用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀直私小學係咪只係口齒伶俐小朋友既專利? ...
樓主: luvluvpeonybaby
go

讀直私小學係咪只係口齒伶俐小朋友既專利? [複製鏈接]

過來人經驗:其實考小一直私英文唔須要好叻,除非小朋友英文本身係母語,香港初小好多學校都推行母語教學,好多直私小學都須要考核小朋友中文能力的,但中文嘅語言表達,認字能力,住住被很多人忽略,所以中英兼善既小朋友比較容易得到直私offer,如果只偏向強於某一種語言,反而比較吃虧

超能爸爸 發表於 22-5-29 13:16
回覆 terryng1205 的帖子

其實我都係因應佢個性格,由於佢唔太聰明,但聽教好學和勤力,所以我以下方法:

恕我直言,大部分小朋友面試時既反應同你既小朋友一樣.
你既小朋友缺少既唔是某些特質,而是面試訓練.
多offer個班人地練左半年一年了.

好多學校都是幾十挑一,要取得offer需要准備充足.

回覆 Sing13 的帖子

我都有搵人幫佢訓練下講嘢對答,但知佢嘅性格,唔想過份迫佢,所以冇讀面試班。
如果真係叩唔到都冇問題嘅,佢學咗嘅嘢將來都有用嘅。

超能爸爸 發表於 22-5-29 16:18
回覆 Sing13 的帖子

我都有搵人幫佢訓練下講嘢對答,但知佢嘅性格,唔想過份迫佢,所以冇讀面試班。

可唔過多兩星期,你有好多call,到時你煩惱 A vs B vs C。

而家有班人hold住幾個offer在手。

超能爸爸 發表於 22-5-29 13:16
回覆 terryng1205 的帖子

其實我都係因應佢個性格,由於佢唔太聰明,但聽教好學和勤力,所以我以下方法:

謝謝分享。(emoji)

好似今年部份神校直私 first in 所考嘅題目:

1)  請講出你手中嘅杯同我手中嘅杯分別
2)旁邊同學仔跌晒啲糖落地下老師唔在場你會點做?
3)聽指令按編號畫不同圖案
4)  描述你手中嘅玩具
5)四個人得三支筆要合作畫一幅圖案你會點做
Etc

其實以上都係唔關學術事,反而是性格,表達能力,待人處事嘅態度如何…小朋友所講嘅答案是否符合學校嘅要求標準才是最重要

基本上小朋友靜,機會低一大半
‹ 上一主題|下一主題