用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自己選先會有 commitment
go

自己選先會有 commitment

眼見好多家長朋友升中選學時,大部份都係父母選,小部份表面上讓小朋友選,但當小朋友的選擇不合家長心意,就口水攻勢,直到小朋友頂唔順煩氣,(自願) 順應父母。
礙於直話難聽,不敢當面指出,但實在不吐不快。只好在此奉勸各位家長朋友,自己選才有 commitment, 才有認守性,才是讀自己的書,將來係點都無話可說。家長選的,讀得好的都覺得是為家長而讀,讀得不開心的可能會怨家長一世。

各位好自為之。

Mingbbsandra    發表於 22-5-13 15:26
bettyay    發表於 22-5-13 14:39

回覆樓主:

是。例如孩子表明喜歡讀男女校,但家長因為中學Banding 較高而幫孩子選男校或女校,之後若讀得不好,便會怨父母一世。

很好的提醒,不過小朋友未必咁成熟,基本上外貌協會佔多,劃個圈比較好。

7-seven 發表於 22-5-13 15:33
很好的提醒,不過小朋友未必咁成熟,基本上外貌協會佔多,劃個圈比較好。
...

現在的小朋友思想上比以前早熟,未必只考慮校服,學校大小。朋輩之間亦會討論哪間學校好。有時好朋友的去向會左右小朋友選校的決定。

b3410    發表於 22-5-13 18:54

昨天和兒子傾完, 我都係比咗佢選他喜歡的放乙一, 二, 三, 煩惱了數天, 現在感覺輕鬆了

samhongkong 發表於 22-5-13 12:45
眼見好多家長朋友升中選學時,大部份都係父母選,小部份表面上讓小朋友選,但當小朋友的選擇不合家長心意, ...

認同。

我2個都係自己揀。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

creambun 發表於 22-5-13 17:15
現在的小朋友思想上比以前早熟,未必只考慮校服,學校大小。朋輩之間亦會討論哪間學校好。有時好朋友的去 ...

記得填自行前老師都會約埋家長小朋友一齊傾,並俾意見。我諗家長小朋友之間大多也會是俾意見為主,至於朋輩,我仔就好快有新人忘舊人。同班同學升中後分到唔同班問佢都無乜交集。

chitchit0520 發表於 22-5-13 17:08
所以我係要將各中學既優點缺點都陳列出來,讓他考慮,但一定唔會影響佢決定。
...

我哋就冇咁醒,射門一定係佢自己!

creambun 發表於 22-5-13 17:15
現在的小朋友思想上比以前早熟,未必只考慮校服,學校大小。朋輩之間亦會討論哪間學校好。有時好朋友的去 ...
升大學更加如此,家長更加唔可以自把自為,主要係子女自己揀,而朋輩之間的選擇,氣氛,影響非常之大。

tpmon 發表於 22-5-13 13:24
是。例如孩子表明喜歡讀男女校,但家長因為中學Banding 較高而幫孩子選男校或女校,之後若讀得不好,便會怨 ...

讀得唔好就唔關父母事。

但如果將來搵唔到另一半,可能會入父母數。

tkinwong 發表於 22-5-13 20:22
讀得唔好就唔關父母事。

但如果將來搵唔到另一半,可能會入父母數。

都係。

samhongkong 發表於 22-5-13 12:45
眼見好多家長朋友升中選學時,大部份都係父母選,小部份表面上讓小朋友選,但當小朋友的選擇不合家長心意,就口水攻勢,直到小朋友頂唔順煩氣,(自願) 順應父母。礙於直話難聽,不敢當面指出,但實在不吐不快。只好在此奉勸各位家長朋友,自己選才有 commitment, 才有認守性,才是讀自己的書,將來係點都無話可說。家長選的,讀得好的都覺得是為家長而讀,讀得不開心的可能會怨家長一世。
同意!

小朋友自己選,但家長會分析利弊

回覆樓主:

最弊係小朋友心儀自己選的是直資學校,又俾佢考到,但家長又唔想畀六年學費

我其實想小朋友7月去扣津校……

回覆樓主:

意。
升直中,揀理科 + M2 數完全係我家年輕人自己決定:本來我幫佢遞表自行,自一 Band 1C/2A, 自二 Band 2A, 培養佢讀歷史;結果佢啱我錯 ,高中捱得辛苦,佢無怨過半句。

zaba    發表於 22-5-17 12:08

自選都要有界線吧!

阿女升中時係會去聽簡介會(從而係面試前知道由屋企去學校路程,所需時間同學校周邊環境),自己填申請表,會瞭解學校多啲,知道自己心儀邊間,所以我俾佢自己揀。

frozen124 發表於 22-5-16 15:32
最弊係小朋友心儀自己選的是直資學校,又俾佢考到,但家長又唔想畀六年學費  

我其實想小朋友7月 ...

你講中咗我嘅情況。

小朋友考到一間環境極為優美的沙田直資,但我最終抽飛,佢很唔開心。

我幫佢考直資,原意係練面試和買保險,但佢很鍾意這間學校遠多於自行嗰兩間學校。