用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH (凱帆) am vs SC am
go

LH (凱帆) am vs SC am

好多人話凱帆校好好,有冇人會揀SC?點解

由當年little habs 到K3 呢五年既體驗, 凱帆校既好, 我敢講好大程度上係因為葉校長

LH 間間分校課程一樣, 但點樣領導學校就一定有分别.由PN 開始的每次茶聚, 由教仔講到K3升小...我從葉校長身上學到好多. 佢既親力親為, 恩威並重, 小朋友同家長都獲益良多

最近升小有選校困難症, 搵校長解困. 結果你會聽到葉校長分析小朋友優缺點, 感覺佢比自己更了解小朋友. 如果佢平時少同小朋友相處, 根本講唔出令家長聽完好動容既分析.

或者有人覺得我係LH die hard fans...但我更認為自己係葉校長既die hard fans. 我諗明既家長會明我講咩.

沒有小朋友在SC 就讀, 不敢比較 :)
如果最後係選LH 凱帆校, 我相信你唔會後悔.

祝你早日選到心水學校, 加油!

你如果想有多D支援, 一定揀LH, 但兩間學術水平差不多, LH會多好多SHOW AND TELL機會

我都想知大家點揀,我自己最後揀左SC,因為SC出offer先,同埋心儀的學校好似偏告收SC多少少

tim6851 發表於 22-5-22 00:56
我都想知大家點揀,我自己最後揀左SC,因為SC出offer先,同埋心儀的學校好似偏告收SC多少少 ...

請問你點知SC學生收幾多offer?定都只係傳聞?

SC

DengCK 發表於 22-5-22 18:04
請問你點知SC學生收幾多offer?定都只係傳聞?
SC 每年K2 家長會都有公佈

仔仔讀 SC, 未讀過 LH 所以無得比較,同D LH 媽媽朋友傾計似乎 LH 可能教學內容深少少,但最終考小我覺得都係差唔多,好睇背後父母有幾努力。

但我個人就好鍾意 SC 嘅校舍,始終九龍塘一帶傳統校舍帶比小朋友嗰種學校嘅味道同返學氣氛唔係新式校舍做到,當然每個人考慮因素同 preference 都唔同

jbbmom    發表於 22-5-23 16:23

回覆樓主:

Del