用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,可風中學,大家點揀?
樓主: kkv408
go

英華,可風中學,大家點揀?   [複製鏈接]

kkv408 發表於 22-5-14 23:05
所以好煩惱,唔想仔考得差,會越讀越有挫敗感,佢又想日後在乒乓球繼續發展,好難決定,仔就話唔係好想入 ...

可風又不是差 如果到時想插班出去 以特異功能成績 容易申請去DBS

回覆樓主:

作為父母我會揀英華,叫佢問下老師/教練意見,但如果囝囝始終堅持可風的話,冇辦法,唯有放棄。

kkv408 發表於 22-5-14 22:43
咁乒乓球係咪一般?

英華係D1喎,乒乓波唔係3幾個學生已經可以組隊?會唔會一早見你仔仔係玩乒乓波,已經預咗佢㗎~~~

所以好煩惱,唔想仔考得差,會越讀越有挫敗感,佢又想日後在乒乓球繼續發展,好難決定,仔就話唔係好想入 ...

玩D1啦,話晒應該開心好多,高手同場都多啲,成批港青見晒~~~

要考慮用家意見,始終讀嗰個係佢。然後可風乒乓球在荃灣區甲組都位列前三,當然同九龍區D1可能還有一段距離,但睇起來亦不算是差。

mcl203 發表於 22-5-14 19:38
可風 主科5+ 21.25%,真係接近1A水平? 以下有 百周年,沙呂,林護,荃官 都有~~~

https://www.edu-kin ...

有網友指導YWC數據位置,已放進列表~~~

Joanlpk 發表於 22-5-15 00:28
作為父母我會揀英華,叫佢問下老師/教練意見,但如果囝囝始終堅持可風的話,冇辦法,唯有放棄。

...

我同你想法一樣,作為父母,多數揀英華。
不過我仔乒乓球又未去到入青苗,只係打學界團體賽冠軍水平,所以教練話同英華原本乒乓球既班底有d距離,入到去未必會成為乒乓球精英份子。
而學術方面,學校老師,補習老師覺得仔兩間應付到,不過又係一句,入到英華未必再係精英份子,因有一批英華小學升上。

mcl203 發表於 22-5-15 00:41
玩D1啦,話晒應該開心好多,高手同場都多啲,成批港青見晒~~~

我冇諗到咁長遠,仔又未去到港青水準,一定唔夠佢地黎,仔只係打普通學界比賽。

kkv408 發表於 22-5-15 10:51
我冇諗到咁長遠,仔又未去到港青水準,一定唔夠佢地黎,仔只係打普通學界比賽。
...

我指參加學界,如果有得出場,應該唔少係打緊公開賽,港青等等~~~

baby0246 發表於 22-5-15 01:38
要考慮用家意見,始終讀嗰個係佢。然後可風乒乓球在荃灣區甲組都位列前三,當然同九龍區D1可能還有一段距 ...

冇錯,仔應該偏向可風多,因為有同學一齊讀,而我地自行揀可風,都係因為知道在荃灣區乒乓球不錯。

kkv408 發表於 22-5-15 10:47
不過我仔乒乓球又未去到入青苗,只係打學界團體賽冠軍水平,所以 ...

哦,原來如此。你囝囝只係有運動,但唔係特異,你嘅憂慮係啱嘅。
我識人又係打乒乓波嘅,本來可以入LSC, 但結果去咗YWC, 原因係因為佢太在意乒乓波,但知道自己去到LSC ,就一定做唔到正選,反而喺YWC就如魚得水。

可風區內無直資私立小學,大部份學生都來自普通小學普通家庭,可以做到貼近英華成績亦不容易,尤其英華英文會好一大截。樓上網友所貼出連結寫英華英文 5+ 有 45%,相信此成績連荃官都做不到。英華的確會見識更多,什麼都有,不是地區中學可以比美。

我小朋友未升中但心儀,知道可風難得多活動又可以讀書。之前有就讀家長講過有小朋友是私立小學入讀,因為小學打根基打得好,而且英文又比其他同學好一大截,老師招佢地入英文辯論,做風紀,可以說是學校寵兒,有好多機會。入英華可能很多實力與你兒子接近甚至很多更加優勝,要突圍而出可能需要更多努力。不過這也是一個很好的磨練機會,互相影響遇強越強。讀書方面既然兩間學校都在這個階段收你兒子,證明學術和性格都適合。

我之前見過一位教師朋友說直資學校可能多老師會出出入入換人,這個也是入讀直資學校的顧慮之一。我聽過有些直資學校是高中也有機會年年換老師,我小朋友比較內向認老師,有一個老師可以教到她畢業對她讀書和成長比較好。不過這僅是我小朋友的性格傾好,你比較清楚兒子性格。我女兒喜歡運動但不是到拿獎的水平,所以不清楚學界的事。

yip144    發表於 22-6-16 08:32

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-5-15 09:27
有網友指導YWC數據位置,已放進列表~~~
ur welcome~

醒目開學勳章

kkv408 發表於 22-5-15 10:58
冇錯,仔應該偏向可風多,因為有同學一齊讀,而我地自行揀可風,都係因為知道在荃灣區乒乓球不錯。
...
跟阿仔意願啦,第日衰咗無得賴阿媽

kkv408 發表於 22-5-14 11:39
英華直資有offer, 可風自行入左,點揀?
可風:成績較好、免學費。
英華:運動較好、校園較好。

kkv408 發表於 22-5-15 10:47
不過我仔乒乓球又未去到入青苗,只係打學界團體賽冠軍水平,所以 ...
其實學界團體冠軍代表唔到個人水平,只要隊中有2個勁人,第3,4人其實係可躺赢,特別係小學水平差異大。
如果連青苗水平都未到,你仔水平的確同英華會有出入,睇你介不介意冇得出賽但可以增大眼界,

喇叭茶 發表於 22-5-15 11:14
哦,原來如此。你囝囝只係有運動,但唔係特異,你嘅憂慮係啱嘅。
我識人又係打乒乓波嘅,本來可以入LSC,  ...

我就係擔心入到去,冇機會打比賽,因為太多勁人,可能做後備機會都冇,到時仔會好失落。

chitchit0520 發表於 22-5-15 11:14
咁樣睇落去,真係好睇佢心態。

想在小池做大魚的話,你叫佢去英華,可能會怨你(我在某中學見過)。

冇錯,要睇佢心態。
剛才同仔傾過,佢唔想入英華,因為佢覺得入到去,除左要谷成績,連乒乓球都要谷,會令佢好大壓力。
‹ 上一主題|下一主題