用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,可風中學,大家點揀?
樓主: kkv408
go

英華,可風中學,大家點揀?  

s99667973 發表於 22-5-14 22:16
唔好意思, 呢個獎學金寫明係for 基層。如果我無理解錯,唔係基層但叻嘅同學是不可以申請。試問多少在直資 ...
直資一樣有基層,直資學校有獎學金比基層申請。直資津校都存在好學校。我唔覺得直資是一面倒是所有野都是最好既。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-5-14 22:10
又似係喎~~~

得三兩個,又似乎要等下先到1A~~~

就咁睇level 4+還可以,但level 5+應該有排追。。。
學校

人均5+

主科5+平均

整體5+%

人均4+

主科4+平均

整體4+%

3322率

可風

21.25%

28.40%

65.00%

69.80%

92.70%

YWC

2.36

32.73%

37.30%

4.48

69.03%

70.80%

84.20%

P.S. 不過,都要睇多幾年先知虛實,一剎那光輝又未必可永恒(補返句先)

medicine 發表於 22-5-14 22:26
"基層"的定義係乜先?
對於買"玩具"俾"8號"個位細仔玩的老豆來講,有幾多人係基層?
"基層"的定義咪係 hehe 囉!

回覆 bobbob 的帖子

好明顯果幾個40分是由英華小學直升上去既學生

bobbob 發表於 22-5-14 22:06
先前可能係,但2021應該唔係啦,尤其top嗰堆,可風最top 2個6科得36、7分,英華top嗰7個都至少40分,爭好遠 ...

你地好勁,可以搵到學校top幾有幾個,仲知道埋DSE分數(emoji)

mcl203 發表於 22-5-14 22:11
英華玩泳籃足~~~

咁乒乓球係咪一般?

醒目開學勳章

Dylanli2017 發表於 22-5-14 22:40

頭嗰批唔係走哂咩?

Andrewpapa0513 發表於 22-5-14 22:30
YW 上年入medi 好似有7 個,未計入其他科既top students,真係爭幾遠,樓主最好check 清楚D數據 ...

我唔知邊度有得check,都係靠問人(emoji)‍♀️

回覆樓主:

https://www.yingwa.edu.hk/files/files/YWC%20Newsletter%20Vol%2008.pdf

Dylanli2017 發表於 22-5-14 22:40

我最擔心就係英華小學升上去果班學生,仔只係後備生,點同佢地比,入到去有排追

kkv408 發表於 22-5-14 22:43
咁乒乓球係咪一般?

2018-19年度全港九ABC grade 團體大約第3-6名其他項目可參考下面條link:
http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1819%20bauhiniabowl_boys.pdf

我覺得冇走晒,之前英華果個狀元就是英華小學升上來既。話晒英華小學咁top, 如果可風有間好似英華咁top既聯繫小學,應該兩者DSE top既果批,成績會差唔多

回覆 kkv408 的帖子

呢點你絕對要考慮。

chitchit0520 發表於 22-5-14 22:58
兩個可能性:
1)仲有top. Students 留低
2)原來唔top既,經過6年變成top

所以好煩惱,唔想仔考得差,會越讀越有挫敗感,佢又想日後在乒乓球繼續發展,好難決定,仔就話唔係好想入男校,因為佢想balance D,佢話有時group project 時,同女同學易夾d喎

Dylanli2017 發表於 22-5-14 22:52

我覺得冇走晒,之前英華果個狀元就是英華小學升上來既。話晒英華小學咁top, 如果可風 ...
個人對於直屬或聯係小學的睇法似乎相反.
可風的上限是"盟主"地位,即地區最優先選擇傾向.目前是荃官,如何搶到最TOP的個一排荃灣甚至葵青的小學生?假如可風再有直屬小學,情況會極似KL1的循道,區内非最TOP,加個非直私的直屬小學,被逼落車.

英華有小學,但小學亦有B2生.尚好的是小學是可以自主收生的直私,如果是津小,有一半抽入,情況會樂觀?

kkv408 發表於 22-5-14 23:05
所以好煩惱,唔想仔考得差,會越讀越有挫敗感,佢又想日後在乒乓球繼續發展,好難決定,仔就話唔係好想入 ...
阿仔甘細個已經識考慮到"女同學易夾D"

甘千祁唔好去男校,將來沒女同學點可以"近水樓臺先(得)月"?

s99667973 發表於 22-5-14 22:16
唔好意思, 呢個獎學金寫明係for 基層。如果我無理解錯,唔係基層但叻嘅同學是不可以申請。試問多少在直資 ...

同意,同埋呢個小朋友係好叻,但係其實佢中二的時候申請到,屋企的功勞遠大於學校,係小朋友本身自己好叻。

我會揀英華