用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩vs SSGC
樓主: bbcathe
go

協恩vs SSGC  

外語,請校外老師, 之前上日文, 1年4000, 好均真, 人多參加, 會退番部分錢, 印像中,中一比你參加個d, 都是幾百(堂數唔多), 估計是搵外面教練, 我見有十幾種運動, 未參加過,因本身玩田徑, 田徑跟校操唔洗錢, 係要自己塔車去將軍澳

係HYS讀左2年幾, 無乜事要比錢, 記得的有買班相、校刋、上外語

pistachio 發表於 22-5-13 10:18
回覆 0030 的帖子

參加合唱團唔駛錢。校際音樂節要成日練歌。我女當年參加orchestra都係咁,佢仲玩埋中辯 ...

好奇問:日日番到屋企8.9 點,係學校食咗飯定返來先食飯,功課方面已經做咗未?

回覆 vestzs 的帖子

我女也是玩開田徑~想問下田徑是學校選人入校隊定自己想入咩校隊就報名之後學校篩選呀(因小學系甘左)thx

0030 發表於 22-5-13 11:25
回覆 dingyan 的帖子

多謝~
這個係13-15年的收費。而家唔知有無加價。

回覆 pistachio 的帖子

唔緊要參考下~謝謝你~

Rpp 發表於 22-5-13 11:36
好奇問:日日番到屋企8.9 點,係學校食咗飯定返來先食飯,功課方面已經做咗未?
...

佢坐巴士塞紅磡隧道番到家都一個鐘啦!中一至中三無乜功課。果時我都成日問點解咁少功課ge。我都驚佢追唔上。但佢個同學即使玩好多課外活動係dse拎左6個5**。等埋佢食飯,如超過9點就留餸

Rpp 發表於 22-5-12 07:04
樓上網友有提過:HYS chem 大致80個位,如果小朋友成績唔夠,可能未必讀到,可以揀其他科。
...

YWGS Chem 有幾多位?比例上多過HYS?
不過現在最好睇埋M1/M2多唔多位,有乜限制

回覆 0030 的帖子

之前同學有個一齊練跑的, 不是運動員位入, 主動同教練講, 之後入左, 有d 運動位入的中途唔跑, 去左玩其他校隊, 自由選擇

pistachio 發表於 22-5-13 12:16
佢坐巴士塞紅磡隧道番到家都一個鐘啦!中一至中三無乜功課。果時我都成日問點解咁少功課ge。我都驚佢追唔 ...

初中係咪必須要同學一體一藝?

bbc2018 發表於 22-5-13 12:17
...

HYS 中三數頭 120名內可選 M1, 90內可選 M1/M2

唔知管弦樂團係咪都可以自由參加呢小學玩左4年,中學想繼續~

bbc2018 發表於 22-5-13 12:17
...

唔係用家,唔清楚呀!

0030 發表於 22-5-13 12:27

唔知管弦樂團係咪都可以自由參加呢小學玩左4年,中學想繼續~ ...
剛問左阿女,阿女當年拉小提琴,佢話要甄選。

0030    發表於 22-5-13 12:48

回覆 YolandaTam 的帖子

寫就咁寫, 但無講過M1M2最多開到幾多組, 不過M1或M2同數一齊上, 咁計7小組裡面最多有5組可以M1/M2??

vestzs 發表於 22-5-13 13:07
回覆 YolandaTam 的帖子

寫就咁寫, 但無講過M1M2最多開到幾多組, 不過M1或M2同數一齊上, 咁計7小組裡面最 ...
我女呢屆升中四嗰年 M1 有兩組約 50人, M2 一組有 32人。到中六,M1 大約得返18-20人,M2 15人。學校可教 M1, M2 老師各有3位,理論上校方有資源 M1/2 各兩組,只係未必有咁多同學選修而已。

pistachio 發表於 22-5-13 11:20
回覆 0030 的帖子

而家先同阿女食緊早餐, 阿女話$500玩一年。合唱團可能都要錢,但應該好平。orchestra都 ...
阿女由細唱到大,冇聽過有收年費。只係如果Christmas 去 choral camp, 以前入營住先要收錢。當年choir出tour 去日本比賽,學校仲有subsidy, 團費唔算貴。其他活動,初中運動項目的課外活動,如bowling等少部分有收費,但真係有限錢。

回覆 小豬脾 的帖子

咁你岩,合唱團唔使錢。不過orchestra要比錢玩,都係有限錢。 orchestra都一樣有三日兩夜camp喺聖誕節假裏面。

pistachio 發表於 22-5-13 15:46
回覆 小豬脾 的帖子

咁你岩,合唱團唔使錢。不過orchestra要比錢玩,都係有限錢。 orchestra都一樣有三日 ...
Orchestra 要俾錢可能因為個指揮係外援,要俾錢請返來,但choir係學校老師自己搞掂,就唔駛錢

回覆樓主:

HYS校園生活多恣多采,係人都知,最緊要囡囡鍾意,雖然辛苦,佢都話好enjoy,呢啲係HYS文化,我覺得佢哋好團結

小豬脾    發表於 22-5-13 20:43

醒目開學勳章

0030 發表於 22-5-13 10:45
回覆 pistachio 的帖子

中辯要不要交費,我之前聽講hys每一個興趣班/課外活動/校隊都要交費,所以想了解下 ...

運動校隊不收任何費用,只是比$買team 衫。