用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: michellelee1979
go

del  

Andrewpapa0513 發表於 22-5-12 21:28
中英數平均5+有三十幾%都係B1B-C?

只係個人看法

tkhhung 發表於 22-5-12 15:08
不好意思, 原來是深水埗區, 去年有500多個英中位!

寶血會上智英文書院

樓主嗰個係仔 ,依個list好似有幾間女校   

Kellymun 發表於 22-5-12 21:43
樓主嗰個係仔 ,依個list好似有幾間女校

Band 1 list

chitchit0520 發表於 22-5-12 16:14
我覺得有5-10個入直資名校呢點更重要。幾多成入B1中學,可能受校網影響。

睇考中學結果,一些所謂1A學生 ...

其實有無可能一間小學一個band1A名額都無,級頭都唔系?

chitchit0520 發表於 22-5-12 23:36
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

flyingfish74 發表於 22-5-12 23:32

名義上唔會無。每間學校都有級一,名義上都是Band 1 學生就大家有同等機會抽入B1A 中學。但A校級一同B校級一實際能力上可能有距離。又是EK老生常談,入到B1A 學校,實際是否真是一個有B1A 能力的學生?

flyingfish74 發表於 22-5-12 23:32

如果間間小學級頭都一樣份量,年年都唔會咁多人in 3私1直啦!

即使同區新界小學,A小學級頭同B小學級頭,RO好可能已經差好遠。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-5-13 09:47
如果間間小學級頭都一樣份量,年年都唔會咁多人in 3私1直啦!

即使同區新界小學,A小學級頭同B小學級頭, ...
咁要睇你係邊方既家長,如果係b小學家長,你就自然會:
小女一線小學,級頭,肯定係band 1A, 成績表全A,應該點揀? xxxx vs xxxx

如果你係a 小學,你就自然會:
學校地區一線,6成同學升band 1A 中學,也肯定係band 1A ,應該點揀? xxxx vs xxxx
即係已自己assume 左定位,對住呢d 命題真係只能用百撘金句: 近到樓下就xxx ,要撘車一個鐘就 yyy 去解拆

baby0246    發表於 22-5-13 10:29

tkhhung 發表於 22-5-12 17:57
不方便公開透露 巳給咗錦囊他
嘩,又神神秘秘咁,我都想知有邊間仲可以係EK 贏到傳說的3c1d ,代mcl 迫你,佢今日唔得閒,因為係隔離post 俾人通緝緊

Zleep 發表於 22-5-13 10:22
嘩,又神神秘秘咁,我都想知有邊間仲可以係EK 贏到傳說的3c1d ,代mcl 迫你,佢今日唔得閒,因為係隔離post ...

不好經常神化咗3c1d 成績當然好 但都要經歷派位洗禮 要避開 當然有方法 出去插班 詳細就不方便 公開透露

JojoDad 發表於 22-5-12 15:24
德雅同瑪神好似係非EMl

兩間都是B2A

chitchit0520 發表於 22-5-13 06:41
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

232 發表於 22-5-14 08:10
兩間都是B2A
tkhhung 個post 衹係講英中,我回應瑪神同德雅唔係EMl,我哋無論及學校Banding, EMI唔一定係B1,會隨時遊走1c/2A之間。

piyohk 發表於 22-5-14 14:23
是否⋯寶校入QC的,不是靠抽獎?
相對,中西區和灣仔區的1/2線級頭同學,面試QC後,反而自行失敗。這間寶 ...

灣仔級頭又點同,除非怕你有人接走咗,放你出公海都好大機會游返埋岸~~~