用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL1 乙一QE 乙二 選擇困難
樓主: wongsmalltiger
go

KL1 乙一QE 乙二 選擇困難  

回覆 喇叭茶 的帖子

你嘅case係:冇睇清楚我回乜就覆。哦,原來如此

鳥不起 發表於 22-5-15 10:35
回覆 喇叭茶 的帖子

唔好咁玻璃心(我個心冇碎喎)我自己屯門區長大梁銶琚就知係勁嘢,咁SPC同英華傳統名校都好出明唔洗講(你意思係你本身係屯門人,只比較認識屯門區梁銶琚、百周年呢啲地方名校,至於全港性嘅,就係YWC,SPC呢啲),QES就唔係我揀(揀QES係唔關你事嘅),入咗紙我先上網睇,中一資訊日都冇去(你報QES時你連QES係一間乜嘢學校都唔知)‥‥‥‥坦白講,我唸同人講讀英華仲多人識 (英華比QES出名)
#括號內係我嘅understanding.
#請問有乜嘢地方唔啱?

回覆 喇叭茶 的帖子

括號內嘅係你讀心術

鳥不起 發表於 22-5-15 10:47
回覆 喇叭茶 的帖子

括號內嘅係你讀心術

原來我嘅閱讀理解能力係咁差嘅麻煩其他家長可否伸出援手,睇吓鳥不起嘅嗰段留言其實係點解?

喇叭茶 發表於 22-5-15 10:57
原來我嘅閱讀理解能力係咁差嘅麻煩其他家長可否伸出援手,睇吓鳥不起嘅嗰段留言其實係點解?
...

算吧,我想都是普遍家長心態,自行時又會擔心唔得,到成功左,又會懷疑學校係咪真係那麼好,(或想去叩一間更出名的)。我唔知有冇記錯,那天公怖自行結果,有人都好心急想知E中CALL左未,如果間學校唔好,用不著吟緊張。

JojoDad    發表於 22-5-17 08:45

喇叭茶 發表於 22-5-15 10:44
唔好咁玻璃心(我個心冇碎喎)我自己屯門區長大梁銶琚就知係勁嘢,咁SPC同英華傳統名校都好出明唔洗講(你 ...

我覺得伊利沙伯同英華一樣多人識,我可能會揀伊利沙伯,唔覺得英華會勁過QE。

Rpp 發表於 22-5-15 11:24
我覺得伊利沙伯同英華一樣多人識,我可能會揀伊利沙伯,唔覺得英華會勁過QE。
...

唔明言啦,上年好近~~~

mcl203 發表於 22-5-15 11:32
唔明言啦,上年好近~~~

mcl203嘅表:
5+ CEM AVG: QES > YWC (差別唔太多)
5+ 其他科:YWC > QES (差別大多啲)

Dad2022 發表於 22-5-15 11:19
算吧,我想都是普遍家長心態,自行時又會擔心唔得,到成功左,又會懷疑學校係咪真係那麼好,(或想去叩一間 ...

你好心水清呀

算吧,我想都是普遍家長心態,自行時又會擔心唔得,到成功左,又會懷疑學校係咪真係那麼好,(或想去叩一間 ...
上面全部論點正確,唯一係個acc 太新

得一想二,人之常情,只要現實個case 係個仔一心想讀qes 就ok 了,認真就輸了呀神叭媽

Zleep 發表於 22-5-15 11:50
上面全部論點正確,唯一係個acc 太新

得一想二,人之常情,只要現實個case 係個仔一心想讀qes 就ok  ...

只不過當mcl203放埋SPC落個表到,一比較,可能SPC > QES幾多吓,揀咗QES又會覺得有啲唔抵咁囉,所以QES需要多啲集氣(只係我嘅無謂讀心術)

鳥不起 發表於 22-5-14 21:33
回覆 喇叭茶 的帖子

唔好咁玻璃心我自己屯門區長大梁銶琚就知係勁嘢,咁SPC同英華傳統名校都 ...
QES是老牌官校中成績數一數二,成績亦較英華好。英華全盛時期可能成績上會比得上QES。其實SPC我細個時我都唔識,果時只知SP co-ed。可能港島學校而我係九龍人。

Joe8889 發表於 22-5-15 13:46
QES是老牌官校中成績數一數二,成績亦較英華好。英華全盛時期可能成績上會比得上QES。其實SPC我細個時我都 ...

係呀,我都係九龍人。我細細個時係聽到鄭丹瑞話佢係讀男校,校名係聖保羅,至知道原來唔係男女校,係男校(從來至知原來係兩間唔同嘅學校),反而一向都知伊利沙伯就真係頂級官校。之不過原來屯門人收嘅資訊又係唔同嘅。

Joe8889 發表於 22-5-15 13:46
QES是老牌官校中成績數一數二,成績亦較英華好。英華全盛時期可能成績上會比得上QES。其實SPC我細個時我都 ...

spc以前一樣係頂級中學~~~

心水清

QES和一衆官津校一樣,受制於收生制度的局限,成績係難以再有巨大突破.選擇官津校.需要明白收生制度的傾斜對於整個教育系統的平衡:否則誰會BUY直私?

對於官津校的成績解讀,需要明白所在區的大小包括競爭態勢.比如,中西區大熱女校,自行不乏勁人,但所在中西區本身學生數量不多,女校卻不少,其中兩間還係直屬關係,大抽獎階段比較難全面吸引直屬校的前列學生放棄直屬位去報.因而一直對該大熱女校的整體5+大幅提高不持厚望.

講到DSE成績,幾乎每一間官津都會波動,道理好簡單,自行生才3成,假如當年報名的前列全部選擇它校(包括直私或是自行二),這已經是一個不小的波動.而大抽獎部分,不難理解波動性.

QES似乎近兩三年成績徘徊,成績較好年份似乎是2017和2018.
QC近年亦有下降,但QC名頭夠響,睇好四年后即自行有了提早電話通知正取部分后,該批學生的成績會有所提高.
直資校,最值得期待的應是協恩,再無(津貼)直屬小學的羈絆,可以再上一個臺階.

回覆 喇叭茶 的帖子

你啱呀讀心神探

medicine 發表於 22-5-15 15:55
心水清
QES由2018後轉了新校長,你好勁,連邊年DSE考得好都了解到,自從轉了校長後,就真的.......

Dad2022 發表於 22-5-14 00:09
如果只係呢個原因,只要勤力D,專心D,應冇問題,叫佢比D信心,就算E中也不易讀,要勤力,但女仔我覺得SMC ...
瑪利同伊中一樣咁高咁大咋,分別衹係無男同學之嘛。

JojoDad 發表於 22-5-15 18:11
瑪利同伊中一樣咁高咁大咋,分別衹係無男同學之嘛。
係咩?
好似啲男仔高啲啵.至於"大",應該~~

鳥不起 發表於 22-5-15 16:03
回覆 喇叭茶 的帖子

你啱呀讀心神探

我估啱左?你早啲講咪得囉
俾著我都會咁諗,因為我哋自己做決定時都冇比較過5+,依家睇到至知原來係有分別
不過,揀QES又點會錯吖,自行係好難入㗎