用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩vs SSGC
樓主: bbcathe
go

協恩vs SSGC  

vestzs 發表於 22-5-12 08:38
咁又唔洗全文科, 仲有 econ, geo, BAFS, 同d商科選, 除左旅遊, 想選的都應該派到
...
可能我IB思維,econ, geo et. al. 都歸類於人文類科目,我就理解為文科

回覆樓主:

HYS 好似話好抽飛,其實如果現在放棄,之後7,8月可再叩門嗎?

vestzs 發表於 22-5-12 08:38
咁又唔洗全文科, 仲有 econ, geo, BAFS, 同d商科選, 除左旅遊, 想選的都應該派到
...
geography 算商科嗎?我一直以為屬文科。

回覆 www 的帖子

其實我唔識分

暫時目標B+C+Econ, 唔得就九成九要econ+geo+其他

回覆 bbcathe 的帖子

我覺得係,我地村校也收了最少6個。以往,是隔年先收1個

bbcathe 發表於 22-5-11 20:36
小女有SSGC 自二, 剛收到 協恩 offer, 煩惱應選那間, 女兒沒有特別喜好,但她喜歡自一YWGS, 如接受協恩,  ...

恭喜恭喜,兩間都好好
以我理解,HYS只係提供好多課外活動任君選擇,參唔參加參加幾多樣可能冇規定。因疫情,阿女只參加咗唱歌,唔係好覺用時間,但就幾開心。功課都唔多,雖然假期間中都會收到功課相關郵件,so far感覺幾好。

dingyan 發表於 22-5-12 13:20
恭喜恭喜,兩間都好好
以我理解,HYS只係提供好多課外活動任君選擇,參唔參加參加幾多樣可能冇規定 ...

我女收到風話新副校長想推人人有 ECA,呢點要留意,隱形人可能會被迫參加活動。

YolandaTam 發表於 22-5-12 13:59
我女收到風話新副校長想推人人有 ECA,呢點要留意,隱形人可能會被迫參加活動。
...

請問什么是ECA?

88heihei88 發表於 22-5-12 14:25
請問什么是ECA?
課外活動

b3410 發表於 22-5-11 21:12
HYS成績好,雖然叫做no pain no gain, 不過人哋最後成績的確好囉。玩唔玩活動冇所謂,本身唔擅長,重在參與 ...

想請教吓其實邊度可以搵度一間學校每科有幾多位?

vestzs 發表於 22-5-12 10:01
回覆 www 的帖子

其實我唔識分

Biology 同 Econ 都開3班,冇聽過揀唔到。Physics就根本唔係咁多人揀,入咗都可能中途 drop,最近個班好似得翻10個讀。不過每年都有人係要PCB或加埋M2。

whitepurin 發表於 22-5-12 15:29
想請教吓其實邊度可以搵度一間學校每科有幾多位?

應該搵唔到,只可以靠知情人士分享~~~

回覆 dingyan 的帖子

想問下,HYS參加興趣班如唱歌之類的,點收費呀?請指教,謝謝

回覆 0030 的帖子

參加合唱團唔駛錢。校際音樂節要成日練歌。我女當年參加orchestra都係咁,佢仲玩埋中辯。 幾乎日日番到屋企都8,9點。不過佢好enjoy 。

我朋友話Hys校園生活多姿多彩,dse成績又好,不失為一間好學校!最後樓主有冇揀佢呀?

回覆 pistachio 的帖子

中辯要不要交費,我之前聽講hys每一個興趣班/課外活動/校隊都要交費,所以想了解下,因為我女有興趣參加校隊/課外活動,thx

0030 發表於 22-5-13 09:53

想問下,HYS參加興趣班如唱歌之類的,點收費呀?請指教,謝謝 ...

合唱冇特別收費,我唔了解其他課外活動,不過我以為一般都唔會特別收費?暫時只見到比如選修日文同聯校作文班需要收費。

回覆 0030 的帖子

而家先同阿女食緊早餐, 阿女話$500玩一年。合唱團可能都要錢,但應該好平。orchestra都好似要比$1500一年,唔係好記得。

多謝~

回覆 pistachio 的帖子

明白了,一年1500都ok,thx~