用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀直私小學係咪只係口齒伶俐小朋友既專利? ...
go

讀直私小學係咪只係口齒伶俐小朋友既專利?

直/私小面試,成日好著重小朋友講故事/ 組織故事/ 表逹能力,咁其實,我小朋友 (男仔細B) 呢方面真係差啲,連面試班老師都側重嗰幾個講得好叻既小朋友嚟教,我係咪應該疊埋心水自行/ 大抽獎? 補充返:我仔學術ok,中文底好…

我個人覺得未必的

有明顯優勢,但又不代表輸更。因為你永遠唔知當日面試會發生咩事。

luvluvpeonybaby 發表於 22-5-13 14:17
直/私小面試,成日好著重小朋友講故事/ 組織故事/ 表逹能力,咁其實,我小朋友 (男仔細B) 呢方面真係差啲, ...

我小朋友都係怕醜仔,考小前都有你既煩惱。所以我果時係以叩門為目標,操學為重,有料既,直私輸左之後都可以扣門。點知贏咗(emoji)(emoji),所以就算表達力點好,都係基於學術。當然有例外既,運氣都好重要。

我成日安慰自己,盡咗力,唔收可能係唔適合。勉強也沒有意思。加油

回覆樓主:

一定唔係囉,每間直私都有文靜少說話嘅小朋友喎。
當個好爸爸

回覆 boyboobee 的帖子

我指面試時可能因為表逹唔清楚, 特別係講故事同自我介紹嗰啲環節, 我估入second in機會都好渺茫....

我個仔都係細b,表達能力都唔係咁好,所以都係平常心

回覆 haharachel 的帖子

咁你最後係take咗直資嗎?

回覆 mavis222 的帖子

係,我都平常心,因為我相信自己個小朋友都有好多長處,同埋我唔係好buy成日要著重訓練說話技巧嗰啲班/ 老師。

luvluvpeonybaby 發表於 22-5-13 17:08
回覆 mavis222 的帖子

係,我都平常心,因為我相信自己個小朋友都有好多長處,同埋我唔係好buy成日要著重 ...

我小朋友暫時上緊第二堂面試班,都ok,第一堂訓練佢聽故事答問題,第二堂就中文認字

私校未必, 始終數量比較多, 每間特性都唔同, 有啲比較重視學術或者睇你夠唔夠淡定, 唯有專攻呢類學校

直資就真係難搞, 幾間熱門嘅都好似真係傾向收啲又活潑外向又學術唔差嘅小朋友

剛玩過小一遊戲,大膽會講嘢一定有優勢,但都要學術支持

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

我覺得與其話「口齒伶俐嘅專利」,不如話「肯用腦嘅學生嘅專利」
口直心快但唔經大腦,面試都未必著數;反而深思熟慮分析完至講有深度嘅話,更impressive

Dybala 發表於 22-5-13 17:44
私校未必, 始終數量比較多, 每間特性都唔同, 有啲比較重視學術或者睇你夠唔夠淡定, 唯有專攻呢類學校

直資 ...

熱門直資有邊幾間啊?

Charlotte_mom 發表於 22-5-13 18:16
我覺得與其話「口齒伶俐嘅專利」,不如話「肯用腦嘅學生嘅專利」
口直心快但唔經大腦,面試都未必著數;反 ...

十分認同!見好多offer kings & queens都唔係「衝口而出」類型,反而真係淡左有禮動腦筋果type贏曬

Charlotte_mom 發表於 22-5-13 18:16

十分認同!見好多offer kings & queens都唔係「衝口而出」類型,反而真係淡定有禮動腦筋果type贏曬

回覆 luvluvpeonybaby 的帖子

以我個仔的經驗答你,肯定係。
我個仔英文基本識串600個字詞,Trinity Grade 3 拿到 distinction,中文認字詞重組句子擴張句子冇統計過,但應該不差,普通話懂一些字詞,數學加減100以內不大問題,背了1至9乘數表,喜愛天文地理,愛去科學館太空館,研究地鐡巴士路線,性格斯文聽話守規舉好學有禮貌但不是很聰明,口齒算超級不伶俐。

由於疫情關係,有兩個interview分別以Zoom和錄片進行,所以我親眼看到了某些學校的要求。

Zoom interview: 只用英文問了十條以內問題,跟住用普通話讀三句句子,叫佢記住然後重複,再問兩條問題。
錄片 interview: 只係需要講故事沒有其他。

我個仔由於口齒很不伶俐,答英文還可以(可能有Trinity底),面對要記住三句普通話再唸出完全呆咗,講故事更不用說,口窒窒勉強完成,數學和知識的闊度完全冇考過。

每間學校也有自己選人的原則,沒有對與錯,但我認為口齒伶俐有莫大優勢,短短十分鐘內很難看到內向怕醜小朋友的技能,不過香港教育由小學開始基本係做卷為主,所以內向怕醜小朋友也不用太擔心。

超能爸爸 發表於 22-5-14 00:16
回覆 luvluvpeonybaby 的帖子

以我個仔的經驗答你,肯定係。

我仔就冇你仔學術咁強了!佢都係斯文淡定乖巧嗰種,思維邏輯ok,重組嗰啲圖咭次序完全冇問題,可惜一到講返個故事就麻麻哋了(唔係怕醜不過唔順暢)…聽落可能好變態,但我有時寧願考小多啲做券…

明白!知道自己仔弱項,我都分配多咗時間訓練佢邏輯諗嘢同埋常識,希望俾到老師好印象。

Dybala 發表於 22-5-13 17:44

直資 ...

其實我心底裡面希望直資學校老師見到呢度家長討論,會用多啲角度考量小朋友性格係咪適合,而唔好太一面倒只收口齡伶俐嗰啲學生,覺得識講嘢就一定掂。