用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL1 乙一QE 乙二 選擇困難
樓主: wongsmalltiger
go

KL1 乙一QE 乙二 選擇困難  

Joe8889 發表於 22-5-15 13:46
QES是老牌官校中成績數一數二,成績亦較英華好。英華全盛時期可能成績上會比得上QES。其實SPC我細個時我都 ...

我都係,九龍人,細個已識QES (好難抽),反而SPC同其他St Paul女校都係大個有小朋友先識,以前只知SPCC.

喇叭茶 發表於 22-5-14 21:16
係啦,其實QES有乜咁好(你揀做自行)?SPC有乜咁好(你攞咗學位)?LSC有乜咁好(你想叩門)?
哦,定係 ...

佢會唔會連自行都無得in, 才會有此疑問

964000 發表於 22-5-26 07:01
一定唔會,因為一條龍之後有班band 3墊一墊

真係唔好諗有得墊,因唔知可以墊得幾耐,中四選科就麻煩或越讀越無自信
話說有間近年好hit的男資,中一留一些學生,成績追唔到的,有些會去國際,海外,活動教學直資,插班入來成績要求都高因近年受歡迎

上年中二,十幾個留班,亦有學生轉國際,海外或其他,唔少位俾插班生,成績叻的入去讀
中三……..

自己諗下如B2生勉強升上中學部,或初中讀得麻麻,會是甚麼情況,壓力大嗎?選科自己選到嗎?有後路嗎?

近年學校公開試成績提升,你估咁簡單

宜多了解自己和學校情况,選合適的學校好緊要!

bbc2018 發表於 22-5-26 08:44
真係唔好諗有得墊,因唔知可以墊得幾耐,中四選科就麻煩或越讀越無自信
話說有間近年好hit的男資,中一留 ...

説的是,跟唔到的家長會著急另謀出路,不過呢啲唔一定係差,有啲係中文唔得,亦有人乜都唔理撬都唔走,例如南亞學生,不過佢問緊外來生,揀得應該是對學業有些要求,不會咁差吧。