用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科
go

中三選科

隨著各大專院校將M1, M2 當一科計分, 請問有邊所中學M1, M2 會當一選修科 而不是半科? 小女學校依然選修3科, 一班同學再加M1, M2,即3X+M1/M2

回覆 dingdingba 的帖子

有機會讀唔掂要drop科

回覆樓主:

我見有些同學之前選修3X+M1/M2, 到最後只是考了2X

dingdingba 發表於 22-5-11 14:09
隨著各大專院校將M1, M2 當一科計分, 請問有邊所中學M1, M2 會當一選修科 而不是半科? 小女學校依然選修3 ...
我女S4,上年選科已經要選3X+M1/2,依家佢都讀緊8科,M1/2已加左時間,當一科X

chitchit0520 發表於 22-5-11 19:57
M1, M2雖然讀多一科,但core maths會減返時間,所以其實唔係真係用多一科時間
...
唔係core maths 減,係LS 變CS減。

chitchit0520 發表於 22-5-11 20:54
你講既係咪因為通識轉為只有合格,而釋出一半時數?

我講既係有中學會讓修M1, M2既同學,減少咗core math ...
我地冇減,只係多一科

回覆樓主:

其實應該係問有冇學校可以接受只選1X +M1/M2? 因為而家8大可接受M1或者M2為一選修科

dingdingba 發表於 22-5-12 08:42
其實應該係問有冇學校可以接受只選1X +M1/M2? 因為而家8大可接受M1或者M2為一選修科
...
修讀科目太少,大學揀科有困難,而且入去大學讀會辛苦,可能跟唔到。
揀科量力而行,又要考慮將來出路

dingdingba 發表於 22-5-12 08:42
...

似乎,現在模式都係偏向要你至少2X + M1/2,或 3X,揀完先俾你drop,6科唔穩陣,少過6科入唔到6大~~~

mcl203 發表於 22-5-12 12:17

似乎,現在模式都係偏向要你至少2X + M1/2,或 3X,揀完先俾 ...
我覺得要儘量揀M1/M2,最後真係讀唔到再drop

回覆樓主:

請教過來人意見, band 1A中學, 數學科只排全級中間, 但有信心可追前啲, (學校core math DSE 5+ 40%), 他肯操練,但興趣一般, 因大學選科未有明確方向, 呢類學生應該 為咗 大學選科多選擇, 選擇M1嗎? 事實上如原校升讀中四, 因學校只開一班M1/M2, 可以選擇機會 仍是很微

dingdingba 發表於 22-5-12 15:20
請教過來人意見, band 1A中學, 數學科只排全級中間, 但有信心可追前啲, (學校core math DSE 5+ 40%), 他肯 ...
咁可考慮選3X

dingdingba 發表於 22-5-12 15:20
請教過來人意見, band 1A中學, 數學科只排全級中間, 但有信心可追前啲, (學校core math DSE 5+ 40%), 他肯 ...
佢現在Form幾?數學科肯放多啲時間,追前比較容易
Band 1A有男生,只開一班M1/2??今年有冇增加?我知有女校開2班

通識改革對純文係咪好大影響?讀3科好似冇咩退路。