用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ~~~~~
樓主: mcl203
go

~~~~~ [複製鏈接]

medicine 發表於 22-5-13 11:03
唔好繼續啦.個頭話通緝啦

PS:論點有瑕疵,根本好閑.但刪除,再以其他語句試圖來挽回"高地",甘咪加多幾分,直 ...
咁...如果係我錯左就認...不過人要面...我唔會去過多回應

隨 機 編 號
6. 隨 機 編 號 是 在 電 腦 執 行 分 配 學 位 程 序 前 產 生 , 用 以 決 定 同 一 派 位
組 別 學 生 獲 分 配 學 位 的 次 序 , 如 果 某 一 所 中 學 的 學 位 求 過 於 供 ,
隨 機 編 號 較 小 的 學 生 會 先 獲 分 配 學 位 。 隨 機 編 號 與 學 生 編 號 或 學
生 的 任 何 個 人 資 料 無 關 , 在 派 位 程 序 完 成 後 不 會 保 留 。

Random Number
6. The random number, which is generated by the computer before running the allocation program, is used to determine the order of allocation of students within the same
allocation band. If the demand for school places of a certain secondary school exceeds
the supply, the student possessing a smaller random number within the same allocation
band will be allocated a place first. The random number has no connection with the
Student Reference Number or the student’s personal data, and will not be retained after
the allocation procedure is completed.

學 位 分 配 程 序
9. 統 一 派 位 時,電 腦 會 先 處 理 甲 部「 不 受 學 校 網 限 制 的 學 校 選 擇 」,
然 後 才 處 理 乙 部 「 按 學 校 網 的 學 校 選 擇 」。
10. 處 理 甲 部 「 不 受 學 校 網 限 制 的 學 校 選 擇 」 時 ,

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... Parents_tc_2022.pdf

mcl203 發表於 22-5-15 02:07
隨 機 編 號
6. 隨 機 編 號 是 在 電 腦 執 行 分 配 學 位 程 序 前 產 生 , 用 以 決 定 同 一 派 位
...

我以為是elbar,玩copy & paste!

回覆樓主:

中英對照,睇唔明中文,可以睇英文 ~~~

為免誤會,睇多幾次去確認,英文仲易明,BEFORE running the allocation PROGRAM,即係未開工,先排隨機編號

#31, 原來B咁大大聲,出晒千字文去自圓自己嘅斷估~~~

呢次無得SUPER了,A對 咪即係 B錯呢,理據,假設,質疑,合理性,邏輯,全部都係~~~

過了幾日,心生不忿,拿出來局方的尼段文字能講明先前的表述正確嗎?

(1)正如前面已經有回復,直屬位抽完,仍然抽不到的基本上是B2生,如何來抽街位?

(2)聯係位,假如某B1中學有5個聯係位給某小學,而該小學只有B2生報乙部一(符合局方要求).他們依然排在其他B1生之前優先抽到該B1學位,

以上兩點,是否講明了直屬和聯係位都是在乙部大抽獎獨立處理的?

(3)直屬和聯係位,在抽完B1和B2生后仍有學位剩餘,撥歸街位.

第三點,是否依然講明直屬和聯係位是優先於統一乙部?即是說,究竟(直屬)聯係位是否需要使用了隨機號碼?

那麽,這是誰的表述更接近?或者講究竟誰理解有誤?

(4)再回到實際情況.林護及兩聯係小學,即兩仁.
林護:學額132.聯係21,乙部55,甲部6,重讀8,自行40.它區2.
兩仁:2021年分別52和30個入林護.即非兩仁一共50個.有趣的現象來了.

按樓主的解釋,(5)即聯係位已經使用了隨機號碼的其中最好的21個.那麽,是否意味著增加了街外生的機會尼?

DSE數學題:請在(4)的分項資料基礎上分析:林護在自行階段所給與的兩仁德正取生的數字為X,猜想非兩仁生的乙部報名人數Y.中獎人數Z,以及兩仁生和非兩仁生的中獎概率記為a1,a2.

以上同樣的資料,假如大抽獎時,(6)聯係位並無使用較前的隨機號碼所產生的變量Y,Z,a1和a2(即參數X相同時).

以上(5)和(6),是哪個更合理尼?即大抽獎時,聯係位是否已經使用了隨機號碼的最前列部分.

至於(1)(2)()3的表述,是否能講明直屬聯係位優先於乙部公海(街位),各位自行解讀吧.(即學位有餘就撥歸街位,那麽,學生有餘.即學位不足時,是否撥歸街位?既然撥歸街位,但樓主又話該部分學生的隨即號碼已經使用了較前面的個部分,是否局方既設定了聯係位這一優待條件,卻又在大抽獎之時打擊了聯係位數量之外的學生抽取公海位?)

倚,呢啲係咪叫做假設去證明自己合理呢,莫非中英都睇唔明~~~

局方的文字,是樓主的表述嗎?是的話,又何須刪除尼?

又話刪咗睇到原意,莫非要指出嚟?~~~

成個討論起點都仲係度,點解刪又利申咗。原來曲可以變直啲,長智識~~~

唔好燥狂式誤導網友啦,大把家長填表中~~~

medicine 發表於 22-5-15 06:23
過了幾日,心生不忿,拿出來局方的尼段文字能講明先前的表述正確嗎?

(1)正如前面已經有回復,直屬位抽完,仍然 ...
尼度已經好清楚.樓主話聯係位已經使用了隨即號碼.但人家B2生都可以優先於公海位的B1生,究竟聯係位是否優先於公海的B1生?更勿論隨即號碼前或后啦?

medicine 發表於 22-5-15 06:38
尼度已經好清楚.樓主話聯係位已經使用了隨即號碼.但人家B2生都可以優先於公海位的B1生,究竟聯係位是否優先 ...
正如前面亦有回復:樓主話直屬學校的學生抽街位乜乜,講來聽下?點解又刪除?

教育局文件已經説出方法,真相長存~~~ 完~~~

誤導性謾罵,收啦~~~

medicine 發表於 22-5-15 06:42
正如前面亦有回復:樓主話直屬學校的學生抽街位乜乜,講來聽下?點解又刪除?
至少,我沒刪除,亦無改變樓主的任何表述(即沒有無中生有或生安白造).至於誰在使用"燥狂式誤導""誤導性謾駡"字句,版主應該睇得到.

medicine 發表於 22-5-15 06:56
至少,我沒刪除,亦無改變樓主的任何表述(即沒有無中生有或生安白造).至於誰在使用"燥狂式誤導""誤導性謾駡" ...

見你倆一向在其他posts 好夾。

今次樓主個post 改到個Subject 好誤導,不如叫版主Delete 咗去好過啦,不值得鬧。

tpmon 發表於 22-5-15 11:19
見你倆一向在其他posts 好夾。

今次樓主個post 改到個Subject 好誤導,不如叫版主Delete 咗去好過啦,不 ...
在討論區留言,亦需要做到君子坦蕩蕩:人無完人,誰能無過?偶有紕漏,執著挽回反而貽笑大方.
就算錯了,放置一邊,估計亦不會被廣汎討論:又不是名人,更非權威.但若沉迷或自以爲是,那才是包袱.

medicine 發表於 22-5-15 16:15
在討論區留言,亦需要做到君子坦蕩蕩:人無完人,誰能無過?偶有紕漏,執著挽回反而貽笑大方.
就算錯了,放置一邊 ...

我發現了你倆根本好夾,做番EK網上朋友吧!

原來你以往也興玩改以下subject。他是否鬥氣,要學你?

tpmon 發表於 22-5-15 16:43
我發現了你倆根本好夾,做番EK網上朋友吧!

原來你以往也興玩改以下subject。他是否鬥氣,要學你?

應該空幾行

可惜你引用了

medicine 發表於 22-5-15 16:48
個兩個題目,一個覺得過於高調,一個敏感話題.但至少沒有誤導或紕漏,亦無需忿忿不平需要挽回顔面

算啦,人哋生產值: 55xxx (水晶宮),我係你當是比面老前輩資深會員吧!
‹ 上一主題|下一主題