用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ~~~~~
go

~~~~~

~~~~~

敬而遠之可能是公海位數量少,反而做孤勇者分分鐘中頭彩,以灣仔為例:SJC街位3個,街外生夠唔夠膽搏?no排在直小生21以後嘅機率都唔細,冇人估得到。我會視作直小街外機率理論相等~

7-seven 發表於 22-5-12 12:58
敬而遠之可能是公海位數量少,反而做孤勇者分分鐘中頭彩,以灣仔為例:SJC街位3個,街外生夠唔夠膽搏?no排 ...

~~~~~

要用街外位的直小生,好大機會係band 2生。街外生如是band1生,會抽先。
聯繫位就唔同。

CMMM 發表於 22-5-12 13:30
要用街外位的直小生,好大機會係band 2生。街外生如是band1生,會抽先。
聯繫位就唔同。 ...

~~~~~

mcl203 發表於 22-5-12 13:12

只係用上直去講~~~

有聯繫位的公海位算多自然膽粗粗,我認同你分析嘅上述情況聯小生可能冇著數,但所有街外生vs剩低聯小生已經有失公允。到個人時我就依然傾向大家機率等同。所以先叫大抽獎嗎

7-seven 發表於 22-5-12 13:39
有聯繫位的公海位算多自然膽粗粗,我認同你分析嘅上述情況聯小生可能冇著數,但所有街外生vs剩低聯小生已 ...

~~~~~

mcl203 發表於 22-5-12 13:41

你似乎冇睇清楚我所指,例子都出埋~~~

你個例C校同兩軒比中奬機率就冇咩意思,現實唔係佢哋三間玩曬姐嘛。

7-seven 發表於 22-5-12 13:49
你個例C校同兩軒比中奬機率就冇咩意思,現實唔係佢哋三間玩曬姐嘛。
~~~~~

mcl203 發表於 22-5-12 13:38
這個當然,唔明坊間一直建議位少,唔夠直小生抽,呢個說法~~~
因為好多老師都唔清唔楚(邊夠你清楚), 另外可能只係但求第一志願%高, 理得佢入邊間

mcl203 發表於 22-5-12 13:41

你似乎冇睇清楚我所指,例子都出埋~~~

我好似明少少你咩嘢,當然支持街外生去,前面我都話不同意街外生冇著數

回覆樓主:

~~~~~

7-seven 發表於 22-5-12 13:39
有聯繫位的公海位算多自然膽粗粗,我認同你分析嘅上述情況聯小生可能冇著數,但所有街外生vs剩低聯小生已 ...
認同"大家幾率等同,所以先叫大抽獎".

灣仔抽QC的非聯係小學學生人數不能確定有幾多,因而不容易做出對比.

KL1抽QES,可以講,非聯係小學抽QES必定遠遠多餘三間聯係小學.三間聯係小學僅僅8個位.但三間聯小B1率非常麻麻.早幾年有留意塘官小(近年已經不再公佈詳細人數),連續三年每年約8-12個入到QES.假如樓主所講的隨機號碼分配方法是真實的,那麽,按塘官小的B1率,如何解釋甘多入到尼?即個人傾向係聯係小學抽聯係位,並不是用公海全部人的隨機號碼.理解為全部抽聯係位的人優先抽.抽完聯係位再全部學生分配隨機號碼.而不是分配了隨機號碼再以該隨即號碼去抽聯係位.

medicine 發表於 22-5-12 15:49
認同"大家幾率等同,所以先叫大抽獎".

灣仔抽QC的非聯係小學學生人數不能確定有幾多,因而不容易做出對比.

的確我也唔清楚個隨機編號用法係咪樓主所講,你講嗰種方法其實更公平。

回覆樓主:

~~~~~

回覆樓主:

~~~~~

mcl203 發表於 22-5-12 19:37
模擬:

3官小270個位,去到小六得220人,12% B1率夠低未?= 27人
尼度已經太多假設.(1)其餘兩官小麽有人入到QES咩?
(2)(假設的)其餘各校報名人數從而支持QES的總體報名人數.

最重要:合理性,即在局方設計大抽獎之時,設計了聯係位制度,但卻在大抽獎環節實際去打擊聯係位之外的聯小學生中獎概率,那麽,這個大抽獎是公平的嗎?

拓寬一點,林護所在的葵青區,對比QC和呂中所在區,後兩者的環境都有各自的局限:即前者街外生過少后者可選擇的相近中學過多.而林護一枝獨秀,葵青區學生人數不少.理應報名人數不少.但兩仁的聯係位之外中獎概率不細.假若按樓主的大抽獎設計模式,兩仁在抽聯係位之後,理應街外生占盡優勢.而事實不是.

medicine 發表於 22-5-12 20:03
尼度已經太多假設.(1)其餘兩官小麽有人入到QES咩?
(2)(假設的)其餘各校報名人數從而支持QES的總體報名人數. ...

~~~~~

mcl203 發表於 22-5-12 20:04
邊度打擊公平性?~~~

隨機號碼.
即好的隨機號碼已經用在了抽聯係位.到再抽公海位之時,剩餘的聯小學生的隨機號碼差~~

mcl203 發表於 22-5-12 20:04

邊度打擊公平性?~~~
模擬的理論有問題,然後以模擬的計劃標題去解釋模擬的理論基礎