用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: michellelee1979
go

del  

tkhhung 發表於 22-5-12 13:09
自行 好多學校收跨區top 的學生之後才到本區  不收不需要氣餒 英華算是1B-1C 學校 咁唔甘心自己衡量 如果 ...

博大抽獎? 樓主係深水埗區可以抽邊間?

回覆樓主:

不好意思, 原來是深水埗區, 去年有500多個英中位!

寶血會上智英文書院
中華基督教會銘賢書院
聖母玫瑰書院
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學
德雅中學
長沙灣天主教英文中學
瑪利諾神父教會學校

還有少量借位 包括有LSC, 林護等!

b3410 發表於 22-5-12 14:46
而且可能究竟邊間屬於band1中學,也只有EDB知
中學其實冇分banding. 應該係話究竟邊個係真正嘅b1生, 只有EDB知道.

b3410    發表於 22-5-12 15:17

bobbob 發表於 22-5-11 20:20
雖然樓上咁講,但我覺得旅港係有機補上,不過要搏
有英華讀仲搏?傳統名校,將來校友會人脈唔錯㗎。

tkhhung 發表於 22-5-12 15:08
不好意思, 原來是深水埗區, 去年有500多個英中位!

寶血會上智英文書院
德雅同瑪神好似係非EMl

ok3 發表於 22-5-12 15:12
中學其實冇分banding. 應該係話究竟邊個係真正嘅b1生, 只有EDB知道.

Band 1A 同1B 書本同課程已經好大分別 你不信banding 但大把人信邊間是band 1 我自己對band 1 學校已分九級 所以各有見解

mcl203 發表於 22-5-12 14:11
又係時候出返以前網友問過你嘅問題,如果3C1D係你樓下,你認為結果係咪相同~~~
...
又黎打攪我,你咁忙就快d 去搵時間執靚個表啦,死野我仲等緊男校version 呀。
如果3c1d 係我樓下,而我又有料既話就一早入左啦,駛鬼係度define 又咩一線又咩幾成band 1 咩

ok3 發表於 22-5-12 15:12

所以咪乜都唔理講定自己仔女係band1A先,總之一線,成績表全部AAA。原來到最後呢班家長先係最心水清。

tkhhung 發表於 22-5-12 15:29
Band 1A 同1B 書本同課程已經好大分別 你不信banding 但大把人信邊間是band 1  我自己對band 1 學 ...
咁officially EDB真係冇為中學分banding的, 只會為小6生分banding. 當然, 坊間點樣為中學分banding就係大家嘅自由

Zleep 發表於 22-5-12 15:33
又黎打攪我,你咁忙就快d 去搵時間執靚個表啦,死野我仲等緊男校version 呀。
如果3c1d 係我樓下,而我又有 ...

成功插班 就不使理3C1D

我會要左先,如果有心儀學校,放榜時再叩

回覆 chitchit0520 的帖子

同意,我會計直資傳統名校太約知幾多1A再計BAND 1官津+直資傳統名校,知太約幾多BAND 1學生

tkhhung 發表於 22-5-12 15:49
成功插班 就不使理3C1D

如果3C1D係至好,你可以走去邊?~~~

mcl203 發表於 22-5-12 17:46
如果3C1D係至好,你可以走去邊?~~~

不方便公開透露 巳給咗錦囊他

tkhhung 發表於 22-5-12 17:57
不方便公開透露 巳給咗錦囊他

唔使咁秘密喎,至強小學仲乜要插班,問題係好簡單下?~~~

tkhhung 發表於 22-5-12 15:29
Band 1A 同1B 書本同課程已經好大分別 你不信banding 但大把人信邊間是band 1  我自己對band 1 學 ...
即係spb之前係1B,而家昇左grade到1A, 就要改過晒d課程同換書?

cantona2001 發表於 22-5-12 19:20
即係spb之前係1B,而家昇左grade到1A, 就要改過晒d課程同換書?

b3410 發表於 22-5-12 12:31
我覺得平均分配應該33%,其實超過40%已經叫做地區一線啩,超過60%應該好勁囉。而三私一直應該冇可能90%嘅 ...

我都聽過有學校50%是band 1, 普通就1/3, 好啲就40%。但60%我觉得已经不可能,仲話90%?唔好计直资联系嗰種喎,因为呢種不是大抽奬公平競爭的90%。除非你話排差不多尾位同学,都大抽奬入band 1

tkhhung 發表於 22-5-12 13:09
自行 好多學校收跨區top 的學生之後才到本區  不收不需要氣餒 英華算是1B-1C 學校 咁唔甘心自己衡量 如果 ...
中英數平均5+有三十幾%都係B1B-C?