用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀直私小學係咪只係口齒伶俐小朋友既專利? ...
樓主: luvluvpeonybaby
go

讀直私小學係咪只係口齒伶俐小朋友既專利? [複製鏈接]

未必;叻的小朋友文靜、深思熟慮後有深度嘅話,相較於話多但各項表現不突出/自控力不好 的小朋友,更獲得學校青睞。

luvluvpeonybaby 發表於 22-5-13 14:17
直/私小面試,成日好著重小朋友講故事/ 組織故事/ 表逹能力,咁其實,我小朋友 (男仔細B) 呢方面真係差啲, ...

有d學校十分著重學術,例如sfa, aps, kts

呢啲學校專收學術型小朋友,加油

回覆 luvluvpeonybaby 的帖子

我個仔上年十一月一堆interviews時學術也不強,口齒不伶俐,所以沒有一線直私收。
但他很好學,呢幾個月追求嘅知識深度同闊度多咗好多,我就順住個勢教佢多啲,當然,亦為下個月叩門練習一下。
我寄望下個月叩門係做卷,我教埋佢答題技巧,真係好似要考DSE咁,有點誇張,不過,我知鬥口才臨場應對就算點練都一定唔夠其他小朋友叻,所以咪集中火力教佢做卷,畢竟,學到嘅嘢,就算今次考小一冇用,第日一定有用的。

超能爸爸 發表於 22-5-14 00:16

以我個仔的經驗答你,肯定係。
看到你的帖子,倒是覺得這位家長可考慮多花一些時間安排生活中浸潤式的社交活動、改善孩子面試時的緊張。不然面試時因為不善表達而吃虧的情形,只會繼續一次又一次地發生。家長心態好值得稱讚,但另一方面,仔仔也需更多實質性的幫助。
5歲仔識100以內加減法,Trinity 3 distinction,可以想見家長是用心教授的了。但從長遠來看,這些學術知識遲早學校都會教、不必擔心仔的進度,反而是他是否自信、享受社交,會影響到他的小學體驗。小學之後學業可以好忙,趁現在會多點時間,教他去交朋友、練習「brave talking」吧。加油💪

回覆 超能爸爸 的帖子

可能了解清楚心儀津小叩門模式較好。有部分真係唔做卷,對答為主。
坐定,淡定,有信心,夠膽望住老師校長對眼清楚地對答已經可以取得唔少一線傳統活動offer。我見有好多offer嘅小朋友都係呢種,而唔係滔滔不絕,佩佩而談類型。
帶小朋友去公園玩,超市購物落單,已經幫到好多。
爸爸加油,祝你叩門順利。

你孩子的能力已是普通水平。他必定是資優加積優。你好有福氣。坦白说每個父母都有早教小朋友的,但並非個個细路教得起。你仔仔以後的學述路必然是平坦的,現只是暫時珍珠蒙塵。有待來日發光時,請上來告知一下,讓我們高興高興。:D

回覆 Mrscatcatfung 的帖子

謝謝大家的意見,我小朋友肯定唔係資優,只係將勤補拙,不過的確係比較聽教。
我都覺我很幸運有這個兒子,無論九月佢入到咩學校,我都會支持他。

其實你個仔咁outstanding, 佢去到邊間小學都應該可以名列前茅,你大可到時再插班。

luvluvpeonybaby 發表於 22-5-13 14:17
直/私小面試,成日好著重小朋友講故事/ 組織故事/ 表逹能力,咁其實,我小朋友 (男仔細B) 呢方面真係差啲, ...

以我個仔的經驗,小朋友有全科學術可以outstanding 小小(K3時可以去到小一水平吧),加上大膽表達講嘢,有自信,有禮貌應該可以了。

luvluvpeonybaby 發表於 22-5-13 17:05
回覆 haharachel 的帖子

咁你最後係take咗直資嗎?

係丫,我仔都考到5,6間,不過唔係神校

超能爸爸 發表於 22-5-14 23:09

謝謝大家的意見,我小朋友肯定唔係資優,只係將勤補拙,不過的確係比較聽教。

超能爸爸,你囝囝嘅學術超晒班,又受教,有冇報三私呀?

luvluvpeonybaby 發表於 22-5-14 08:26
其實我心底裡面希望直資學校老師見到呢度家長討論,會用多啲角度考量小朋友性格係咪適合,而唔好太一面倒 ...
建議你唔好咁大期望喇! 對佢地黎講行之有效嘅嘢點解要改變? 一直主力收呢類學生而最後成品又好好, 冇必要變
所以只可以講同直資冇緣份

Dordorbat 發表於 22-5-13 19:41
熱門直資有邊幾間啊?
我小朋友上年報咗TSL, St Margaret同埋將軍澳果幾間, 全軍覆沒, 記憶中有啲直頭in都冇得in; 反而私校又有幾個offer喎
所以覺得直資好似收黎收去都係同類學生, 而好不幸我小朋友唔係佢地想要果type

私校就百貨應百客, 總會搵到幾間最後會比offer你

回覆 喇叭茶 的帖子

三私一直報了3間
其中一私根本沒學術只考講故事,沒有offer
另一私waiting,6月再in
一直上年10月考時,我個仔可能中細B未可以準備好好,沒有offer

超能爸爸 發表於 22-5-14 23:09

經驗話我知,聽教,將勤補拙(要係佢出於興趣,唔係只係你單方面迫),呢2點比資優重要。做父母只要適當的引導就夠了,不要過份催谷。

超能爸爸 發表於 22-5-16 09:58
回覆 喇叭茶 的帖子

三私一直報了3間

我相信你囝囝如果係去APS考6月/7月入學試,應該能順利過關。加油

超能爸爸 發表於 22-5-16 09:58
回覆 喇叭茶 的帖子

三私一直報了3間

我覺得你仔仔好大機會。APS鍾意受教嘅小朋友。有朋友仔女唔係口齒伶俐型,係文靜型讀得好開心同適應得好好。

回覆樓主:

我小朋友唔係口齒伶俐型,係比較內歛,被動。
但面試老師問佢野,佢會答得有文有路,我上年叩門時見識到個女答野比我更好,我反而仲緊張。我諗學校未必需要小朋友好talkative, 反而係言中有物,同埋要坐得定。
利申:女有直資,私校,津校叩門offer

發覺你個仔學術好強,600個英文詞彙,Trinity grade 3。
我個女今年升私小一,聖嘉勒,由於疫情,佢剛剛只考Trinity grade 2, 擔心不夠。

請教你怎樣train佢架?

回覆 terryng1205 的帖子

其實我都係因應佢個性格,由於佢唔太聰明,但聽教好學和勤力,所以我以下方法:
1. 英文口語
由於Trinity主要係口試,原本我諗住外補1星期1堂當練習下oral,點知到Grade3要答埋past tense,當中已學埋文法,幾好。我1星期會同佢重溫外補課堂所教的1次,約半小時至1小時。而家讀完Grade3,我找了一個online tutor keep住同佢講下英文,keep返1星期1次。

2. 英文認字
佢K1至K2大約學了200個英文字,K3每星期我會同佢溫100個字,一個月400百個字,由上年9月開始每月重複,當初叫佢一定要記得4個英文字母的字,慢慢提升要求,而家佢大概串得到所有字,但當然有啲重末係最熟,每星期用約1小時至1.5小時。

3. 英文閱讀理解
我買了一本閱讀理解練習給他,佢返下午班,1星期找1天的上午叫他做1個練習,好在有一段我WFH,我會同佢一齊讀那文章3-5次,跟住叫佢自己睇題目答,然後同佢對答案解釋一下和教他答題技巧,一星期用約2小時。

4. Phonics
佢學校比較注重Phonics,所以這方面我交畀學校,但1星期也花大約半小時同佢溫習一下。

逢星期日,我會同佢由朝玩到晚,完全放鬆。叩完門,我亦會完全躺平直至小一開學。

畢竟個個小朋友都不同,你可以參考一下啦。

‹ 上一主題|下一主題