用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一補中英數是常態?
go

小一補中英數是常態?

有時外判俾人效果更好自己教係得
不過好易變成家嘈屋閉

回覆樓主:

我哋只外補中文,主要係自己中文水平都好一般,有啲字、詞、成語都冇辦法清晰咁解讀。英、數仲可以自己處理到,通常用“教”嘅方法,小朋友都覺得“好難明”,我都係喜歡用遊戲、舉實例方式去講解,令小朋友冇咗一種“上課”、“學習”嘅包袱,聽起嚟就容易接受,同埋佢會記起你講過嘅故事去記住要學嘅嘢。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 22-5-14 11:31
我哋只外補中文,主要係自己中文水平都好一般,有啲字、詞、成語都冇辦法清晰咁解讀。英、數仲可以自己處理 ...

你無補英文,咁點樣令writing寫得好? 因為你自己英文好,所以識教?

Monchichi110 發表於 22-5-14 20:56
你無補英文,咁點樣令writing寫得好? 因為你自己英文好,所以識教?

小朋友自小先學英文,家裡都用英文溝通,讀N班才開始學中文,所以孩子都習慣了使用英文。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 22-5-14 21:05
小朋友自小先學英文,家裡都用英文溝通,讀N班才開始學中文,所以孩子都習慣了使用英文。
...

...
咁嘅情況喺學校同同學溝通用廣東話冇問題?

PSKLAI 發表於 22-5-14 23:21
咁嘅情況喺學校同同學溝通用廣東話冇問題?

入讀N班只係2歲半,學校雙班主任,一位外藉英語老師,另一位母語普通話老師,有語境情況下,一個月左右,小朋友已經懂得老師指令,家裡亦改為廣東話+英文雙語溝通,很快便可完全掌握兩文三語了。
當個好爸爸

學校教得好,上課留心,自動自覺自己做好功課,就算是雙職家長,都完全唔駛補的。
課餘時間留下來做運動、學音樂等,感恩。

宮二 發表於 22-5-15 07:39
學校教得好,上課留心,自動自覺自己做好功課,就算是雙職家長,都完全唔駛補的。
課餘時間留下來做運動、 ...
要小朋友自動自覺在家做功課已經難.仲要正正經經做, 仲要識做,確係挑戰.
當父母回家時,正常食完晚飯都至少要7-8點,
檢查功課, 一齊做返好佢加埋温下書.
都9-10點.
父母每日同小朋友一齊大部份時間, 就係咁
小朋友眼中,父母放工回家就係問功課同埋叫小朋友努力D

PSKLAI 發表於 22-5-15 09:16
要小朋友自動自覺在家做功課已經難.仲要正正經經做, 仲要識做,確係挑戰.
當父母回家時,正常食完晚飯都至少 ...

所以小朋友上課專心和自動自覺最重要。吃完飯偶爾幫下默書就可以了。
眼見有人夜媽媽仲要在家長谷問功課點做,真係事倍功半。

...
以你經驗, 講得好英文, 寫是否一定好?

宮二 發表於 22-5-15 09:25
所以小朋友上課專心和自動自覺最重要。吃完飯偶爾幫下默書就可以了。
眼見有人夜媽媽仲要在家長谷問功課點 ...
你覺得係小朋友點先可以自動自覺做功課?學校夠嚴,令小朋友上心,唔想課堂上出醜
咁可行嗎?

PSKLAI 發表於 22-5-15 10:54
你覺得係小朋友點先可以自動自覺做功課?學校夠嚴,令小朋友上心,唔想課堂上出醜
咁可行嗎?
...

學校推祟正向教育,時常教孩子有責任感及加以獎勵,功課量適中,孩子有成就感,自自然然就會自己搞掂。
有幸我們學校唔算嚴,也從沒有要小朋友上課出醜。

PSKLAI 發表於 22-5-15 10:50
以你經驗, 講得好英文, 寫是否一定好?

講得好唔一定寫得好,寫要鍛練的,從小孩子與我溝通,都會用不少memo,孩子想起甚麼想對我說就寫下,等我回家看,我有時亦會在孩子的留言下寫上回覆。
當個好爸爸

要寫得好就一定要博覽群書,中英如是

宮二 發表於 22-5-15 14:32

十分同意

出面多數係超前教,只期望佢第時學到時多啲印象
同埋出面的確有方法提高小朋友學習興趣,所以負擔到都俾佢上。

宮二 發表於 22-5-15 14:32

非常贊同
到能寫字的時候,還要鼓勵多寫才會有進步,那怕是寫錯也要寫,回想起孩子很小時候寫的留言紙,中英夾雜,遇到不會寫的就畫,畫也不會就留空,挺有趣的。
當個好爸爸

回覆樓主:

通常幾年班先開始外補?

boyboobee 發表於 22-5-14 11:31
我哋只外補中文,主要係自己中文水平都好一般,有啲字、詞、成語都冇辦法清晰咁解讀。英、數仲可以自己處理 ...

你唔係補全科咩??