用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (更新22.05.15)2021 DSE 5+率 部份 B1中學 主要科目列 ...
樓主: mcl203
go

(更新22.05.15)2021 DSE 5+率 部份 B1中學 主要科目列表  

mcl203 發表於 22-5-10 22:10
庇利羅士/聖保祿/德望/女英華/瑪利曼/港同/聖提女/伊中/張祝珊/荃官/百周年/鄧顯/林護/鄕議局/沙呂

(BPS/S ...
加油.今年睇你表演了

1093,852之後,到誰會貢獻大量的實踐來做這統計尼?會不會是203尼?

tpmon 發表於 22-5-11 11:36

我估你大機會是港同家長,咁激!
of course not

medicine 發表於 22-5-11 11:51
加油.今年睇你表演了

1093,852之後,到誰會貢獻大量的實踐來做這統計尼?會不會是203尼?

我一向常常稱讚mcl203,係有料(特別港島區的分享)。

但佢常常喜歡寫"估估吓"。

medicine 發表於 22-5-11 11:51
加油.今年睇你表演了

一定唔會,我係傾向先做吓思想feasibility study,偏離自己嘅認知,一定見唔到嘅,亦無能力去估估下~~~

可能港同將來中文成績會提高,目前小學部非常重視中文,每日功課中文最多,要求都好高。聽說讀寫樣樣都要求。

庇利羅士/聖保祿/德望/女英華/瑪利曼/港同/聖提女/伊中/張祝珊/荃官/百周年/鄧顯/林護/鄕議局/沙呂

(BPS/S ...

終於喺電腦上睇到,個表好正呀!最好所有B1學校cover到啦!
我比較看重core subjects, 因為中英數係要浸返嚟,正正反映中學對學生學術嘅培養。
從呢個表,我發現一d嘢係同自己之前嘅perception有出入:
原來YWGS, SSCG, QES,LW係冇我想象咁高
而GH, MSS原來係咁強

b3410 發表於 22-5-11 11:52
of course not

個表一目了然。那些B1A-B 中學語言強、數學強、理科强,是公開試成績"事實"的比較。

如果mcl203 願意加埋多人考的文科、商科和加多數年數據比較更理想。

因為一間中學某一年成績特別好(如 2021 BPS 的DSE),但之前幾年可能另一些特別好。有多幾年數據比較,會員對某所B1中學的成績便能更"客觀"評估。

回覆樓主:

期望很快有資深會員mcl203 統計資料的folder,收集他多篇精華發表,放在置頂。

沒有男校,男校不提也罷。。
(講笑)

雖然 spcc, dgs 冇咩好比較(必勝),但係作為基準,還是一併列出比較好,謝謝!

喇叭茶 發表於 22-5-11 12:07
終於喺電腦上睇到,個表好正呀!最好所有B1學校cover到啦!
我比較看重core subjects, 因為中英數係 ...
有同感

特別係今年好多人衝住去YWGS SSGC

tpmon 發表於 22-5-11 12:10
個表一目了然。那些B1A-B 中學語言強、數學強、理科强,是公開試成績"事實"的比較。

如果mcl203 願意加埋 ...
絕對同意要睇多幾年。
一年特別好或者特別差,太多因素影響。

Azzurro 發表於 22-5-11 12:30
(講笑)
男校真係有d頭癢
不過通常男校比較兩极化,建議只數星星數目,費事計%,大概知道每一科有幾多人取星,自己大概位置,估下是否滿意。

Azzurro 發表於 22-5-11 12:30
(講笑)

你俾到CC/DGS我,我照放!~~~

mcl203 發表於 22-5-11 12:46

你俾到CC/DGS我,我照放!~~~

最好係有埋CC, DGS, 男神校,同埋其他B1校,用CEM AVG排order, 咁就易睇好多

係喎,冇哂d 男校既。咁我出番去先

希望再入黎會見到spc qc ls

醒目開學勳章

tpmon 發表於 22-5-11 11:36

我估你大機會是港同家長,咁激!
仲以為你哋好熟添,咁睇小佢個女

醒目開學勳章

(BPS/S ...
唔知點解,而家連網頁版都睇唔到

bobbob 發表於 22-5-11 15:21
唔知點解,而家連網頁版都睇唔到

又UL過,我UL都係咁,唔係走晒位,就係得條線~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-5-11 15:28
又UL過,我UL都係咁,唔係走晒位,就係得條線~~~
可能太闊,分2個table得唔得?

bobbob 發表於 22-5-11 15:16
仲以為你哋好熟添,咁睇小佢個女

真的不知。mcl203 的生產值是我8倍,joined EK 一定很久之前。

我冇search 佢在我 joined EK 前的posts。

bobbob    發表於 22-5-11 15:51