用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩vs SSGC
go

協恩vs SSGC   [複製鏈接]

小女有SSGC 自二, 剛收到 協恩 offer, 煩惱應選那間, 女兒沒有特別喜好,但她喜歡自一YWGS, 如接受協恩, 就無得博自一後備,請問應怎選擇?協恩是否要參加很多活動?驚太多活動無時間温習,
   7    0    0    0

bbcathe 發表於 22-5-11 20:36
小女有SSGC 自二, 剛收到 協恩 offer, 煩惱應選那間, 女兒沒有特別喜好,但她喜歡自一YWGS, 如接受協恩,  ...

任何強調體藝嘅中學,甚或係所有中學,都會有隱型人嘅身影~~~

小女有SSGC 自二, 剛收到 協恩 offer, 煩惱應選那間, 女兒沒有特別喜好,但她喜歡自一YWGS, 如接受協恩,  ...

揀HYS,參唔參加活動小朋友自己可決定,通常一樣起兩樣止。YWGS F4 也轉 HYS。

SSGC
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

HYS成績好,雖然叫做no pain no gain, 不過人哋最後成績的確好囉。玩唔玩活動冇所謂,本身唔擅長,重在參與也可以,體會一下團隊作戰的樂趣。不過如果小朋友將來打算讀純理科要留意,HYS chem 大致80個位,如果小朋友成績唔夠,可能未必讀到。
如果心儀YWG,好簡單,放榜後再去叩門。聽聞YWG有時還會自己call 自行收咗的同學。如果YWG冇收過你,咁放榜都係無,如果有收你,叩門可能又會收返。

所以考慮只是HYS vs SSGC

隔離mcl剛剛出咗4大女直2021 DSE成績表,可以再對比佢另外一個1a校成績,可以睇到HYS成績好好。而YWGS成績差過SSGC。而且上一年HYS大約20個同學入醫科,我諗呢個成績應該另外兩間女校好難做到。
不過no pain no gain, 自行衡量。

HYS  

小女HYS中三, 唔多覺好多活動, 一動慨, 一靜慨, 記得中一時(疫情前), 如不是運動員, 會有好多各種運動班比你報來玩, 家課唔多, 幾年來, 昨晚先聽佢講, 第一次咁多功課, 成5樣, 做左2個幾鐘.

HYS vs SSGC, 我會選HYS, 如果 HYS vs MCS vs SPCS, 我會選SPCS

HYS係高中選科, 我覺得無其他校咁好

b3410 發表於 22-5-11 21:12
HYS成績好,雖然叫做no pain no gain, 不過人哋最後成績的確好囉。玩唔玩活動冇所謂,本身唔擅長,重在參與 ...

YWGS冇叩門,學校直接call自行申請過註冊。

kirstyau 發表於 22-5-11 22:54
YWGS冇叩門,學校直接call自行申請過註冊。
謝謝指正

我會揀HY,自一又未必得,DSE HY又好過YWG, 而且我識唔少不同年代嘅YWG和HY畢業生,個人感覺HY比較叻少少,而YGW就比較純同乖。

vestzs 發表於 22-5-11 22:42
小女HYS中三, 唔多覺好多活動, 一動慨, 一靜慨, 記得中一時(疫情前), 如不是運動員, 會有好多各種運動班比 ...

真係間間有長短處。

vestzs 發表於 22-5-11 22:42
小女HYS中三, 唔多覺好多活動, 一動慨, 一靜慨, 記得中一時(疫情前), 如不是運動員, 會有好多各種運動班比 ...

請問HYS高中選科有什麼不好?HYS 是否比較活動教學?Thanks.

樓上網友有提過:HYS chem 大致80個位,如果小朋友成績唔夠,可能未必讀到,可以揀其他科。

高中科選科, 組合係幾自由, 但理科PCB比較多人想入的科目, 就唔夠其他校來, P 就唔洗講, B 收90人, C就7x人, 家長會都講PCB係最多人派唔到的科

選科係每科用不同科目計比重去排名, 如 P 要計 P 同數成績

阿女選HYS時都知, 今年唯有再努力d

vestzs 發表於 22-5-12 08:12
高中科選科, 組合係幾自由, 但理科PCB比較多人想入的科目, 就唔夠其他校來, P 就唔洗講, B 收90人, C就7x人 ...

即是成績過百的話未必揀到熱門理科?

Rpp 發表於 22-5-12 08:18
即是成績過百的話未必揀到熱門理科?
全餐PCB就未必多女仔讀,不過chem, bio加一科econ 或其他,就比較多。如果成績過百,可能要揀全文科?

b3410 發表於 22-5-12 08:24
全餐PCB就未必多女仔讀,不過chem, bio加一科econ 或其他,就比較多。如果成績過百,可能要揀全文科? ...

競爭太大了,MCs反而師姐話基本都揀到熱門科目?

咁又唔洗全文科, 仲有 econ, geo, BAFS, 同d商科選, 除左旅遊, 想選的都應該派到
‹ 上一主題|下一主題