用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 vs 培僑
樓主: dmms
go

宣道 vs 培僑   [複製鏈接]

“原則上”這個字Um….咁7%也是受,say 164人的小學, 7%也是12人。
我不太清楚。不過有朋友是用家所以data比較清楚,入的人一定不會是多。有冇一班人我好doubt。
因為看到中學學位是沒有增加的。但原校全小學部直升。

其他學校可能比較清澈啲
如不少直資小一收生人數約120-160人, 其中學部學位180-220左右。

Cfwongthomas 發表於 22-11-29 17:00
其實Wkf 係咩問題?咁多人爭,但又咁多人話佢麻麻
WKF資優生supporting很好聴說。

hkpapa852 發表於 22-12-10 17:20
難道國家有新指引?
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-sec ...

上文是指「資助及官立學校」有此要求,並非指直資有此要求。

「直資/私立學校可按照學校的傳統和教育目標,就招收和取錄學生事宜,制定合理而又合乎專業規範的標準」

hkpapa852 發表於 22-12-10 17:20
難道國家有新指引?
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-sec ...

15%個指引並不包括直資在內,資料後段有另講直資

回覆 hkcsty 的帖子

Sing13 發表於 22-12-10 19:25

上文是指「資助及官立學校」有此要求,並非指直資有此要求 ...
直資係有自決權,但當年申請成為DSS時係時係要符合同官津校相同要求先會獲批
或者有心人可以去問吓學校,點解中一學額咁少?如果唔夠cover全部小學部學生點算呀?

相信自己還是自信規則,自己揀吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

睇事實先,睇規則當然要睇source, 我就搵唔到你所講既要求,上文反而證明一條龍學校對兩者要求不同。

hkpapa852 發表於 22-12-11 13:40
直資係有自決權,但當年申請成為DSS時係時係要符合同官津校相同要求先會獲批
或者有心人可以去問吓學校,點 ...
你的觀點是錯的。

Sing13 發表於 22-12-11 14:10
睇事實先,睇規則當然要睇source, 我就搵唔到你所講既要求,上文反而證明一條龍學校對兩者要求不同。

...

所以,pk应真的有些特別. 因其它如港同,GT,福建,WKF,...的S1都會收几十人外來生,只有PK可以收十几人

twhkleung 發表於 22-12-12 00:10
所以,pk应真的有些特別. 因其它如港同,GT,福建,WKF,...的S1都會收几十人外來生,只有PK可以收十几人
...

冇咩特别,WKF同樣是五班升五班,(但一般升中位較PK多),港同是四班升五班。

hkpapa852 發表於 22-12-11 13:40
或者有心人可以去問吓學校,點 ...

睇學校週年報告學生人數,小一164人,中一161,嗰三個唔當唔夠位掛⋯

Sing13 發表於 22-12-12 00:24
冇咩特别,WKF同樣是五班升五班,(但一般升中位較PK多),港同是四班升五班。
...

你用計數机除一除,再加上當係98%选直升(总有d理由,唔会係100%直升的),咪约收左约15%外校生羅。不过,里個此终係大家估估下,可能港同和其它龍直角得自己d through-train唔太掂,所以要收多d外校生來幫宝下瓜(而唔係受EDB制度所限/管理)

twhkleung 發表於 22-12-12 09:34
你用計數机除一除,再加上當係98%选直升(总有d理由,唔会係100%直升的),咪约收左约15%外校生羅。不过, ...

點解是15%,唔是10%,5%?
先睇EDB有冇依條規定先?
我都唔明中小學同樣班數點樣可以硬性規定人地收15%外校生。

Sing13 發表於 22-12-12 10:30
我都唔明中小學同樣班數點樣可以硬性規定人地收15%外 ...

我冇睇d乜規则嫁,只係按你所說的4班升5班來計炸,唔关我事嫁

Sing13 發表於 22-12-12 10:30
我都唔明中小學同樣班數點樣可以硬性規定人地收15%外 ...

sorry, 原來我係數學盲, 5除4係增加咗25%, 既最少多收25%校外生

twhkleung 發表於 22-12-12 14:31
sorry, 原來我係數學盲, 5除4係增加咗25%, 既最少多收25%校外生
你數學唔得咁我考吓你常識
通常小學一班有多少人?中學一班又有多少人?

當然㚗資/私立中/小學都可以用盡一班45人的名額
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-12 18:18
你數學唔得咁我考吓你常識
通常小學一班有多少人?中學一班又有多少人?

嘩!papa,都話我係数盲,你重考我!你不如开故算喇!

我到底係度睇緊啲咩?

hkpapa852 在113#留言

直資龍校必須提供足夠學位接收所有小學部學生再加收15%外校生,呢個直EDB直資龍校既要求

然之後hkpapa852 118#留言

難道國家有新指引?
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/faq-sch.html

如果EDB講明都話唔係,咁乜都唔需要相信

其實個網址已經清楚表明只是針對資助及官立學校,自己打臉自己仲有咩好撐。

3. 資助及官立學校怎樣才可成為「一條龍」學校?

資助和官立中、小學只要符合以下三項原則,便可以向教育局申請採用「一條龍」辦學模式:

• 「一條龍」中學和小學應有相同的教育理念,並須致力加強中、小學教育的連貫性;

• 中學的中一學位必須多於小學的小六畢業生人數,以收取全數小學部的學生,並須預留部分學位讓其他小學的學生仍然有機會入讀﹝原則上須保留不少於中一總學額的15%;但在特殊情況下,學校仍須保留不少於中一總學額的7%﹞;及

• 中、小學必須屬於同一類別的資助模式,以確保大家的收生尺度一致。

5. 直資/私立學校可否結成「一條龍」辦學?

直資/私立學校可按照學校的傳統和教育目標,就招收和取錄學生事宜,制定合理而又合乎專業規範的標準,因此,若直資/私立中學認同「一條龍」辦學的理念,她們可以自行與其他擁有相同教育理念的學校協議採用「一條龍」辦學模式。

培僑書院官網有上載

培僑書院學校週年報告 (2021-2022)

https://www.puikiu.edu.hk/attachment/upload/files/_2021_22_School_Report_20221118.pdf

係第4頁學生資料中已有小學部到中學部學生架構,點解一路係度又要計數又要考常識呢

小一 167人到小六 147

升到中一 155人

為何hkpapa852與twhkleung兩位要一直攻擊培僑書院?

請問你兩位是否有小朋友曾經讀過有任何不愉快經歷?

如果係在讀生或曾經讀過家長談論返學校內教育結構差,完全可理解

如果係在讀生或曾經讀過家長維護返自己小朋友讀過學校,完全可理解

但係無小朋友讀過,
純粹靠資料蒐集、
道聽塗說可以對一間學校下定論,甚至乎不斷集中火力去攻擊一間學校的用心是什麼?

melle    發表於 22-12-12 23:59

kennethlau96 發表於 22-12-12 22:11
我到底係度睇緊啲咩?
hkpapa852 在113#留言
直資龍校必須提供足夠學位接收所有小學部學生再加收15%外校生 ...

可否指点一下那里"攻擊‘’?

twhkleung 發表於 22-12-12 23:34
可否指点一下那里"攻擊‘’?

無咩需要指點,每個人自己心目中都有把尺,係我眼中見到你哋兩位一唱一和係度誤導觀眾,所以有點不明不白,到底為何這麼用心。
講一大堆理論出嚟又數學又常識去推敲、斷估一些明明已有公開的官方資料?
其實呢度討論小一選校
正常家長出發點都係為小朋友尋求合適他/她想讀嘅學校,請問你小朋友是今屆應考生?有報培僑?
我個小朋友男仔我都唔會去睇DGS相關討論喇
如果你無興趣嘅學校正常都應該係輕輕掠過或者補充幾句就算喇,點解句句回復異常緊張?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊