用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,可風中學,大家點揀?
樓主: kkv408
go

英華,可風中學,大家點揀?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我必定選英華,全港中學排名較高29,   而可風全港中學排名只得44

PY1907 發表於 22-5-19 07:57
我必定選英華,全港中學排名較高29,   而可風全港中學排名只得44
咩網排名?

chitchit0520 發表於 22-5-19 08:04

Poyau:

英華學位數字包括本地及非本地
本他包括八大/都大/SSSDP/其他
HK avg for degree offer 應指聯招八大

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=49026584&fromuid=2734087

https://www.edu-kingdom.com/data/attachment/forum/202110/30/153144ov9hizr304ooiod0.jpg

chitchit0520 發表於 22-5-19 09:27

謝謝!

不用客氣
水份視乎學校 B1校相對少
例如有無鼓勵報讀自資/非本地學位

chitchit0520 發表於 22-5-19 09:27

謝謝!

某校2018年整體2+ 82.4% B2C/3A
之後無DSE數據 上年公布畢業生出路
升學位%有無水份從院校名單可見端倪

2021年 | 2020年
畢業生出路
學位^ 38%^^ | 30%^^^
副學位及文憑^ 61% | 70%
重讀 1% | -
總數:100% | 100%

^ 本地及非本地 校務報告提及以下
^^ 科大 理大 城大 浸大 都大 恒大 演藝
^^^ 三大 理大 城大 浸大 公大 恒大 演藝

Poyau 發表於 22-5-19 08:40
英華學位數字包括本地及非本地
本他包括八大/都大/SSSDP/其他
HK avg for degree offer 應指聯招八大

似乎可風大學入學率比英華更高

回覆樓主:

可風透明度很高

baby0246 發表於 22-5-19 10:12
似乎可風大學入學率比英華更高

聯招基本上達33222就有學位
可風2021年33222達92.7%
較英華84.2%佳 所以學位比例較高
如何選校視乎想保底定拔尖

https://jump.mingpao.com/career-news/daily-news/jupas%E6%94%BE%E6%A6%9C%EF%BC%8187%E7%8D%B2%E5%8F%96%E9%8C%84-2241%E4%BA%BA%E5%A4%B1%E8%90%BD%E5%85%AB%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E5%A3%AB-%E6%88%96%E6%B5%81%E5%90%91%E8%87%AA%E8%B3%87%E9%99%A2%E6%A0%A1/

【明報專訊】大學聯招(JUPAS)今日放榜,因適齡人口減少,參加JUPAS人數亦跌。據考評局數據,今年符合升讀學士學位課程最低入學要求「3322+2」的日校考生有17,733人,而大學聯招處公布,有15,492人(87%)獲八大及公大學士取錄,比例比去年高3個百分點,惟有2241人達大學門檻,但失八大及公大學士學位,他們或流向其他自資院校學士席位。

大學聯招處公布,今年有40,658人報JUPAS,15,492人(38%)獲8間大學的資助學士、公大學士取錄;4543人(11%)獲派城大或理大的副學或高級文憑;3491人(9%)獲「指定專業/界別課程資助計劃」SSSDP自資學士學位。

kkv408 發表於 22-5-15 18:27
haha....我聽到時,都笑左。
可能之前zoom傾project 時,佢話男同學唔認真,傾左好耐都未入正題
...

正常
我仔女小學project或者比賽組合都喜歡有男有女,咁樣先可以互補不足
我覺得係成熟的表現

peggy 發表於 22-5-14 18:49
回覆 kkv408 的帖子

可風, dse成績好過英華

可風是男女校,可能係班女仔拉高了成績,很難直接比。

路過,搭訕講兩句:
英華仔特質
~百年傳統男校
~十字架照耀
~坊間譽為「最抵讀」直資中學
~歌神許冠傑的母校(記住係叫 alma mater, 不是 mother school)
~毗鄰 MTR 南昌站,V Walk 揾食無得輸
~新任校長陳狄安,有 think out of the box style
~在學界籃球唯一曾經能擊敗DBS, LSC, 桂華山...etc 而摘冠的勁旅
~學生來源自5湖4海,不會是單一的 SSP 街坊
~2021年產生了一位 DSE 狀元,有人喻為一人救全校
~ 兄弟情和人脈網絡均強烈及完善
~英小上英中佔一定%,所以歸屬感頗強
~英華街自成一隅幾有特色,比以前牛津道校舍更勝一籌
~數據派的熱討例子
~純個人意見,我揀英記

kiwi2007 發表於 22-5-21 11:41
路過,搭訕講兩句:
英華仔特質
~百年傳統男校

男校比較有強烈既buddy feel,我有個客係英華人,959會send佢學校野比我睇,完全唔關事,純係畢業n年都好關心學校,有份深厚感情   

cattz288 發表於 22-5-21 12:49
男校比較有強烈既buddy feel,我有個客係英華人,959會send佢學校野比我睇,完全唔關事,純係畢業n年都好關 ...

同意。認識的傳統男校校友都各有特色,計有:
A)純
B)謙
C)醒
D)勤
E)叻
F)串
G)動
H)型.....etc
英華仔比較少是 F

kiwi2007 發表於 22-5-21 11:41
路過,搭訕講兩句:
英華仔特質
~百年傳統男校

唔好再講一人救全校啦,唔通冇狀元嗰d學榜好唔掂?我覺得會睇整體成績較公平。
況且上年英華總體成績唔錯,1個狀元,兩個榜眼,兩個探花,相信第六名和之後的學生成績唔會差太遠。

事實英華年年都都有榜眼的,只係冇狀元咁eye catching。33222%維持喺8x%,原因唔駛講都知道,相信好多D1學校會係咁,所以又唔可以和可風直接比。

"一人救全校"

我地放棄過英華
睇下樓主認為值唔值得交學費.

Poyau 發表於 22-5-18 21:28
可風網頁有 DSE 成績

年份 33222 | 整體4+ | 整體5+

謝謝

路過:我自己讀可風,先生讀YW.
可風成績好又多活動,你仔仔應該都會開心,YW 傳統名校,校友方面一定有優勢。各有各好,等仔仔自己選
‹ 上一主題|下一主題