用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,可風中學,大家點揀?
樓主: kkv408
go

英華,可風中學,大家點揀?   [複製鏈接]

ckcleung 發表於 22-6-22 15:55
你點會係路過啫,“個人感覺”xx校成績比英華好”是你的意見對吧?!
P.S. 我意思係你話XX校成績比英華好 ...
呀ckcleung網友, 我搵晒成個貼,都搵唔到我有講过"個人感覺", 你會唔會係点錯相呀

ok3 發表於 22-6-22 12:44
可風我真係唔識,唔知係咪以前好勁?!咁大家考慮唔同,有人buy都好正常。但嗰啲話可風成績更好嘅"磚家"  ...

可風近年 DSE 成績較以往佳?

可風 33222 | 整體4+ | 整體5+
-------------------------------------------------
2021 92.7% | 70.2% | 28.7%
2020 93.4% | 72.6% | 32.1%
2019 83.7% | 63.8% | [···]
2018 90.0% | 66.6% | [···]
2017 94.5% | 71.5% | 32.1%
-------------------------------------------------
2016 88.5% | 66.8% | 31.3%
2015 82.1% | [···] | [···]
2014 89.6% | [···] | [···]
2013 84.6% | 64.5% | [···]
2012 ?

https://www.hofung.edu.hk/CP/pG/57/66/65

回覆樓主:

kiwi2007 發表於 22-6-19 23:46
母親的好抉擇 十 用家的真滿意 = 難忘的中學生涯
由二戰後/升中試/HKCEE年代開始去到依家 e世代,喺香港比較多人熟悉及尊稱叫得做乜乜仔嘅男校,十 隻手指數得晒:
~皇仁仔
~喇沙仔
~拔萃仔
~華仁仔(HK & KLN)
~聖 Paul仔
~聖 Jo 仔
~英華仔
~英皇仔
有幸入到英華,唔理您最終入3大/8大/社大,齋計6年中學生涯的苦與樂相比在地區中學的感受、經歷、經驗和回憶肯定好唔同。

kkv408 發表於 22-5-14 14:41
級11,有特異功能
有咩特異功能??

回覆樓主

請問英華中四選科 phy chem bio 容易入嗎?

回覆樓主:

俾仔自己選

回覆 chitchit0520 的帖子

補充少少,每選修科班收30 人,即Chem, Phy 今年有90 個名額。理論上一級如果齊人有180 學生。

Heihomami 發表於 22-7-16 14:53

補充少少,每選修科班收30 人,即Chem, Phy 今年有90 個名額。理論上一級如果齊 ...

其實男校,仲要係直資中學,想讀理科根本唔難,除非全年中三唔讀書唔温習。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chitchit0520 發表於 22-7-16 00:16

Phy, Chem 都有3班,bio有兩班

謝謝分享,考到排名90/180 ,便有機會入到phy chem bio 嗎?
入面全班也是仔,會唔會很大競爭?

直資資源豐富,選科自由原來是神話~~

不過,不是現在才知道.只是先前未出自更多的直資用家之口,不足以抵消"直資粉"的"衆口鑠金"

回覆 monchhichiii 的帖子

簡單可以咁理解, 英華選科,如果同學想選某一科,係以同學係中三在呢科成績而定先後,對於一些成績唔算全面,乾癟科目比較理想成績嘅同學,有機會選到自己心儀嘅科。(有啲學校係以全級排名作先後)

回覆 Heihomami 的帖子

大部份同學基本上都可以選到自己心儀嘅科,因為就算男校,都唔係個個都鍾意理科

有朋友係九華,都係依不同科成績派選修
另一位朋友係英皇,就以整體成績/ 排名分選科先後次序

有錯請更正

Heihomami 發表於 22-7-16 21:32

有朋友係九華,都係依不同科成績派選修

英皇每級4班 只會開3班physics Chemistry 左右 M1/M2 各一班 學校每年都檢討開班數量 能者優先

medicine 發表於 22-7-16 16:31
直資資源豐富,選科自由原來是神話~~

任選科後果 如果DSE 太差 怎交待 宣傳片有差異好正常
‹ 上一主題|下一主題