用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣band 1
go

荃灣band 1

區內四間band 1, 大抽獎如果第一、二志願都唔入,第三志願仲抽到入band 1嗎?

舊年朋友嘅仔第三志願入到

荃灣區大把人乙2放b2校,所以第三志願抽到唔出奇

如果確定小朋友band1, 填晒band1先到band2好d,搏盡無悔。
荃灣好多人一早投降填band2, 聽過有band2生抽左去band1, 即係其實夠位比晒band1生。就算今年真係唔夠位,最差咪又係派第一間band2, 冇咩理由自動放棄,除非唔肯定係咪band1生

回覆樓主:

Del.

Eagle_Cho 發表於 22-5-11 21:57
舊年朋友嘅仔第三志願入到

只怕經常話荃灣唔夠Band 1位,但似乎唔少人轉左校網

hohoho36 發表於 22-5-11 22:18
荃灣區大把人乙2放b2校,所以第三志願抽到唔出奇

可能部份學校策略唔同

Joanlpk 發表於 22-5-11 21:25
區內四間band 1, 大抽獎如果第一、二志願都唔入,第三志願仲抽到入band 1嗎?
...

荃灣區2022年統乙學額不變
英中位略減(何傳耀借兩位去沙田區)
英中佔約3成學額

2022年
統乙學額 公海+直聯
荃官 61+12=73
可風 73+0=73
王少清 78+0=78
何傳耀 76+0=76
-------------------------------------------------------
英中 288+12=300
其他 660+0=660
-------------------------------------------------------
本區 948+12=960

蕭明(女) 2+0=2
陳兆民 2+0=2
沙蘇 2+0=2
英中 6+0=6
其他 25+4=29
他區 31+4=35

直資 5+0=5
官津 8+0=8
不選不派 13+0=13

荃灣區(NT2)
992+16=1008

https://www.edb.gov.hk/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT2_2022.pdf

Poyau 發表於 22-5-12 02:34
荃灣區2022年統乙學額不變
英中位略減(何傳耀借兩位去沙田區)
英中佔約3成學額

荃灣區(NT2)
992+16=1008

唔知扣減咗直資有offer 嘅學生人數未呢?

Joanlpk 發表於 22-5-12 08:25
荃灣區(NT2)
992+16=1008

應該未減

我覺得很難講,可能今年個個都話少咗人,無甘大競爭,可能有拎住無甘好直資offer嘅人抽飛加入大抽獎。

回覆 Joanlpk 的帖子

上2 年, 我校(荃灣)都冇b1 生入唔到b1

我唔知今年夠唔夠位,  但真b1 生點都填曬b1 校先b2, 最不幸入廖李

gracelam 發表於 22-5-12 09:05

應該未減

如果未減,其實band 1位應該係充足

Joanlpk 發表於 22-5-11 23:51
只怕經常話荃灣唔夠Band 1位,但似乎唔少人轉左校網

看看2022年統乙學額
荃灣區英中/B1位佔約三成(見#8)
葵青區英中佔約三成學額 B1約¼
葵青區兩間女校佔近三成B1位
男女生選擇可能有別

葵青區2022年統乙學額 #4
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867048&pid=49098178