用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真vs聖保羅書院
go

沙田崇真vs聖保羅書院

大家好,想麻煩大家俾啲意見。仔係普通津小讀小六,成績係級二~級三 (呈一~呈二)
自行沙崇收咗咗,但最近SPC又俾offer佢。
明白兩間性質好唔同,一間男女校,唔使學費,離屋企好近(沙崇),
另一間就好遠(沙中線開通應該好啲),直資男校。
阿仔就想讀SPC多啲,但我最concern其實係banding問題,因為沙崇係1A, 而SPC似乎係1C.
就咁睇其實係咪讀沙崇好啲呢?
佢學校老師話,讀SPC應該多元化啲,機會多啲,眼界濶啲,但我唔知呢啲重要啲定應該成績行先⋯⋯
雖則讀嗰個係阿仔,我都希望我地唔好做出日後會後悔既選擇。
可以指點下我同阿仔嗎?Thank you!

回覆樓主:

SPC係B1c?
你肯定?

回覆 monica69 的帖子

我自己呢兩間中, 我會揀SPC. 另外, 小朋友自己想SPC, 我會尊重佢選擇
加上, 好難得小學老師會投直資. 大多數老師都會投津校. 因為津校升英中率對小學好重要. 所以SPC一定係小學老師眼中值得放棄英津而讀既學校.

fatman69 發表於 22-5-12 19:52
SPC係B1c?
你肯定?
唔肯定,所以我用「似乎」兩字。之前有兩位家長share info俾我,佢地同時話SPC係b1c.
我自己網上查就好tricky, 有啲網站SPC排名都好,有啲就排得好後。
我去SPC網站睇佢地academic results, 呢一兩年睇黎好啲,早幾年好似一般,但我睇EK對SPC既評價都幾好,所以好迷惘⋯⋯
沙崇就無異議,係b1a

nicolemummy 發表於 22-5-12 19:57
回覆 monica69 的帖子

我自己呢兩間中, 我會揀SPC. 另外, 小朋友自己想SPC, 我會尊重佢選擇
多謝你意見呀!我地學校呢幾年轉咗校長,我留意到學校呢幾年積極鼓勵家長報直資,所以我一路以為學校係鍾意學生入直資多過派位入^_^

monica69 發表於 22-5-12 19:42
大家好,想麻煩大家俾啲意見。仔係普通津小讀小六,成績係級二~級三 (呈一~呈二)
自行沙崇收咗咗,但最近 ...
請問邊個話 沙崇 banding 高過 SPC 呢? 是基於甚麼資料呢?

monica69 發表於 22-5-12 20:00
唔肯定,所以我用「似乎」兩字。之前有兩位家長share info俾我,佢地同時話SPC係b1c.
我自己網上查就好tric ...

我吾比意見啦!自己揀啦!

樓主仔仔級2即B1a,好叻仔!正常都收到很多正取的offer !建議睇下兩間學校school report 參考一下。

fatman69 發表於 22-5-12 19:52
SPC係B1c?
你肯定?
x2?樓主肯定?有冇參考下dse近年數據?

上年有個同事嘅情況都係SPC VS沙崇,最後揀咗SPC。我可以肯定SPC同沙崇都係Band1A,唔係話沙崇唔好,只不過SPC比沙崇略勝一籌

回覆樓主:

B1c可能已經係七八年前,其實有冇把兩間學校dse 4+ etc拍埋來比較吓? 例如spc 英文4+ or above有89%, 就看看沙崇是多少,每科拍埋來比較,到時就知道相差多少各人有不同preference, 所以都係自己睇吓statistics好過只聽其他家長随便一個評估

CW419 發表於 22-5-12 20:52
上年有個同事嘅情況都係SPC VS沙崇,最後揀咗SPC。我可以肯定SPC同沙崇都係Band1A,唔係話沙崇唔好,只不過 ...
多謝你既分享呀!

chitchit0520 發表於 22-5-12 21:09
個仔都話唔怕遠都想去SPC, 證明有自信想法,係叻仔!只係阿媽對個仔無信心
...
唔係唔信老師唔信仔既, 想參考下多啲意見先做出個informed decision...都唔係對佢無信心, 佢想讀SPC, 但唔係冇猶疑過係咪應該揀沙崇,
佢都覺得可以聽下EK家長的想法

cmchang0927 發表於 22-5-12 21:19

B1c可能已經係七八年前,其實有冇把兩間學校dse 4+ etc拍 ...
好的, 多謝你既建議呀!

monica69 發表於 22-5-12 19:42
自行沙崇收咗咗,但最近 ...

SPC/沙崇2021年 DSE 成績供參考

2021年 SPC | 沙崇
中文4+ 57.3%^ | 70.9%
英文4+ 93.1% | 75.0%
數學4+ 90.8% | 79.4%
--------------------------------------------
CEM4+ 80.4% | 75.1%
通識4+ 83.2% | 76.9%
--------------------------------------------
主科4+ 81.1% | 75.6%
整體4+ 84.8% | ~74%^^

主科5+ 40.4% | [···]
整體5+ 50.3% | ~34%^^

33222 85.5% | 91.9%

^ SPC
中文4+ 81.1%×4-93.1%-90.8%-83.2%

^^ 沙崇
2021 5YA×5 - 2020 5YA×5 - 2016
整體4+ 76%×5-(77%×5-79.1%)
整體5+ 34%×5-(34%×5-34.2%)

b3410    發表於 22-5-12 22:23

Poyau 發表於 22-5-12 21:34

多謝你的分享呀! 好好既參考

Poyau 發表於 22-5-12 21:34

犀利,即刻解決問題2020年也是SPC成績好一些?

monica69 發表於 22-5-12 20:00
我自己網上查就好tric ...

share info 畀你的家長係咪等緊spc call waiting  list 呀?

rsx    發表於 22-5-13 11:10