用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴考試書
go

[音樂] 鋼琴考試書

請問是否6月先會出新syllabus?
預計暫事仲會係remote exam嗎?
謝謝解答。

honeybibibibi 發表於 22-5-12 13:34
請問是否6月先會出新syllabus?
預計暫事仲會係remote exam嗎?
謝謝解答。

現在有本地考官受訓,之後應該可以現場考。

digital 暫時到年尾,往後仲有無,無人知住
實體考試,今年 4月有,係亞洲區考官,有指定幾間琴行考場。(但我就無學生報,不知詳情)緊黎月尾報本年 8-11月。

Gina11 發表於 22-5-14 17:08
實體考試,今年 4月有,係亞洲區考官,有指定幾間琴行考場。( ...

謝謝。
再請教,當我唔等新書,現在開始準備,咁2021-2022既syllabus係咪最遲都可以考到12月31日?

實體考試,今年 4月有,係亞洲區考官,有指定幾間琴行考場。( ...

你係講Trinity diploma exams 嗎?

honeybibibibi 發表於 22-5-14 19:06
謝謝。
再請教,當我唔等新書,現在開始準備,咁2021-2022既syllabus係咪最遲都可以考到12月31日?
...

2021-2022 可以用到2023 31 Dec.

Momobaba012 發表於 22-5-14 23:35
你係講Trinity diploma exams 嗎?
唔係 ,雖然trinity 確實係有完成左有考官即場既考試。ABRSM 官網寫左係有實體考試報既,我上面都寫左我無學生報,我唔知最後是否有人成功考左 (因為有得錄,又唔使 aural + scales, 99.99999% 都唔報喇),ABRSM佢係計畫過,亦公開左有邊幾間考試場地提供考試。但考期撞正我地第 5波,最後如果安排,我唔清楚 。
黎緊 都出左 5月尾有得報喇,咁會否好似 2年前咁,報完又玩refund 我答你唔到喇。
你而家上ABRSM都睇到佢資料架 ??你無睇過 ??

Gina11 發表於 22-5-15 17:33
唔係 ,雖然trinity 確實係有完成左有考官即場既考試。ABRSM 官網寫左係有實體考試報既,我上面都寫左我無 ...

ABRSM 一早就話咗 video exams 會繼續。今年五月考試唔係用亞洲考官,係用本地見習考官。最後有開考。

事實不是如此

Momobaba012 發表於 22-5-15 17:37
事實不是如此
是但喇,又唔係你 /我講事。ABRSM話乜咪乜囉。佢幾時改,改成點,無人估到架 ~到時先算囉 ~

錄影不是以後都會有嗎?

Momobaba012 發表於 22-5-15 17:36
ABRSM 一早就話咗 video exams 會繼續。今年五月考試唔係用亞洲考官,係用本地見習考官。最後有開考。
...

請問錄影考試是否以後都會有?謝謝

Jojo1211 發表於 22-5-16 16:56
請問錄影考試是否以後都會有?謝謝

皇家一早講咗以後都有,無疫情都會有錄影考試。

Momobaba012 發表於 22-5-16 16:57

我都聽過是這樣
請教一下,應該選現場考好定錄影?
因為正在苦惱中

Jojo1211 發表於 22-5-16 16:59

我都聽過是這樣

如果有得揀,我會叫自己學生考正常考試,因為比較全面,可以試真功夫。

如果個學生完全唔掂,但又要攞張證書去考學校,咁就應該諗吓錄影考試。

Momobaba012 發表於 22-5-16 17:00
如果有得揀,我會叫自己學生考正常考試,因為比較全面,可以試真功夫。

如果個學生完全唔掂,但又要攞張 ...

好的,明白
謝謝你

Momobaba012 發表於 22-5-16 16:57

慳水慳力又咁好搵,當然會keep住