意成日收老師電話

其實我想知培僑考試相對於名校是否簡單,我個小朋友普普通通,考小學冇咩學校收,但係培僑讀咗咁多年,冇補習,年年主科及綜合班級前三(冇排名,因有獎學金而知班級前三。)玩緊-項個人運動,日日連交通加操練三四個鐘,冇時間讀書。  佢英文作文由-年班及今冇低過98分,年年基本上滿分。屋企冇人講英文(英文太差)。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊