用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聯繫學位事情
go

聯繫學位事情

請問乙部排位是否先派非保留學位,然後先排聯繫位?謝謝!
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

調轉咗喎!

醒目開學勳章 王國長老

先派甲部(全世界一quota),再派聯繫位,再派乙部(全區一quota)

昨天校長是說先甲部,再派乙部非保留學位,之後先到聯繫位。我也覺得很混亂。
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

joyceaaron 發表於 22-5-12 12:06
昨天校長是說先甲部,再派乙部非保留學位,之後先到聯繫位。我也覺得很混亂。 ...

校長自己都搞錯
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

joyceaaron 發表於 22-5-12 11:34

乙1聯中 唔中聯繫位 再抽公海位
越少校外生選聯中
聯小學生就越開心

假設

小學3間 人數 B1/2/3生人數(各⅓)
A小學 120人 B1生 A01-40 ...
B小學 120人 B1生 B01-40 ...
C小學 120人 B1生 C01-40 ...

隨機編號
A1 B1 C1 A2 B2 C2 A3 B3 C3 ...
如此類推

A直屬中學 學額132
自行 40 (30%)
重讀 8 (2 × 4班)
統一 84 (甲部6 聯繫21 公海57)

推算

Scenario 1
自行 0
無收 A/B/C小學

大抽獎 84
全數 A/B/C小學 甲乙1 選 A中學

甲部 6
A小學 2 A1-2
B小學 2 B1-2
C小學 2 C1-2

聯繫 21
A小學 21 A3-23

公海 57
A小學 5 A24-28
B小學 26 B3-28
C小學 26 C3-28

合計 84 (B2生 0)
A小學 28 (B2生 0)
B小學 28 (B2生 0)
C小學 28 (B2生 0)

B1生大抽獎非聯繫機率
A小學 7/19 = 36.8%
B小學 28/40= 70%
C小學 28/40 = 70%

Scenario 2
自行 0
無收 A/B/C小學

大抽獎 84
全數 A小學 甲乙1 選 A中學
半數 B/C小學 甲乙1 選 A中學

甲部 6
A小學 3 A1-3
B小學 2 B1 B3
C小學 1 C1

聯繫 21
A小學 21 A4-24

公海 57
A小學 18
A25-40
A41 A42 ← B2生

B小學 19
B5 B7 B9 B11 B13
B15 B17 B19 B21 B23
B25 B27 B29 B31 B33
B35 B37 B39
B41 ← B2生

C小學 20
C3 C5 C7 C9 C11
C13 C15 C17 C19 C21
C23 C25 C27 C29 C31
C33 C35 C37 C39
C41 ← B2生

合計 84 (B2生 4)
A小學 42 (B2生 2)
B小學 21 (B2生 1)
C小學 21 (B2生 1)

B1生大抽獎非聯繫機率
A小學 19/19 = 100%
B小學 20/20 = 100%
C小學 20/20 = 100%

B2生大抽獎非聯繫機率
A小學 2/40 = 5%
B小學 1/20 = 5%
C小學 1/20 = 5%

Scenario 3
自行 0
無收 A/B/C小學

大抽獎 84
1/3 B/C小學 甲乙1 選 A中學

甲部 6
A小學 4 A1-4
B小學 1 B1
C小學 1 C1

聯繫 21
A小學 21 A5-25

公海 57
A小學 25
A26 A27 A28 A29 A30
A31 A32 A33 A34 A35
A36 A37 A38 A39 A40
A41 A42 A43 A44 A45 ← B2生
A46 A47 A48 A49 A50 ← B2生

B小學 16
B4 B7 B10 B13 B16
B19 B22 B25 B28 B31
B34 B37 B40
B43 B46 B49 ← B2生

C小學 16
C4 C7 C10 C13 C16
C19 C22 C25 C28 C31
C34 C37 C40
C43 C46 C49 ← B2生

合計 84 (B2生 16)
A小學 50 (B2生 10)
B小學 17 (B2生 3)
C小學 17 (B2生 3)

B1生大抽獎非聯繫機率
B小學 14/14 = 100%
C小學 14/14 = 100%

B2生大抽獎非聯繫機率
A小學 10/40 = 25%
B小學 3/13 = 23.1%
C小學 3/13 = 23.1%

Scenario 4
自行 0
無收 A/B/C小學

大抽獎 84
1/5 B/C小學 甲乙1 選 A中學

甲部 6
A小學 4 A1-4
B小學 1 B1
C小學 1 C1

聯繫 21
A小學 21 A5-25

公海 57
A小學 35
A26 A27 A28 A29 A30
A31 A32 A33 A34 A35
A36 A37 A38 A39 A40
A41 A42 A43 A44 A45 ← B2生
A46 A47 A48 A49 A50 ← B2生
A51 A52 A53 A54 A55 ← B2生
A56 A57 A58 A59 A60 ← B2生

B小學 11
B6 B11 B16 B21 B26
B31 B36
B41 B46 B51 B56 ← B2生

C小學 11
C6 C11 C16 C21 C26
C31 C36
C41 C46 C51 C56 ← B2生

合計 84 (B2生 28)
A小學 60 (B2生 20)
B小學 12 (B2生 4)
C小學 12 (B2生 4)

B1生大抽獎非聯繫機率
B小學 8/8 = 100%
C小學 8/8 = 100%

B2生大抽獎非聯繫機率
A小學 20/40 = 50%
B小學 4/8 = 50%
C小學 4/8= 50%

joyceaaron 發表於 22-5-12 11:34
總之乙1要填聯繫中學. 乙1唔填聯繫中學即係放棄聯繫位

回覆 Poyau 的帖子

謝謝你詳細分析

回覆 pccw2017 的帖子

明白,乙一填聯繫位,但12網的乙二和乙三可否進取D?反正12網甚少band 2學校,何東和李潤田放後些也應該派得到。

joyceaaron 發表於 22-5-16 10:05

明白,乙一填聯繫位,但12網的乙二和乙三可否進取D?反正12網甚少band 2學校,何東 ...
可以. 何、李都好似係B2尾B3頭. 灣仔區位多係有一定機率升Band.

謝謝你

joyceaaron 發表於 22-5-16 10:28

謝謝你

何東係灣仔部分直聯小學生落腳地,咁即係佢哋係3仔~

Poyau 發表於 22-5-16 08:40
越少校外生選聯中
聯小學生就越開心
我有個問題,如果按你呢個算法,會唔會出現以下機率。

小學學校A有band 1中學A聯繫位,咁小學A 就盡推級頭出外區,然後級10以後果堆就玩大抽獎(聯繫有bonus),但同區其他小學因為知道A小學有聯繫位,反而因為咁唔敢揀哂A 中學,導致A 小學什至有band 2 生入到A 中學?

如果係咁,長遠黎講對A 中學都唔係好事? 因為有機會吸到band 2 生?

而A 小學就可以做到所謂既6-7成入band 1 中學? 攪出個靚靚業績出黎?

Zleep 發表於 22-5-16 11:16

學校咁做,學生肯唔肯~

學校想做,聯中肯唔肯。我同你聯,你交啲次級花生油俾我。直都乍型啦~~~

可以諗下,同分流行為有冇関係~~~

Zleep 發表於 22-5-16 11:16

看看沙官小升中沙官成績 可見端倪
級頭外闖原因可能係想更上一層樓
並非小學鼓勵

Poyau 發表於 22-5-16 08:40
越少校外生選聯中
聯小學生就越開心

唔好意思,唔係咁明?公海位聯小b2生仲有得抽嗎?

7-seven 發表於 22-5-16 13:03
唔好意思,唔係咁明?公海位聯小b2生仲有得抽嗎?

聯可以係B2中學㗎嘛!~

mcl203 發表於 22-5-16 13:06
聯可以係B2中學㗎嘛!~

多謝提醒,我懵咗,忘記咗呢一茬

移民潮影響,阿仔剛剛由band 2尾跌入band 3, 係咪一定冇機會抽到聯繫學位?😰😰

luv_KiuBB 發表於 22-5-19 19:33
移民潮影響,阿仔剛剛由band 2尾跌入band 3, 係咪一定冇機會抽到聯繫學位?😰😰 ...

聯繫位計區內組別
如屬全港B3/區內B2仍有機抽聯繫位