用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs GH
樓主: bulibulibuli
go

LH vs GH [複製鏈接]

SawMo 發表於 22-6-8 18:27
我覺得GH都夠的,但父母配合自己教比LH多一點。

我女現在K2,要1分鐘全英show and tell,中文功課開始有 ...

Thank you.
好希望個女有機會入德望,但應該好難。

回覆樓主:

有信心同毅力考到好過GH就入LH。

回覆 happymeme 的帖子

我女係在一間超級無學術卷幼K2生,2月底才申請插班, LH 同GH 同樣直接Offer K3, 最後我選了GH。想法係,既然小學都會考返GH,咁何必選LH玩自己個女呢。

jbbmom    發表於 22-8-10 17:39
catf2    發表於 22-7-29 17:24

Littleleelee 發表於 22-7-28 16:30

我女係在一間超級無學術卷幼K2生,2月底才申請插班, LH 同GH 同樣直接Offer K3, 最 ...

最後有冇德小offer? 還是後備waiting?
升小評估在K3做?

未知,都未返k3,口聽聞評估分幾次做,但面試時校長話基本收返晒,唔駛去揾學校。

Littleleelee 發表於 22-7-28 20:45

未知,都未返k3,口聽聞評估分幾次做,但面試時校長話基本收返晒,唔駛去揾學校。 ...

原來要二月就報插班,你個女一定好叻。我哋仲未有消息,應該冇了。

bulibulibuli 發表於 22-5-17 07:31
我女好內向 其實係唔係揀龍校會好啲
但係讀LH 又可能可以令佢講多啲野。。。 所以我一直都決定唔到讀邊間學 ...

投GH, 就算你覺得間學校有機會改變到佢, 但經過呢幾年校園生活反反覆覆咁停課復課,
LH優點也顯得有心無力, GH升小率比以前高了, 另一方面可守亦可攻, 出去公海決戰都
有一定優勢, 如果你擔心佢內向問題同時又有意出去考小, 不妨給她上面試班幫她早些熟
習模式.

GH

GH 啦, 我女都唔係好叻, 誤打誤撞正取生升上德小和德中, 都一路保持住唔係好叻....呢3年收到接近8-9成, 其實升學方面好有保障

回覆樓主:

放棄龍校要好大決心,即系最後考小考唔到心儀學校,你會後悔嗎;讀龍校其實都要好大決心,即系龍校唔升你個女時,學術又唔夠砌,咁個K3都幾難捱。

回覆 bulibulibuli 的帖子

梗係GH 啦,入LH 咪又係target 考直資,點解而家有一線既龍唔入左先?你肯定小朋友三年後有同一個能力考入一線嘅學校?
‹ 上一主題|下一主題