用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 在讀張煌偉小學,有機會入band1A中學嗎? ...
樓主: ning0410
go

在讀張煌偉小學,有機會入band1A中學嗎?

ning0410 發表於 22-5-15 10:58
好的,但我想問一下怎樣才算是特異功能呢?一定要是冷門的興趣之類的嗎?
...

而家趕唔切架喇
去看看目標學校鐘意收邊類學生
例如鐘意閱讀嘅,就叫小朋友睇多啲書,做多幾個有質素嘅book report
學校收presentable嘅就上oral班,訓練logic同speaking
目標為本

charlottechy 發表於 22-5-15 11:02
而家趕唔切架喇
去看看目標學校鐘意收邊類學生
例如鐘意閱讀嘅,就叫小朋友睇多啲書,做多幾個有質素嘅boo ...

好的,謝謝

ning0410 發表於 22-5-13 18:46
本人現在是小五,快要考呈分試,上次期考是級一,四科都在90分以上,一科滿分。但就讀小學是張煌偉小學,想 ...

Pm

ning0410 發表於 22-5-13 21:40

10個是band1學校,而且我説的是近幾年進去呂明才的有幾個 ...

呈一和呈二要keep 住級一呀,因為級二、三......會發力搶你孩子的級名次。如被搶級名次,到時乜希望也落空。

建議:
自一:  想清楚那間先才選
自二:  呂明才

還有大半年時間,可以盡search 全港有那些B1A/B校,不會對寶校有bias,才放在自一。(註: 有些B1校和直資對寶校是有bias,自行/直資申請會唔收)

我知道港島東區的張祝珊,收生的資料透明度高,每年那間小學在自行或大抽獎入到該中學,都放在網頁上供公眾查閱,其他中學我沒有見過咁做。但從以下資料你會看到,張祝珊没有對寶校有bias,因為無論小學出不出名,寶或不寶,外區與否,以往有冇學生入過,自行時每間小學大多數只收1、2個。這類型較一視同仁的B1A中學你可考慮,因為你孩子是級一。

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/files/Distribution%20of%20PS%20in%20SSPA%202021%20%281%29.pdf

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/files/Distribution%20of%20PS%20in%20SSPA%202021%20%282%29.pdf

tpmon 發表於 22-5-15 14:51
呈一和呈二要keep 住級一呀,因為級二、三......會發力搶你孩子的級名次。如被搶級名次,到時乜希望也落空 ...

張煌偉小學嘅定位,好似係比較照顧zen學童,關顧嘅口碑很好,但學術上,不肯定外面中學會否將張煌偉級一同其他級一睇齊,所以選校上最好謹慎些

喇叭茶 發表於 22-5-15 15:23
張煌偉小學嘅定位,好似係比較照顧zen學童,關顧嘅口碑很好,但學術上,不肯定外面中學會否將張煌偉級一同 ...

較一視同仁的外區B1中學,或會以次第排位公平對待寳校。如果次第排得後在全港不夠競爭就冇得好講。

我也知道有一些B1中學,自行收生時會看小學出不出名,過往有冇畢業生入過該校。

tpmon 發表於 22-5-15 15:34

較一視同仁的外區B1中學,或會以次第排位公平對待寳校。如果 ...

所以睇返以往幾年自己小學級頭去咗邊d中學,應該就係嗰d, 要更海濶天空的話,就要承受很大的風險

喇叭茶 發表於 22-5-15 15:40
所以睇返以往幾年自己小學級頭去咗邊d中學,應該就係嗰d, 要更海濶天空的話,就要承受很大的風險

...

要樓主自己決定敢不敢博。其實可請教小學老師,級一在全港上的競爭力如何。

我覺得博一個外區自行冇壞,因已建議樓主自二選呂明才 (過往有畢業生入過)。

全人教育嘅中學,只憑校名一個係好難判斷經乜途徑入,校內人資訊可能可靠啲,亦未必係甚麽面試表現可改變未來,並非看輕弱勢學校,只係分享似乎未必如此,宜自己小心分析~~~

好的,但我想問一下怎樣才算是特異功能呢?一定要是冷門的興趣之類的嗎?
...

是否冷或熱門興趣係無用的,最重要係果年果個時段,該學校要人~~~

回覆樓主:

加油!向目標進發。

小學5年級生會自己入來開帖討論,很了不起呢。
起碼我兩個中一女不會,需要我這個媽媽秘書找好資料,做好分析,她們才會自己選。
你是級一,祝你呈分考試都能保持級一,這樣也可參加SPCC的OS報名,試試自己的實力。另外,朝著自己的目標好好努力。

原來係小朋友自己post ,之前我仲當大人咁回復得有點harsh,但你都禮貌回應,抵讚!

睇番你個情況,你而家最需要做就係保持級一,然後睇下自己有咩弱項可以再補強,試下參加d 面試班,但唔駛太多。

學校的話就問老師睇法,佢地會建議你自一報唔報外區,但你心儀曾肈添似係前人冇人入過,另一個位就要搵d 你以前師兄入過的中學(最好問到老師以前級一係唔係自行入),係的話,你自二就揀果間(eg呂明才)

因為你自行位入唔到的話,你級一呢個名銜就冇左光環,大抽獎機會相等,所以到時要小心處理。

而家咩都唔好唸,保持級一成績要緊。

曾肇添自行有點難度,因為面試只根據教育局排名,選300人,張煌偉有點輸蝕,但仍可放大抽獎,有機會

200904 發表於 22-5-16 09:30
小學5年級生會自己入來開帖討論,很了不起呢。
起碼我兩個中一女不會,需要我這個媽媽秘書找好資料,做好分 ...

好的謝謝,我會努力的

Zleep 發表於 22-5-16 11:00
原來係小朋友自己post ,之前我仲當大人咁回復得有點harsh,但你都禮貌回應,抵讚!

睇番你個情況,你而家 ...

謝謝!我會和我媽媽談一談面試班的事

...

你好叻仔 主動出擊問家長們 貴校派位一般 你如果保持級一 可以考慮自1 喇沙書院 自2 本區學校 努力

特異功能包括:
1. 個人琴棋書畫、動靜室內外大獎(包括亞太區 XXX 獎、全港公開賽 XXX 獎、奧數獎)
2. 貢獻、補充校隊(籃球、足球、排球、田徑、游泳、中西樂、合唱團等,大前提小學時期,校隊攞過獎)
2.1 如果小學時期已經年年攞大獎,好大機會已經被招入學,唔洗等升中。
3. 非常特別、冷門技能,贏獎即刻招來報導(體操、嗩吶、花式單車、風帆、京劇)
4. (最佳亦係最難嘅特異功能)科科滿分,操行 A- 或以上,全級第一

註:大部份特異功能非一朝一夕練成,唔少已經幼稚園開始訓練,再加上天資、運氣、經驗集於一身,缺一不可。

tkhhung 發表於 22-5-16 13:05
你好叻仔 主動出擊問家長們 貴校派位一般 你如果保持級一 可以考慮自1 喇沙書院 自2 本區學校 努力:joyous ...

好的!我會和家裡人商量一下喇沙,特異功能方面我好像也有幾樣,謝謝你的資料

ning0410 發表於 22-5-16 13:08
好的!我會和家裡人商量一下喇沙,特異功能方面我好像也有幾樣,謝謝你的資料
...

有邊幾樣 我都想知下 我幫你評估一下

tkhhung 發表於 22-5-16 13:10
有邊幾樣 我都想知下  我幫你評估一下

拿獎的話有畫畫和中國舞,校隊有參加過朗誦,四科滿分有點難,但操行是A