用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS vs CAPCL
樓主: lalamother2012
go

[小學] NAIS vs CAPCL

lalamother2012 發表於 22-5-14 09:48
小朋友今年P.4,讀緊傳統local school, 現已被CAPCL收左,但要留一年Yr 4
早兩日,NAIS致電話可以offer個  ...

請問現在不是用zoom interview? 有face to face interview?

回覆樓主:

之前係zoom interview, 依家佢話再有一個face interview

lalamother2012 發表於 22-5-17 22:02
之前係zoom interview, 依家佢話再有一個face interview

你收到face interview通知未?我情況同你一樣,都係zoom in左,而家話再面對面in多次

bighang 發表於 22-5-15 16:56
回覆 bbba05 的帖子

啊,原來佢已經攞到個international 牌
歷史原因...Christian Alliance P.C. Lau Memorial International School本來是30年前創校的國際學校。後來辦學團體申請到荔枝角校舍用地建CAIS,舊劉平齋的師生全部transfer去CAIS。舊校舍就繼續用Christian Alliance P.C. Lau Memorial International School個名營運現在的新bilingual school。

CAPCL, 個感覺, 比我覺得佢係一班local mindset既人去開既"國際學校", 果時睇介紹, 好似話佢中文同數學都係用local 學校用既textbook, 聽完我已經唔想申請..

睇下你想入一間"真"國際定係點

boojiji 發表於 22-5-18 16:18
CAPCL, 個感覺, 比我覺得佢係一班local mindset既人去開既"國際學校", 果時睇介紹, 好似話佢中文同數學都係 ...
中英都學好, 唔好咩?

lalamother2012 發表於 22-5-17 22:02

明白,請問你哋上次zoom interview係幾時?apply year 幾呢?

PSKLAI 發表於 22-5-18 20:45
中英都學好, 唔好咩?

入得國際學校,我一定要求小朋友母語係英文。所以我會傾向全英教學嘅學校。如果讀一半半嘅學校,屋企又冇西人,讀完可能母語仍然係廣東話。

mandy_ng207 發表於 22-5-20 07:08

入得國際學校,我一定要求小朋友母語係英文。所以我會 ...
你有你既道理, 其實你會唔會覺得小朋友係全英環境下會完全唔唔識中文? 你又有冇所謂?

PSKLAI 發表於 22-5-20 12:27
你有你既道理, 其實你會唔會覺得小朋友係全英環境下會完全唔唔識中文? 你又有冇所謂? ...

中文「聽」和「講」可以,「讀」、「寫」就真係唔得(我係順其自然派)。都冇得去介意了,揀得國際學校就預咗中文唔好。
反而如果真係混血兒,父母其中一個只講流利英文,佢哋嘅英文會keep到水平,讀Bilingual School係冇問題。

現在國際環境已變,不管是否喜歡,中國的影響力只會越來越大,特別係對香港。英文好只係基本,如果中文唔好,未來條路會窄好多。特別係香港,競爭對手係中英俱佳的國內海歸。呢類雙語學校,定位係傳統國際學校同local school之間,啱唔少香港人口味。

ethanpapa 發表於 22-5-19 23:05
明白,請問你哋上次zoom interview係幾時?apply year 幾呢?

上次zoom interview係1月既時候

ethanpapa 發表於 22-5-19 23:05
We did face interview for 1st interview and zoom interview for 2nd interview for NAIS Year 1.

dem0cracy 發表於 22-5-18 11:14
歷史原因...Christian Alliance P.C. Lau Memorial International School本來是30年前創校的國際學校。後來 ...

全對,我女兒也在CAIS(CAPCL前名稱)成長,是一間好有愛的國際學校,現在喺CAIS荔枝角讀緊中學。
NAIS師資太新我未必會揀,其實留班都係一件好事,因為英文唔夠強會令小朋友學習有困難,因為後期分拆後九龍城只有小學部,中學你可以去cais荔枝角升中。
大前提樓主應該揀你鍾意什麼學制,而不是怕留班。

Cecilia66 發表於 22-8-30 10:51
全對,我女兒也在CAIS(CAPCL前名稱)成長,是一間好有愛的國際學校,現在喺CAIS荔枝角讀緊中學。
NAIS師資 ...

唔好意思,雖然我不是CAIS / CAPCL家長,但想補充一點,自從2017年CAIS遷至荔枝角後, CAPCL畢業的學生不能直升至荔枝角CAIS,兩者冇聯繫的。

mandy_ng207 發表於 22-8-30 12:10
唔好意思,雖然我不是CAIS / CAPCL家長,但想補充一點,自從2017年CAIS遷至荔枝角後, CAPCL畢業的學生不 ...

我不是說直升,而係都要apply ,應該唔難的。

Cecilia66 發表於 22-8-30 12:34
我不是說直升,而係都要apply ,應該唔難的。

Sorry for misunderstanding,只係怕家長有誤會,因為NAIS係直升中學, 驚誤會咗CAPCL都係直升。CAIS 依家自己有小學,中一(grade 7)有幾多位收外來生?

mandy_ng207 發表於 22-8-30 12:57
Sorry for misunderstanding,只係怕家長有誤會,因為NAIS係直升中學, 驚誤會咗CAPCL都係直升。CAIS 依家 ...

國際學校大多數都係由K至12或13年級,學生方面都係有入有岀。
反而你問吓有幾多個學生可以由K班讀到中學畢業。
而揀國際學校選擇英美澳加日德學制考慮因素優先。

多謝分享資訊,當然每個家長有自己選校因素,學制亦係其中之一。但現在國際學校學位求過於供(以持本地護照學生角度),要出去考中學都係一個考慮。另外CAPCL課程和未遷校前是不一樣的,未遷校的CAPCL行alberta加制,與荔枝角CAIS小學一樣,現在的CAPCL是行混合課程,不是全加制的。

回覆 dem0cracy 的帖子

正確,其實舊校仲有中學部在荔景,係咪還咗比政府了?如果唔係又可開多間