用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,可風中學,大家點揀?
樓主: kkv408
go

英華,可風中學,大家點揀?  

如果不屬特異功能級別 去可風好過 讀書為重

可能重點吾係谷成績谷體育啩?
小六學生會諗埋同女同學一齊做project 會易夾d,呢一點好奇怪

EMKLING 發表於 22-5-15 12:42
可風區內無直資私立小學,大部份學生都來自普通小學普通家庭,可以做到貼近英華成績亦不容易,尤其英華英文 ...

當我知道英華原來英文咁勁時,我都擔心好難追,直資係可以見識廣,但如果帶給仔有壓力,只會令佢冇心機讀落去,我見身邊有朋友就係咁。

仔想在一間學校發揮自己水準,唔想做最差果批學生,佢話如果讀極都追唔到,佢冇曬心機,佢眼見堂姐中三升唔到,要留級,佢驚自己都會係咁。

其實而家好多學校換老師,所以去到邊都有機會遇到呢個問題,希望仔決定冇錯(emoji)

bobbob 發表於 22-5-15 12:47
跟阿仔意願啦,第日衰咗無得賴阿媽

冇錯,好多謝你地給我寶貴意見,好有幫助,我地有決定喇,謝謝

acgy 發表於 22-5-15 14:14
其實學界團體冠軍代表唔到個人水平,只要隊中有2個勁人,第3,4人其實係可躺赢,特別係小學水平差異大。
如 ...

冇得打比賽,對佢黎講少左動力去玩乒乓球,到時得不償失,謝謝你們意見

tkhhung 發表於 22-5-15 17:31

明白,有動力讀書真係好重要。

kkv408 發表於 22-5-15 17:54
當我知道英華原來英文咁勁時,我都擔心好難追,直資係可以見識廣,但如果帶給仔有壓力,只會令佢冇心機讀 ...

(emoji) 你兒子知道自己喜歡什麼是好事,期待你下年分享入讀後感想。

tkhhung 發表於 22-5-15 17:31

EMKLING 發表於 22-5-15 18:04
(emoji) 你兒子知道自己喜歡什麼是好事,期待你下年分享入讀後感想。

好呀,有機會向大家分享,希望幫到下屆升中學生

回覆 kkv408 的帖子

放心啦,可風各方面都比較平均,我成日都見到有關可風既資訊,學校既英文辯論隊都幾好架,又見到都有學生拎獎學金去d出名既外國大學讀書。讀得有自信先會考好成績,邊間學校都一樣會有top同普通既學生,唔需要只睇學校名氣來選。

ckcleung 發表於 22-5-15 17:48
可能重點吾係谷成績谷體育啩?
小六學生會諗埋同女同學一齊做project 會易夾d,呢一點好奇怪 ...

haha....我聽到時,都笑左。
可能之前zoom傾project 時,佢話男同學唔認真,傾左好耐都未入正題

kkv408 發表於 22-5-15 18:11

最後決定去可風?去邊度都以讀書為先 課外活動獎項只是bonus

Dylanli2017 發表於 22-5-15 18:22
回覆 kkv408 的帖子

放心啦,可風各方面都比較平均,我成日都見到有關可風既資訊,學校既英文辯論隊都幾好 ...

明白,謝謝資訊

tkhhung 發表於 22-5-15 20:10
最後決定去可風?去邊度都以讀書為先 課外活動獎項只是bonus

係呀去可風,冇錯,你講得岩,讀書為先

其實呢個帖係要黎解開爸爸心結

仔仔根本一早揀左

Zleep 發表於 22-5-15 20:51

仔仔根本一早揀左

名氣雖然無英華名氣大 但級數高一些及免費已值回票價 不喜歡 到時再出去插班 DBS

回覆樓主:

2021乒乓球比賽結果

https://www.sportsroad.hk/archives/362307

Zleep 發表於 22-5-15 20:51

仔仔根本一早揀左

我同你case 一樣,英華同自一b1 A 選,仔選了自一,放英華,希望無選錯。(雖然我想他入英華,但最終是仔讀,我按他意願)

lanlanpopo 發表於 22-5-18 17:09
我同你case 一樣,英華同自一b1 A 選,仔選了自一,放英華,希望無選錯。(雖然我想他入英華,但最終是仔讀 ...

冇錯,我都想佢入英華,因為係仔讀,所以由佢決定,最終都放棄英華

kkv408 發表於 22-5-14 15:34
邊度睇到DSE成績?
我都想盡量揀免費,因為中學可能需要補習,開支會大。
...

可風網頁有 DSE 成績

年份 33222 | 整體4+ | 整體5+
2021 92.7% | 70.2% | 28.7%
2020 93.4% | 72.6% | 32.1%
2019 83.7% | 63.8% | [···]
2018 90.0% | 66.6% | [···]
2017 94.5% | 71.5% | 32.1%
2016 88.5% | 66.8% | 31.3%
2015 82.1% | [···] | [···]
2014 89.6% | [···] | [···]
2013 84.6% | 64.5% | [···]

https://www.hofung.edu.hk/CP/pG/57/66/65