用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真vs聖保羅書院
樓主: monica69
go

沙田崇真vs聖保羅書院 [複製鏈接]

回覆 monica69 的帖子

決定咗就OK la
可能仲有更好OFFER在後面呢

chitchit0520 發表於 22-5-13 11:56
有冇睇mcl203個表?
LMC係咪沙呂?
英文達5只有SPC一半

如果自行考到入去LMC, 本身都有一定食力㗎啦! LMC有7成公海收生,包括b1頭中尾。

SPC小學部是英小?我唔會咁睇。

樓主已經有定案入SPC,即自一自二已經冇關係。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

monica69 發表於 22-5-12 19:42
大家好,想麻煩大家俾啲意見。仔係普通津小讀小六,成績係級二~級三 (呈一~呈二)
自行沙崇收咗咗,但最近 ...

過來人,當年都有其他直資offer, 最後選入沙崇,其實比來比去冇嘜意思,上到中學, 好睇學校 讀書氣氛 學校緊唔緊張, 讀直資 真係靠自己 因為學校覺得你有咁嘅資源, 近年移民,出國讀書 已成了風氣, 小朋友 會唔會比這 氣氛 哋影響? 沙崇 是一間關愛, 讀書氣氛濃厚的學校,如果目標是考DSE, 建議選沙崇, 回頭望沒有揀錯
利申;女兒已去外國讀書,當年是選沙崇的

chitchit0520 發表於 22-5-13 12:44

我認為上到中學係靠學生自己本身,學校同家長只是輔助而已!

校內課本有分别呢點。。。。。

老師教唔教?教咗幾多?或另用工作紙?做完功課老師派比學生自己改,甚至唔改,who knows?

chitchit0520 發表於 22-5-13 12:44

有老師朋友話,想知間學校大約的程度,唔係睇英文textbook,係睇用咩reader和reading worksheet

chitchit0520 發表於 22-5-13 13:09
如果中學靠自己,而唔係靠學校,咁係咪証明SPC既中學生自學英文能力較高?
...

咁本身多收叻人嘛!生源問題呀!

gracelam 發表於 22-5-13 12:51
我認為上到中學係靠學生自己本身,學校同家長只是輔助而已!

校內課本有分别呢點。。。。。
很認同, 幾時都覺得學校好不如校長好, 校長好不如老師好, 前線接觸學生既係老師, 有heart教同搣甩左rt兩個字就變成hea教, 差天共地. 所以我覺得直資對教師要求同performance比較易處理, 唔掂既可以炒, 如果官校就更加難保證教師質素(鐵飯碗), 最後結論係in my opinion如果唔需要考慮錢的話一定揀直資.

rsx 發表於 22-5-13 13:13
很認同, 幾時都覺得學校好不如校長好, 校長好不如老師好, 前線接觸學生既係老師, 有heart教同搣甩左rt兩個 ...

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3250001/%E5%85%AC%E7%87%9F7.5%25%20%E7%9B%B4%E8%B3%878.4%25%20%E6%95%99%E5%B8%AB%E6%B5%81%E5%A4%B1%E7%8E%875%E5%B9%B4%E9%AB%98%20%E5%AD%B8%E7%95%8C%E5%AE%B6%E9%95%B7%E6%9C%83%E6%86%82%E7%A4%99%E6%95%99%E5%AD%B8%E8%B3%AA%E7%B4%A0

相對的

chitchit0520 發表於 22-5-13 13:17
我自己係村校英文最叻嗰幾個,我老公係英華最渣嗰幾個,大家會考英文grade一樣

但明顯佢底子較好,出來工 ...

認同

chitchit0520 發表於 22-5-13 13:17
我自己係村校英文最叻嗰幾個,我老公係英華最渣嗰幾個,大家會考英文grade一樣

但明顯佢底子較好,出來工 ...

其實會唔會家庭教育都有關係?因我相信你對小孩栽培英文方面應該俾你奶奶n年前多
就算我冇咩栽培我小朋友方面,但比我細個一定多,佢中二津校英文都好過我。但我贊同spc 小朋友的英文程度較沙崇好,因讀得直資的家庭普遍都會較注重教育。

回覆 gracelam 的帖子

認同。甚至自行時,好多學校,我估好大程度,考官都比較中意有自主及自學能力既學生。一個主要依靠學校同一個自己可以攪掂課本內容既學生,程度層次已經唔同。

chitchit0520 發表於 22-5-13 11:57
但係DSE不是也可以申請英國大學嗎?

當然,但學制上IAL 在英國銜接上比較方便

‹ 上一主題|下一主題