用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL1 乙一QE 乙二 選擇困難
go

KL1 乙一QE 乙二 選擇困難  

小女QE最近果間小學估計級10內,有得in QE 自行但衰咗,冇自行2 ,最想入QE
大抽獎應該點部署?

甲乙一都應該繼續 QE ,乙二真係諗爆頭
油真一定唔得,循道銘基又唔使咁前
選其實區 幾個位果d?

各位可唔可以指教下點部署好?

wongsmalltiger 發表於 22-5-13 08:59
小女QE最近果間小學估計級10內,有得in QE 自行但衰咗,冇自行2 ,最想入QE
大抽獎應該點部署?
甘唔使估啦,小學名已經幾乎講出來甘濟.
教一個精妙辦法:動員一切可動員的會員賬號,去與QES有關的post唱好對面

然後,放榜應該大機會後備補上.

不過,就算沒補上,應該都唔緊要,考好後面可能要考的試,到時去叩門.每年12個或以上入到,雙方應該一清二楚實力.

至於填表,我估,有甘刁鑽填甘刁鑽,反正都係目標清晰,實在叩唔到QES咪叩油真.尼一間應該十拿九穩.

近期勁多... QES vs XXXXX 及  SPC vs XXXXX
神校咩....

medicine 發表於 22-5-13 09:12
甘唔使估啦,小學名已經幾乎講出來甘濟.
教一個精妙辦法:動員一切可動員的會員賬號,去與QES有關的post唱好對 ...

多謝你意見
我乙二應該都會搏外區校了,

其實我成日覺得,乙一夠膽搏填 果d兩個位的係唔係可以入硬   

QE今年好似面試變咗40%,英文zoom in 好難
未知有同學入到

wongsmalltiger 發表於 22-5-13 09:22
多謝你意見
好似有一間有三個位.

wongsmalltiger 發表於 22-5-13 09:22
多謝你意見
既然講到,又講下KL1的外區借位.

男仔有三個位,女仔一樣有三個位.男仔個三個位爭崩頭.不過,來來去去亦係幾間大校分餅仔.但該男校每年都在KL1收數位自行生,所以基本上超過6個出現在衆小學的派位表上.女仔的三個位,因爲有聖瑪利的關係,唔覺得好多人爭.亦有留意幾年,每年亦基本超過三個出現在衆小學的派位表上,即一樣有自行生.同樣,亦基本是幾間大校之爭.

至於如何取捨,都係樓主揸主意啦

個人認為,KL1,乙一SMCC容易過QES。

純個人直覺,無科學同數據解釋。

爬舊文見過有版友講過,區內某寶校年年都有四、五個入SMCC。

另以下為本人所見:

一)今年SMCC的中一同學,目測名單有十人左右是少數族(當然有果間寶校份),而上學期亦有十二人沒有應考中文及中史科。

二)少數族裔同學被編入精英班。

三)上年全級天神小六同學並無少數族裔。

咁你認為無考中文及中史科的十二人,自行入SMCC的機會有幾大?
叩入的機會又如何?

注意:
SMCS上SMCC的同學應該全數無參加SSPA;而QES聯繫小學
的同學若想入QES,乙一應必填QES。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

wongsmalltiger 發表於 22-5-13 08:59
大抽獎應該點部署?

乙二 - 油真 or 庇庇,始終band 1派先,除非無band 1女仔放乙一QE,個個乙一油真

奥脫福 發表於 22-5-13 10:31

舊年識人乙一放瑪利,入咗! 宜家讀中一
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-5-13 10:33

正常丫,唔試一定無機會。如果我囡要出公海,乙一都係SMCC。

PS:小一自行又係另一玩法,不能與中一大抽獎相提並論。

奥脫福 發表於 22-5-13 10:31

好似既係九華家長又係瑪利家長啵,甘熟瑪利

medicine 發表於 22-5-13 10:47
好似既係九華家長又係瑪利家長啵,甘熟瑪利

今年我見到瑪利同華仁的高中同學有cross over,個心開心左一分鐘都無。。。

因為華仁是指:港華。

gracelam 發表於 22-5-13 10:33
我無留意同學乙一入瑪利的情形.

正如奧脫福所言,見到個一間派5個,真係O嗮嘴.亦曾講過,瑪利在統一乙部似乎不樂觀.

奥脫福 發表於 22-5-13 10:51
今年我見到瑪利同華仁的高中同學有cross over,個心開心左一分鐘都無。。。
明白.九華今年

大草地球場,我好鍾意

是的smcc看似困難,個又唔係想像中吟困難,不過真係要看看當年家長取向,上年b2生也在乙部偷雞博到,所以如是band 1生一定要填埋,吟放前放後就隨你意願喇

我都覺得乙一smcc入到的機會大好多

medicine 發表於 22-5-13 10:51
我無留意同學乙一入瑪利的情形.

正如奧脫福所言,見到個一間派5個,真係O嗮嘴.亦曾講過,瑪利在統一乙部似乎 ...
其實之前真係好多BAND1人都唔博(而且冇填埋,所以BAND2生先有機會抽入,可能有填循道冇填Mary)所以BAND1生真係真係要放埋落去,唔好以為12個位放得後就冇機會。

Dad2022 發表於 22-5-13 14:41
其實之前真係好多BAND1人都唔博(而且冇填埋,所以BAND2生先有機會抽入,可能有填循道冇填Mary)所以BAND1生 ...

smcc乙二還有機嗎?我都感覺乙一機會好大,但我女唔鍾意

醒目開學勳章

回覆樓主:

我見今年QES都有少數族裔,不過就冇十個咁多

wincat 發表於 22-5-13 16:32
我見今年QES都有少數族裔,不過就冇十個咁多
QES有少數族裔不奇怪,因三間官小有少數族裔B1學生,聯係位抽係機會稍大.

但被非大校一次過(同一年)攻陷約4成大抽獎位,真係奇怪,即至少講明其它學校報名積極性不高,而該"小"學的指導老師有膽識引導學生去報.