用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大:如果DSE 9折後依然過港大期望分數,332233限制有 ...
樓主: nicolemummy
go

港大:如果DSE 9折後依然過港大期望分數,332233限制有偈傾 [複製鏈接]

bobbob 發表於 22-5-16 13:47
expected score 係低過 lower quartile,因為有25%考生below LQ,即係低過LQ都可能會收

希望係咁啦。所以,LQ係穩陣,但未必係最低,視乎熱門與否,瓜~~~

mcl203 發表於 22-5-16 13:50
希望係咁啦。所以,LQ係穩陣,但未必係最低,視乎熱門與否,瓜~~~

所以好奇怪,以前有人嘅指導,教人睇median,又甚麽唔夠分+3/4去搏。仲可以搏?成張成績單都係手~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-5-16 13:52
所以好奇怪,以前有人嘅指導,教人睇median,又甚麽唔夠分+3/4去搏。仲可以搏?成張成績單都係手~~~
...
睇median點都safe啲嘅,畢竟年年情況唔同,可能咁啱見舊年收分低所以今年一窩蜂揀,搞到收分高咗

bobbob 發表於 22-5-16 14:07
睇median點都safe啲嘅,畢竟年年情況唔同,可能咁啱見舊年收分低所以今年一窩蜂揀,搞到收分高咗 ...

係教人median先穩入呢,睇住median,可能係令自己自降一格呢~~~

係手揸成績單去睇median去選科~~~

bobbob 發表於 22-5-16 13:37
其實expected score似係真正嘅最低消費,即係再低分啲就算有位就寧願收啲唔過3322嘅考生,我估 ...

其實以我所知自從2020有expected score開始,都有boundary case學生以低於expected score收咗的。

這些學生應該interview有好表現。

回覆樓主:

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/770808/jupas-%E7%90%86%E5%A4%A7%E6%96%B0%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E6%94%B9%E5%AD%B8%E7%B3%BB%E6%94%B6%E7%94%9F-%E4%B8%80%E7%A7%91%E6%88%90%E7%B8%BE%E5%A4%B1%E6%89%8B%E4%BB%8D%E6%9C%89%E6%A9%9F%E6%9C%83%E5%85%A5%E8%AE%80

即係叫大家,就算過唔到332233,都請再排JUPAS。把最有可能既放Band A。

今年除左一個HD外,無HD,Asso在JUPAS list。請大家不要放棄JUPAS改選

mcl203 發表於 22-5-16 14:11

係教人median先穩入呢,睇住median,可能係令自己自降一格呢 ...

其實要看看選什麼科目,例如法律,UQ,MQ及LQ都係很接近,只是差1,2分,這科HKU又唔使interview, 所以夠分就收而如果還有餘下學位,佢又可以non-JUPAS收而唔拉低JUPAS分數。

不過,我的經驗是看medium 係好穩的,但2022有加weighting, 一定要用新計分法!

bobbob 發表於 22-5-16 14:07
睇median點都safe啲嘅,畢竟年年情況唔同,可能咁啱見舊年收分低所以今年一窩蜂揀,搞到收分高咗 ...

這主要是發生在新科目例如AI, FinTech身上。一般舊科目每年變動不大。我前年幫女兒報JUPAS,有參考最近三年UQ,MQ及LQ分數。

醒目開學勳章 王國長老

聯招改選系列|城大入學有得「計」 25分仍可取錄 https://www.stheadline.com/教育/3088745/聯招改選系列-城大入學有得-計--25分仍可取錄
城大都可以接受「斷腳」

Charlotte_mom 發表於 22-5-21 16:37
聯招改選系列|城大入學有得「計」 25分仍可取錄 https://www.stheadline.com/教育/3088745/聯招改選系列- ...

唔跟的話隨時唔夠其他大學搶人……
‹ 上一主題|下一主題