用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 vs 培僑
樓主: dmms
go

宣道 vs 培僑   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-5-25 12:28
我聽返嚟嘅係80% band1, 之後可能有band1C嘅中學都願意收APS band2生,所以睇落去,APS就有超過90% band1 ...

差不多報中學時學校會俾份報名指引我地,當中有列出數據指級排名8x係九龍城B1,11x係全港B1, 加上d學校喜歡APS生,扣門后升中數據係非常亮麗的。

kudon    發表於 22-5-25 17:09

DD仔 發表於 22-5-25 12:09
我見到好多APS男生都好活躍跳皮嘅,不過有一樣嘢係必需嘅,就係識得收。多嘢講,鍾意發表偉論,係好多叻仔 ...
樓主在一樓已經形容小朋友“懶”,我諗讀得3私,大部分學生都唔係懶

kudon 發表於 22-5-25 17:05
樓主在一樓已經形容小朋友“懶”,我諗讀得3私,大部分學生都唔係懶
其實我驚我錯怪佢,有無人覺得自己小朋友係勤奮款?我小朋友肯做功課時,會好快手搞掂。但佢會將功課安排到所有事情之後,拖到最後一刻先肯坐低做。畫畫時,創意和外形都算ok,但填色真是隨意,一上色就毀一幅畫。成日覺得佢係掛住玩,唔俾心機做好一件事。

dmms 發表於 22-5-26 10:32
其實我驚我錯怪佢,有無人覺得自己小朋友係勤奮款?我小朋友肯做功課時,會好快手搞掂。但佢會將功課安排到 ...
你覺得佢自己本身著唔著緊D功課?

如果著緊既話, 可以試下一兩次孤注一擲, 提左佢, 佢真係唔做, 就算, 由得佢唔做欠交, 試過俾老師話佢就知驚, 效果好過你日日哦佢好多

dmms 發表於 22-5-26 10:32
其實我驚我錯怪佢,有無人覺得自己小朋友係勤奮款?我小朋友肯做功課時,會好快手搞掂。但佢會將功課安排到 ...

冇人天生鍾意勤奮嘅,尤其咁細。要有嘢推動佢或者學校學習氣氛感染
佢。APS收得佢證明都覺得適合,性格方面可塑性還好高。加上小學階段,比我點都會揀近啲。

APS 其實都係循序漸進地「谷」。初小功課輕鬆,我反而好怕太多創意得黎繁瑣嘅功課。雖然大班,老師對每個學生都重視及留意到。冇家教會係好事冇咁多是非。送小朋友返去學校搞掂晒仲好。

喇叭茶 發表於 22-5-20 11:51
請問培橋DSE 中英數平均5+比率係幾多?升中版有呢樣嘢嘅比較

培僑書院無公布主科5+/4+

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859264&pid=48983761&fromuid=2734087

hkhk8888 發表於 22-5-26 10:57
你覺得佢自己本身著唔著緊D功課?

如果著緊既話, 可以試下一兩次孤注一擲, 提左佢, 佢真係唔做, 就算, 由得 ...
勁喔,好似掂,我試試,佢驚老師,但唔驚老豆老母

lflxl 發表於 22-5-26 11:49
冇人天生鍾意勤奮嘅,尤其咁細。要有嘢推動佢或者學校學習氣氛感染
佢。APS收得佢證明都覺得適合,性格方 ...
thanks!另外,請問家教會係咩?第一個小朋友將要讀小學,無咩經驗

dmms 發表於 22-5-26 12:20
thanks!另外,請問家教會係咩?第一個小朋友將要讀小學,無咩經驗

「家長教師會」好多學校都有,宣小冇。睇過啲舊post話宣小同家長關係比較疏離,其實我反而鍾意呢種距離感。對學校教好自己仔女信任及放心。家長應該要知嘅嘢學校行政有效率,能及時回應並處理家長問題。
其實APS真係唔係都市傳說咁恐怖地齋讀書,谷谷谷
課程編排有深度,重質不重量,全面兼顧中英文。甚至中文科設計及教學質素我覺得好優秀。英文科肯定唔可以同國際學校&好有語境嘅學校比,始終銜接本地學制為主。
想培養英文語境方法好多,幾多去到中學呻難應付嘅係中文科。

hkcsty 發表於 22-5-20 10:37
數據分享
APS 160人 每年入傳統男校 dB, LS, SPB, YW, WY 已經 差不多40 人, 如果男仔 80 人, 即係一半男 ...

只睇數據都只係部份真相,聽講宣道男子排球隊會成隊入dbs,唔知其他人仲有幾個入dbs。樓主小朋友入唔入到排球隊?

另外宣道每年有人留班,五年級升六年級都有,同埋每年都有唔少人轉校,有向上也有向下。宣道無乜支持俾成績落後嘅小朋友,家長鍾意自谷。我識朋友個仔讀宣道想插培僑,始終插唔入。如果係我就唔想咁大壓力,俾小朋友讀龍校玩多幾年。

小學階段真的很重要,是入中學的踏腳石。小學時期還肯聽父母的話,會跟從父母編排學習、溫習,所以在小學階段打好個底十分重要,因為一上中學已經唔聽父母支笛,怎樣溫書已經自己話事。
宣道大搞音樂路線是因為幫小朋友鋪好中學的路,因為大多數傳統名校都需要有一藝一體。宣道學術很強,見同學仔英文亦很強。
自己小朋友不是宣道學生,但亦曾是三私其中一間的學生,今年已是中一生。
回望過去雖然讀得辛苦,但十分值得。
坦白講父母要跟足,小朋友亦要受谷,上到中學就冇咁辛苦。

回覆 dmms 的帖子

個人認為一個小朋友肯做功課,唔係要日哦夜哦先至做,而且每日又會抽時間睇書,已經唔係“懶”。
我冇小朋友讀呢兩間學校,不過如果一間學校要追成績,課程應該唔會輕鬆,但亦都因人而異,始終每個小朋友能力不同。

我自己小朋友曾讀龍校,當時用家分享俾我聽會做下 project, 功課類型都好活動,不過讀咗之後發覺 project嘅功課成年都係得一次,其他功課一樣要抄抄寫寫,仲差不多個個星期都 test, 平時分又計入考試,雖然我小朋友跟得到,考到級前列位置,但一樣有心理壓力,與其讀書模式係咁,我情願去一間傳統學校,努力讀書,培養自律學習的精神。

所以樓主你要知道自己想要乜,有人讀龍校慶幸唔駛出去爭學位,但好似我咁覺得龍校唔係自己所想咁嘅就會出走。另一樣要知龍校“名次”透明度唔高,要出走真係難架。

我只會建議你從用家身上瞭解學校每一科目的功課模式,上堂模式,測默次數。仲有就係有網友分享「小老師」呢個任務,其實傳統學校都一樣有(當然唔係全部),傳統學校唔再停留在以前坐定定上堂模式,多去了解每間學校吧!

dmms 發表於 22-5-18 16:08
Thanks!
成日睇post,滴人話有宣道SFA一般都唔會考慮培僑,少少困惑,第一個仔仔升小學,無經驗 ...
同意,有宣道SFA一般都唔會考慮培僑

www 發表於 22-5-27 14:20
不是吧,我認識的朋友當中, 有SFA  OFFER 同PKC OFFER的, 基本上吾會讀 SFA。 所以, 不要太誤導其他家長。又可以咁講, 有 APS, SFA, PKC的家長, 也有可能要其他更好OFFER。

今時今日好似有龍揀龍多!

pmgirl320 發表於 22-5-27 17:42
不是吧,我認識的朋友當中, 有SFA  OFFER 同PKC OFFER的, 基本上吾會讀 SFA。 所以, 不要太誤導其他家長。又 ...
當年我們也放了APS sfa咁。

www 發表於 22-5-27 14:20

我是放SFA要培僑的
想清楚後發現自己不太想傅統教學
我相信培僑可以帶比我小朋友多一點空間和創造力 、表達和溝通能力,這是佢地長大後世界所需要的
最重要希望培養自學精神, 有時間閱讀,不想6年為考試分數而過

回覆樓主:

pkc試性價比係高嘅, 不過鹹魚白菜各有喜歡。有啲人就係偏偏唔鍾意係龍校, 因為想更上一層樓,入神校!所以大家都冇問題 有時除了小朋友的個人性格,都要夾埋家長, 如果家長本都滿腔熱誠 ,愛拼足6年, 都係一個好好嘅perfect match

成日見到啲post x vs x之後, 就有人答,sure for...., 其實真係冇嘢係可以sure, 只有適合與否!

兩私上年都call到開學,所以都好多人最終決定唔讀

香港嘅學校好多元化,有龍校,神校,直資,單性別學校,津校,官立,私校,國際學校,其實真係好似一個樹林咁,有人喜歡一早揀定一棵樹,有人覺得點解唔放眼睇多d。冇話邊個一定啱,正如A同學覺得好正又唔等於B一樣覺得好正。

最重要負責孩子讀書嗰位主力家長瞭解孩子的能力,懂得進退。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊