用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區 B1 生
go

元朗區 B1 生

老師已說不是邊緣人,是本區B1的中間,我理解即是B1B生。但追晒所有 fb 同 ek post 都話大抽獎乙3及打後都要填B2校…明白是遊戲策略,但始終過唔到自己嗰關。其實有冇人試過順住 B1B2B3 咁填,結果係點?又有冇過來人分享吓點說服自己30個位只填2間 B1 校?謝謝各位分享

chacolmom 發表於 22-5-15 10:38
老師已說不是邊緣人,是本區B1的中間,我理解即是B1B生。但追晒所有 fb 同 bk post 都話大抽獎乙3及打後都 ...

請問B1校指那些中學 英中?

Poyau 發表於 22-5-15 11:11
請問B1校指那些中學 英中?
我理解元朗區39間可選學校只有9間英中, B1分類也只有8-10間,視付唔同分析網頁,點都係咁難決定

老師已說不是邊緣人,是本區B1的中間,我理解即是B1B生。但追晒所有 fb 同 ek post 都話大抽獎乙3及打後都 ...

我的經驗較早期,是港島東校網,不知道能否解答部份你的問題。

兒子當時band 1A,除了自行兩間,自2我們知道機會極高。六合彩我們只選了7間,5間是band 1, 2間 band 2。

我們從開始就目標鎖定直資及自行,因為信心高,而且老師校長都認同,才會填左7個,已經諗爆頭,我冇本事應酬EDB填足30間。

最後自2。

你如果打算只填2間,一定有其原因,例如自行十拿九穩?或者你有把握扣門入番band 1?答案在你身上。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我意思唔係只填兩間學校,係只填兩間B1校,其餘全部都係B2 甚至B3….各 forum 都話乙3後唔駛唸填B1校

ANChan59 發表於 22-5-15 11:49
我的經驗較早期,是港島東校網,不知道能否解答部份你的問題。

兒子當時band 1A,除了自行兩間,自2我們 ...

佢係唔甘心成份表只填2-3間英中,其餘位全要填中中,元朗區組別1學生歷年多過英中學位,老師嘅建議我相信是經驗所得,熱門學校在乙1幾乎瓜分怠盡,咁係唔建議填晒所有英中,需有所取捨。冒險填盡所有熱門學校就要有派到極差的覺悟,本區叩門都唔係咁容易,所以自主選擇就要自負盈虧。

7-seven 發表於 22-5-15 12:36
佢係唔甘心成份表只填2-3間英中,其餘位全要填中中,元朗區組別1學生歷年多過英中學位,老師嘅建議我相信 ...

每一區B1男生和B1女生派B1中學機會不同。

元朗區(NT4),B1男生和B1女生都不夠B1位。要面對現實,不甘心也冇用。如早一年知道,通常可搬屋轉去好的校網大抽獎,但樓主現在已太遲冇得轉了。

有些好的校網,大抽獎可盡填B1中學,才填B2中學。但不夠B1位的網(如NT4),用這方法是好危險或唔work。

tpmon 發表於 22-5-15 13:37

每一區B1男生和B1女生派B1中學機會不同。

所以建議是人俾,決定係自己做。

7-seven 發表於 22-5-15 12:36
佢係唔甘心成份表只填2-3間英中,其餘位全要填中中,元朗區組別1學生歷年多過英中學位,老師嘅建議我相信 ...

多謝你補充資料,你可能跟開知道樓主的詳情。

我只係講當時點解會填7個,他問我答,可能不是百份百適用。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-5-15 16:10

我只係講當時點解會填7個,他問我答,可能不是百份百適用。 ...

東區的B1位相對不緊張(特別B1東區女生有足夠B1位),填表上與不夠B1位的NT4分別應該大。

tpmon 發表於 22-5-15 17:01
東區的B1位相對不緊張(特別B1東區女生有足夠B1位),填表上與不夠B1位的NT4分別應該大。
...

當年男生B1位不夠的。

chacolmom 發表於 22-5-15 12:16
我意思唔係只填兩間學校,係只填兩間B1校,其餘全部都係B2 甚至B3….各 forum 都話乙3後唔駛唸填B1校 ...

元朗區英中 鄉中/崇德/信義 領放
對比 商中/基元/趙中 成績有明顯距離
餘下 白約翰/盧幹庭/羅桂祥 距離更大

元朗區 2021年
3322率 | 22222 | 整體4+ | 整體2+
鄉中 85.7% | [···] | 74.4% | [···]
崇德 92.3% | [···] | 73.5% | 99.3%
元朗信義 80.6% | 97.4%| 60% | 97%

元朗商會 [···] | 91.9% | ~47%| 95.6%
基元 72.7%% | 93.9% | ~46% | 97.1%
趙聿修 74.2% | 93.8% | 42.4% | 95.7%

白約翰 [···] | 89.6% | [···] | 95.8%
盧幹庭 61.6% | 89.3% | 39.7% | 96.8%
羅桂祥 59.1% | 89.1% | [···] | 94.4%

ANChan59 發表於 22-5-15 16:10

我只係講當時點解會填7個,他問我答,可能不是百份百適用。 ...

了解,見過類似疑慮,所以了解家長矛盾點喺邊

Poyau 發表於 22-5-15 18:06
對比 趙中/商中 成績有明顯距離
餘下 基元/盧幹庭/白約翰/羅桂祥

原來祟德咁勁

Poyau 發表於 22-5-15 18:06
對比 趙中/商中 成績有明顯距離
餘下 基元/盧幹庭/白約翰/羅桂祥
很有用的資料,謝謝你呀!
要响呢9間中㨂2間,其他啲幾好都冇乜機會…

chacolmom 發表於 22-5-15 20:46

不用客氣
請問心儀那間非英中為保險線

chacolmom 發表於 22-5-15 20:46

delete

老師已說不是邊緣人,是本區B1的中間,我理解即是B1B生。但追晒所有 fb 同 ek post 都話大抽獎乙3及打後都 ...
確定自己小朋友係band1組別盡填band1band2band3係完全無問題,大抽獎遊戲一定係搞晒band1組別再到band2組別最後band3組別,就算band1位不足,而自己小朋友號碼唔靚的話,最多會搞到去你揀嘅band2組別第一選擇學校

cattz288 發表於 22-5-15 19:48
原來祟德咁勁

崇德2021年創佳績 整體4+歷屆新高

http://www.stc.edu.hk/home/dse_result/2021/

或許派位乙部首選 鄉中 都不錯