用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 5歲小朋友在學校行為問題
go

[過動] 5歲小朋友在學校行為問題 [複製鏈接]

小朋友男仔5歲。因為由細到大都比較好動,坐唔定,所以我決定俾佢讀國際學校,仲要唔敢揀比較嚴既國際學校。我先生同我爸爸都認為男仔好動坐唔定,比較百厭係正常,所以我一路都無理。加上從n班到k2讀過唔同學校都冇收過學校投訴,只係係屋企比較好動,叫極都聽唔到咁。
直至算上k3, 開學2.5個月,開始收到老師投訴。一開始係比較嚴重,例如課堂上大聲唱歌,點叫都唔停。同同學搶玩具,用玩具積木扔同學。我當然好緊張,同學校傾,但學校counsellor 比較忙,未必經常答到我。最後經學校介紹左個behavioural therapist 俾我地,同我傾,教左一啲方法。加埋我日日夜夜都差唔多洗腦咁叫佢要係學乖。咁第5波疫情前,佢係學校都好乖。但無幾耐又停課。停課期間係屋企脾氣都臭嫁。上網課唔專心,但5歲我要求唔太多了。到疫情好番啲,佢一路有出去上下興趣班。我自從收學校投訴後,我好緊張佢行為問題,上興趣班都成日問住啲老師佢點。大部分都話佢冇乜野。係有一兩堂話佢好high. 有小小騷擾到同學。但都攪得惦。而停課開始,我地有搵behavioural therapist上黎上下堂,咁佢控制情緒方面係有進步。

第五波後,番左一個星期後,又日日都收到老師話佢,但老師又唔係話佢曳足全日,係話佢日日都一時時,有乖有曳。上星期六我終於同小朋友見左心理學家。其實開頭都係諗住心理學家見下佢、睇下會唔會知道個問題出左係邊。見完後,心理學家話佢有好明顯既adhd特徵,加輕微asd特徵。其實一收到學校投訴,我地已經問老師小朋友似唔似adhd,老師話唔似。到見完心理學家後,我再問,老師仍然認為唔係。但其實第五波開學後,我聽番老師同小朋友講過發生既野,都唔係一啲嚴重問題。多數都係唔聽指令。譬如果堂普通話,係有iPad遊戲玩,老師叫佢要停因為要落堂,佢無視左老師。音樂堂有樂器係佢面前,叫佢等埋老師講完先開始玩樂器,佢忍唔到。上呼吸堂,佢特登大聲呼吸等等。

我當初俾小朋友讀國際就係知我小朋友比較百厭,知佢讀唔到傳統學校,但無諗到讀國際都差唔多日日收投訴,我真係好大壓力,又好影響親子關係。因為明明唔係好大件事,但就成日因為學校發生既事,番屋企又鬧又講。見完心理學家,佢教我地要多讚,我地有做、佢係屋企都乖左好多。但學校既我又控制唔到。我仲可以點做?
   2    0    1    0

見你寫你兩夫妻認為男仔好動坐唔定比較百厭, 就知你小朋友實係ADHD+少少ASD.

因為好多父母以為男仔係咁, 就無管過. 我時時係playroom都見好多男仔一望就知係雙A, 但父母似無留意, 任佢地自己玩, 以為放電就得.

我小朋友都自細坐唔定, 上playgroup, 全組得佢一個要玩自己玩具, 唔跟大隊. 老師講故事, 個個留心聽. 得佢左望右望. 返N, 人地教學科, 佢係都要自己畫畫.
我有一年時間, 大概係N 到K1. 自費做左好多訓練. 花左好多氣力教佢要跟規則. 宜家上堂都仲心散架, 但起碼坐得定, 上堂聽老師指令. 好知道要跟規則. 佢見同學仔唔跟, 反而識投訴.

你地送佢去國際學校, 反而令佢喪失學習規則秩序嘅時機

回覆 fasola 的帖子

係呀!果陣真係唔識。成日以為男仔咁樣係好正常。請問你當時同小朋友去邊度做訓練? 我地見完心理學家,佢又冇話叫我地做咩訓練。佢俾晚建議都係多讚賞、少話。做唔好既行為要有後果。另外就係叫我地同佢上多啲社交小組,可以上下童軍之類。依家好苦惱。其實咁多年都冇老師投訴。係5歲多啲開始。

kittyuk 發表於 22-5-15 19:57

係呀!果陣真係唔識。成日以為男仔咁樣係好正常。請問你當時同小朋友去邊度做訓練?  ...
乜都有上啲, 佢本身講中文慢, 所以有去自費言語治療. 咁細當然係玩玩具, 除左跟治療師講說話, 亦要跟規則秩序至有得玩.
讀間幼稚園本身有兼收學生, 所以班老師有啲經驗, N 班就叫我地去評估, 另外再係外面自費上綜合訓練. 啲綜合訓練初初我覺得幾無聊, 因為啲野好淺, 佢認知本身ok. 但上上下就發覺佢聽命令同秩序好左, 因為訓練係單對單, 佢聽外人說話一定好過自己父母. 我地漸漸都執返緊啲, 有啲原則.

不過你小朋友快六歲嘅話, 綜合訓練唔知會唔會超齡.

上社交小組都適合. 如果有輕微ASD, 唔係太識體諒或者代入其他人想法.

明白!多謝你回覆😊
‹ 上一主題|下一主題