用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 英皇書院,直資 聖保羅書院 大家建議如何? ...
樓主: RXII
go

自行 英皇書院,直資 聖保羅書院 大家建議如何?   [複製鏈接]

bobbob 發表於 22-5-11 15:19
有kc!無窮人!

更何況spc係間滿口謊言、自吹自擂、夜郎自大。。。(下刪3000字)嘅2流學校,點比!

我又要默默哋支持你

不過SPC 在當區真係進步咗不少 但移民潮會否影響成績 朋友神人叻仔都走咗 還看今明兩年DSE 結果

Thanks all !

之前揀自行 都有考慮過 地區名校同傳統名校 地區名校考慮張祝珊 傳統名校考慮英皇
張祝珊係band1A 英皇係band 1B

大家會點樣 選擇?

RXII 發表於 22-5-23 01:46
之前揀自行 都有考慮過 地區名校同傳統名校 地區名校考慮張祝珊 傳統名校考慮英皇
張祝珊係band1A 英皇係ba ...

你最後選邊間 已成功自行?又不同區又不同級數 各有喜好 純讀書就張記

回覆 chitchit0520 的帖子

同意一般傳統名校如果讀書OK都唔一定要好勁既課外活動,但要ALL ROUNDED,唔係只係讀書.

回覆 tkhhung 的帖子

我呀,我地有咁既考慮,無特異功能,睇埋呈分再考慮!

wahan 發表於 22-11-21 12:16
回覆 tkhhung 的帖子

我呀,我地有咁既考慮,無特異功能,睇埋呈分再考慮!

小六 呈二?

有kc!無窮人!

更何況spc係間滿口謊言、自吹自擂、夜郎自大。。。(下刪3000字)嘅2流學校,點比!

依家聖保羅書院爭崩頭,睇下帖子都系好評,DSE排名都好前。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3872969

有kc!無窮人!

有皇仁,喇沙,英皇放嗎   

BSCYL 發表於 22-11-21 15:21
有皇仁,喇沙,英皇放嗎

又或者聖保羅男女,考慮嗎   

簡單啲來講 發表於 22-11-21 14:59
依家聖保羅書院爭崩頭,睇下帖子都系好評,DSE排名都好前。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=v ...

聖保羅書院嘅DSE成績係高過KC㗎喎,而且音樂運動都應該唔錯,係咪應該好過KC?(唔計學費啦)

DD仔 發表於 22-11-21 15:29
聖保羅書院嘅DSE成績係高過KC㗎喎,而且音樂運動都應該唔錯,係咪應該好過KC?(唔計學費啦)
...

簡單啲來講 發表於 22-11-21 15:36

咁樣講,SPC家長都冇反應?不過可能覺得採佢都儍SPC用DSE和IAL成績說話

英皇的缺點:
~校舍是 so called "一級歷史建築",所以擴建/重建空間好有限,而且平面面積仲細過兩個維園硬地足球場,小得真奇妙妙妙。
~以前預科有收女生,令校園生息不少,男校女生嘅創新思維俱往矣!
~有 SEN 學生亦有 SEN支援,融合教育的實例。
~鎮校無花果樹於今年5月因颱風而倒下,這個重點打卡位相信要半百年後才能夠回復原貌了,風水可能有變。
~同 kongU main campus 只是-街之隔。這麼近,那麼遠?!
~西邊街/薄扶林道/水街...全部勁斜路,九龍人/新界人同學仔真係好唔慣兼嗌曬救命。
~百年老校再加官中品牌, 跟當紅直資 mode彷如平行時空。究竟係濁世清泉 vs 英雄遲暮?
~功課量不多,老師亦唔會 chur住開 turbo教書。如果你想追求密集式/海量式教學和考核, sorry to tell you that 尼度應該無乜。
~英皇仔小息/課餘最喜歡打籃球、羽毛球、打乒乓球同打機。平民嘅官中配合平民的 student life。
~大仙校友林超英成日積極呼籲大家少開少用冷氣。咁擇善固執兼我行我素的無花果精神,衆人皆醉我獨醒,唔係人人 buy。
~雖然今屆出左一位 DSE 狀元, 而且 Head Prefect 亦成功入左港大 medical, 但係同最光輝歲月(全港5成執業醫生都係英皇舊生)仲爭好遠喎,所以手執 KC 再跳船駁腳入 QX/LXC/DXS...etc大有人在。
~KC vs 自己 inner mind,過到自己心理關口先至好趁自行階段入飛,否則就唔好嘥自己時間喇,留番個 chance比其他人 law。

回覆樓主:

Kc成绩可能真係略差Sp, 但距離應唔會好遠, Kc好低調, 但校長開學時會透露, 今年除有1狀元外, 有11人讀醫(網上見到話Sp有8人,但唔知真假), 另5+成绩40%, 4+成绩70%, 絕對係1A成绩,可惜衰係科中文及通識之上, 结果只被視為1B。

2jkidsfather    發表於 22-11-25 18:48

chubb88 發表於 22-11-25 15:33
Kc成绩可能真係略差Sp, 但距離應唔會好遠, Kc好低調, 但校長開學時會透露, 今年除有1狀元外, 有11人讀醫(網 ...

謝謝分享。

ek 裡提級⋯校長透露(話/講)⋯絕對係 1A成績(但只被視為1B),係「原罪」嚟㗎。小心+小心。

chubb88 發表於 22-11-25 15:33
Kc成绩可能真係略差Sp, 但距離應唔會好遠, Kc好低調, 但校長開學時會透露, 今年除有1狀元外, 有11人讀醫(網 ...

謝謝分享
英皇2022年畢業生出路
三大54% 八大69% 九大71%
請問是否全數聯招/學位

DD仔 發表於 22-11-21 15:29
...
的確SPC成績呢幾年靚仔咗好多,而且純粹比較直資選科應該更加有優勢

wingwing1205 發表於 22-11-25 17:00
的確SPC成績呢幾年靚仔咗好多,而且純粹比較直資選科應該更加有優勢

直資中學做起咗個勢後,正循環建成,就容易越做越好,因為會多咗好多好學生任佢揀,而官津始終有一部份受制於大抽獎,資源也沒有直資咁多。
至於話小學部升上嚟嗰啲band2生,之前有家長話好多呢個層次嘅學校,d學生如果中文唔掂或整體成績唔多好,好多喺中二中三都會出國,然後呢啲中學又收返d勁嘅插班生,另外某d學生又可以揀IAL, 到DSE公開考試畤,考生人數少d, 但成績仍會勁囉

RXII 發表於 22-5-11 00:04
請教各位,自行 英皇書院,直資 聖保羅書院
大家建議如何?

建議睇下兩校school report 和去開放日感受一下!基本上可有基本了解!這才是最真實!另外自行和直資是平行運行,冇衝突!出result兩間也收 先考慮喇!
SPC 其實現在競爭好激烈架啦!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊