用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區B2生統一派位,估估吓現存數據
go

東區B2生統一派位,估估吓現存數據 [複製鏈接]

僅供參考,完全唔熟東區中學~~~

無任何啟示,只係估估下咁列出:
仍然假設係B2生 1070人
港華小約20人用咗聯繫位
港同生多直升唔去抽獎,假設40人
離場率38%
即係1070x62%-20-40=603人

統一階段配額,主要中學,其他未包括,自己計返:
衞理。76
慈幼。38+58=96
培僑。18
寶血。46
金文泰。54
劉永生。73
福建。74
顯理。70
漢華。21
總共。528

以上中學,斷估情況下已經覆蓋87.6%,尚未包括甲部位,和往績,似乎嘉諾撒和筲官係有B2生收到嘅~~~

自行排返你認為嘅理想選校次序,以上無任何指引,只係估估下,唔好信我~~~
   2    0    0    0

回覆樓主:

請問東區實質小六升中人數既資料我哋會否知道

lucaspapa 發表於 22-5-11 23:18
請問東區實質小六升中人數既資料我哋會否知道

我係用2020 EDB嘅小五人數去斷估嘅,理論上係唔會有太大偏差。至於實質人數如何,我無深究了~~~

如果小朋友確定是band 2生,乙一揀任何以上一間,即乙二往後就要揀band 3, 有冇建議乙二、三放什麼?

Joyce_Choi 發表於 22-5-12 16:00
如果小朋友確定是band 2生,乙一揀任何以上一間,即乙二往後就要揀band 3, 有冇建議乙二、三放什麼? ...

如果我揀b2實擺曬,順序研究下。反正衰極b3再叩門

如果小朋友確定是band 2生,乙一揀任何以上一間,即乙二往後就要揀band 3, 有冇建議乙二、三放什麼? ...

個po完全唔係咁嘅意思,唔好走錯方向呀~~~

我只係計吓東區有幾多B2位,亦講咗名單唔係全部,只係部份,再講多次,唔係全部列咗出嚟,自己睇返書仔~~~

mcl203 發表於 22-5-11 23:24
我係用2020 EDB嘅小五人數去斷估嘅,理論上係唔會有太大偏差。至於實質人數如何,我無深究了~~~
...

因為我哋嗰間小學呢年都走咗十幾%嘅學生

lucaspapa 發表於 22-5-12 22:06
因為我哋嗰間小學呢年都走咗十幾%嘅學生

我唔可以知道準確情況,始終我只係估嘅~~~

所以,只可以提供一啲既有大數,正常情況下,只有好過呢啲表面數字~~~

我係另一個po,估估吓估咗,數字上,東區B1位係足夠俾B1生嘅~~~

從而嘅影響係,唔會有或唔會多 B1生係會移落去搶B2位。所以,抽啲數字應該夠B2位比B2生就停,唔再列了。呢堆中學亦係比較多人有興趣~~~

又至於,若存在B1生去搶咗B2位,亦顯示會存在B2生偷雞咗B1位,所以影響係接近0~~~

mcl203 發表於 22-5-12 22:29
我係另一個po,估估吓估咗,數字上,東區B1位係足夠俾B1生嘅~~~

從而嘅影響係,唔會有或唔會多 B1生係 ...

好多b1生都將為衛劉永放乙三四
係咪可能b2a博1c仲有著數,博衛劉有b1c+b2abc爭

lucaspapa 發表於 22-5-13 10:12
好多b1生都將為衛劉永放乙三四
係咪可能b2a博1c仲有著數,博衛劉有b1c+b2abc爭
...

呢啲冇人知答案㗎喎。只係估,估乍,似乎有2仔偷到筲官,偷雞嘅唔好處係 唔成功就蝕一個位俾放乙1嘅2仔,變成乙2要小心啲~~~

東區四大B2之選 衞/劉/金/顯
基本上頭三間乙1止步 顯乙2派完
乙3 培僑/小福/漢華 應有機會

Poyau 發表於 22-5-17 14:24
東區四大B2之選 衞/劉/金/顯
基本上頭三間乙1止步 顯乙2派完
乙3 培僑/小福/漢華 應有機會
想借位請教東區B1男生,順序喜歡張祝珊、中婦、民生、聖馬可可全選還是乙3或4已要揀B2校?

Spiderphant 發表於 22-5-17 22:10
想借位請教東區B1男生,順序喜歡張祝珊、中婦、民生、聖馬可可全選還是乙3或4已要揀B2校?
...

大抽獎本區B1生抽完才到B2生
B2衞劉金顯應繼續有餘位給B2生
本區B1生可盡填本區/他區B1/英中
之後才到以上B2校 不必乙3/4就揀

Spiderphant 發表於 22-5-17 22:10
...

乙1 張祝珊
乙2/3/4 中婦 港島民生 聖馬可 執漏
上年有乙3抽中聖馬可

Poyau 發表於 22-5-17 22:44
乙1 張祝珊
乙2/3/4 中婦 港島民生 聖馬可 執漏
上年有乙3抽中聖馬可
謝謝你
‹ 上一主題|下一主題