用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS vs CAPCL
樓主: lalamother2012
go

[小學] NAIS vs CAPCL [複製鏈接]

有一條龍中學係重點,除非中學一定出國。呢幾年低小都收多左local passport, 假設year 7 學位不變,得小學既IS搵中學一定比現在困難。再者,揀IS我會重視student mix,playground language 係英文其實好快變fluent.  係IS教一樣野都教好耐,小學應該唔會有跟唔上既問題。

回覆 Cecilia66 的帖子

我自己打電話問過荔枝角宣道會學校,佢哋職員話CAPCL同佢哋
完全沒有關係!

v369234 發表於 22-8-30 18:29
回覆 Cecilia66 的帖子

我自己打電話問過荔枝角宣道會學校,佢哋職員話CAPCL同佢哋

我知道的。

Cecilia66 發表於 22-8-30 18:41
我知道的。
咁就好,因為看到你既留言,感覺讀CAPCL 可能對報讀荔枝角宣道會學校有幫助,相信我誤會了。

v369234 發表於 22-8-30 18:47
咁就好,因為看到你既留言,感覺讀CAPCL 可能對報讀荔枝角宣道會學校有幫助,相信我誤會了。 ...

唔明白點解講到CAPCL咁差,對於現在讀緊CAPCL的小朋友和家長好唔公平。
每間學校都會有優點和缺點,沒有十全十美。
考慮報考學校要是自己喜歡的心儀學校,有了offer 再聽其他不是該校的家長意見,有可能不是真實的情況。
讀書主角是小朋友,小朋友讀得開心,家長便放心。

Cecilia66 發表於 22-8-30 20:25
唔明白點解講到CAPCL咁差,對於現在讀緊CAPCL的小朋友和家長好唔公平。
每間學校都會有優點和缺點,沒有十 ...
可能你有誤會。我冇話CAPCL 唔好,亦非用家。
CAPCL 沒有直升中學,這點係事實,只係想攪清楚入讀CAPCL小學,是不會對申請荔枝角宣道會學校(因為2校皆宣道會)有幫助,而是看學生自身能力。

v369234 發表於 22-8-30 20:40
可能你有誤會。我冇話CAPCL 唔好,亦非用家。
CAPCL 沒有直升中學,這點係事實,只係想攪清楚入讀CAPCL小學 ...

我不是說你哦!

樓主報考CAPCL已有offer,她應該已知道沒有直升中學和已清楚學校課程內容。

真正外國身份家庭其本上係唔會揀CAPCL 。只有外國家庭偏向中文文化及本港家庭才選擇
‹ 上一主題|下一主題