用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 foundation 難唔難
go

[英國] foundation 難唔難

睇咗foundation 成績要60-70%,會唔會好難做到,因為DSE有拿60-70%就4、5,驚讀foundation容易,轉入大學難

030OUOTAT 發表於 22-5-15 18:53
睇咗foundation 成績要60-70%,會唔會好難做到,因為DSE有拿60-70%就4、5,驚讀foundation容易,轉入大學難
...

唔難,英國比分手鬆啲!

我就未聽過有心讀書(唔係去玩)的人不可以由foundation 升大學。

視乎邊間大學同邊科,唔成功嘅一定有,雖然比例唔高

030OUOTAT 發表於 22-5-15 18:53
...

交齊功課,通常溫書考試

回覆樓主:

如果物理治療foundation 轉入大學難嗎?謝謝

回覆 lee2046 的帖子

揀直升year1會比較穩陣,只要成績達標便可,但如果報讀好似UEA嗰D foundation 就要看運氣了。因為佢可能一次過收好多學生,但最終只收幾個大學位,就算成績達標都入唔到,只能靠成績,personal statement及面試,入其他大學。如果foundation喺度hea讀㗎喎,面試冇好好準備的話,有机會冇大學offer。

2jkidsfather    發表於 22-11-21 21:35

lazycat19 發表於 22-5-19 18:14

揀直升year1會比較穩陣,只要成績達標便可,但如果報讀好似UEA嗰D foundation 就要看 ...

UEA係由INTO開辦課程,跟其他大學的INTO開課程,在收生和接駁year 1的機會有幾大分別?請賜教!

回覆 TTEE1819 的帖子

我諗年年都唔同,視乎當年有幾多人報考,如果嗰年少人報考嘅,佢收返foundation嘅人自然會多D,但係如果多人報嘅,而啲人成績都好好,佢收Foundation嘅位自然會少。只能說如果認真讀及認真做功課,入大學唔難,當然,如果成績唔標清,面試不突出,只能揀二三線嘅大學了
補充一句,在報ucas時,UEA會畀啲分析表同學,同學根據自己的成績報五間大學,接著就等面試,面試後很快會有結果。

讀Foundation其實都有好多勁人,呢啲人到四月初就可以有四五間大學在手。
合辦into 嘅大學收foundation的人數年年唔同,今年Bristol連面試都唔畀.

2jkidsfather    發表於 22-11-21 21:35

lazycat19 發表於 22-5-19 18:47
回覆 TTEE1819 的帖子

我諗年年都唔同,視乎當年有幾多人報考,如果嗰年少人報考嘅,佢收返foundation嘅人 ...

謝謝分享呀

lazycat19 發表於 22-5-19 18:14

揀直升year1會比較穩陣,只要成績達標便可,但如果報讀好似UEA嗰D foundation 就要看 ...

那些Physiotherapy Foundation 可直升Year 1?

回覆 luckyangel 的帖子

BSc Physiotherapy with Foundation Year (4 years)

cow 發表於 22-5-23 09:30

BSc Physiotherapy with Foundation Year (4 years)

那兒是這些courses?

Leicester
wolverhampton

其實係咪睇你讀DEGREE 係邊1科呀? 我女讀FOUNDATION O個年, 我覺得佢好HEA, 佢話類似DSE 咁上下, 但唔難過DSE.  我女而家讀緊視光.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.